Μάχη της Πυροσβεστικής σε Εύβοια, Αρχαία Ολυμπία και Χαλκιδική – Τα κρίσιμα μέτωπα της φωτιάς


Φωτιά ΤΩΡΑ: Εφιαλτικές στιγμές ζει τα τελευταία 24ωρα η χώρα – Δεκάδες πύρινα μέτωπα στην επικράτεια – Σε Εύβοια, Αρχαία Ολυμπία και Χαλκιδική τα μεγαλύτερα μέτωπα – Αποκλεισμένοι πολίτες στη Λίμνη Ευβοίας – Με ferry boat μεταφέρεται ο κόσμος από τις Ροβιές

Χειροτερεύει ώρα με την ώρα η κατάσταση στην Εύβοια. Πολίτες έχουν αποκλειστεί από τη φωτιά στην Λίμνη Ευβοίας και υπάρχει άμεση ανάγκη να μεταφερθούν με καράβι. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το evima.gr υπάρχουν έγκυες, μωρά και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική από τον καπνό.

Στις Ροβιές αυτή την ώρα υπάρχει ferry boat για να μεταφέρει τους πολίτες που βρίσκονται εκεί. Στη βόρεια Εύβοια έχουν εκκενωθεί 12 χωριά (Ρετσινόλακκο, Καλαμούδι, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Δαμιά, Όσιος Δαυίδ, Κούλουρος, Μαρούλι, Ροβιές και Παλαιοχώρι.). «Τραγικές οι καταστάσεις που ζούμε. Η καταστροφή είναι τεράστια. Δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που μας συμβαίνει» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σταμούλος, στο evima.gr.

Με εγκαύματα στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου, τρεις πυροσβέστες

Εφιαλτικές στιγμές στο χωριό Κουρκουλοί το οποίο έχουν κυκλώσει οι φλόγες και είχαν εγκλωβίσει μέσα σε αυτό τόσο πυροσβέστες και πυροσβεστικά οχήματα όσο και κάτοικοι οι οποίοι έψαχναν διέξοδο για να μπορέσουν να απομακρυνθούν.

Σε αυτή την προσπάθεια τραυματίστηκαν 3 πυροσβέστες και ήδη μεταφέρθηκαν στο κέντρο Υγείας Μαντουδίου. «Πρόκειται για πολύ ελαφράς μορφής εγκαύματα που δεν εμπνέουν ανησυχία και χωρίς να υπάρχει κάποιος κίνδυνος, αλλά παραμένουν στο κέντρο Υγείας Μαντουδίου» επιβεβαιώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φώτης Σερέτης.

Την ίδια στιγμή – σύμφωνα με ενημέρωση που είχε το Newsbomb.gr τα μεγαλύτερα πύρινα μέτωπα που μαίνονται ως αυτή την ώρα είναι στην Αρχαία Ολυμπία και στην Χαλκιδική. Καλύτερη είναι η εικόνα στην στη Μεσσηνία, τη Μάνη, το Κιλκίς, τη Ρόδο και το Αγρίνιο.

Δύσκολη η κατάσταση στην Αρχαία Ολυμπία

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες στην Αρχαία Ολυμπία από τη μεγάλη φωτιά στην περιοχή. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Newsbomb.gr, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και η φωτιά προχώρησε γιατί στην αρχή δεν υπήρχαν εναέρια μέσα. Επιπλέον τόνισε ότι έχει δοθεί εντολή εκκένωσης σε 4 χωριά.

Επιπλέον οι δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή ενισχύθηκαν. Αυτήν τη στιγμή στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί 95 πυροσβέστες, 31 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρων, 2 ελικόπτερα και 4 αεροπλάνα.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από την Πυροσβεστική, «η φωτιά έχει δυναμική».

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα, ενώ το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συντρέχουν υδροφόρες της αυτοδιοίκησης.

Όσον αφορά στην φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα στην περιοχή Καυκανιές, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι, σύμφωνα πάντα με την Πυροσβεστική, «η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί».

Φωτιά στην Χαλκιδική

Φωτιά ξέσπασε πριν από λίγο στο δεύτερο πόδι Χαλκιδικής, στον δήμο Σιθωνίας, κοντά στην παραλία της Τριστινίκας. Η φωτιά προς το παρόν δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή και καίει δασική έκταση.

Στο σημείο επιχειρούν 46 πυροσβέστες με 18 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος.

Μιλώντας στη Voria.gr ο δήμαρχος Σιθωνίας, Κυπαρίσσης Ντέμπλας, ανέφερε πως η φωτιά καίει σε δύσβατο σημείο, ενώ έχει γίνει έκκληση να σπεύσουν εναέρια μέσα.

Να σημειωθεί πως τις τελευταίες ημέρες η Χαλκιδική βρίσκεται στην κατηγορία κινδύνου 4 στον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Διάσπαρτες αναζωπυρώσεις

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι στη Βαρυμπόμπη πλέον, χάρη στη δουλειά που έγινε τη νύχτα από τα πεζοπόρα τμήματα κυρίως, τώρα υπάρχουν μόνο διάσπαρτες αναζωπυρώσεις και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μέσα στη μέρα θα υπάρξει τουλάχιστον οριοθέτηση της πυρκαγιάς.

Στο πεδίο της πυρκαγιάς επιχειρούν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Έχουν κινητοποιηθεί και επιχειρούν περιοδικά 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Οι φωτιές που είναι σε εξέλιξη:

  • Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Βασιλίτσι Μεσσηνίας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 74 πυροσβέστες, με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 22 οχήματα και 1 ελικόπτερο.
  • Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Καστανιά του Δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, είναι επίσης σε εξέλιξη και εκεί επιχειρούν 55 πυροσβέστες, με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα, 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη.
  • Πριν από λίγο, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή Καυκανία της Αρχαίας Ολυμπία, όπου κινητοποιήθηκαν άμεσα 46 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 16 οχήματα και 4 αεροσκάφη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μία δεύτερη φωτιά στην Ηλεία και συγκεκριμένα στην περιοχή Ηράκλεια, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ από την Πυροσβεστική δόθηκε εντολή για την προληπτική εκκένωση της ομώνυμης κοινότητας.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα. Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συντρέχουν υδροφόρες της αυτοδιοίκησης.

Στη Βαρυμπόμπη και την Εύβοια εντοπίζονται αυτήν την ώρα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης

Στη Βαρυμπόμπη και την Εύβοια εντοπίζονται αυτήν την ώρα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης των καταναλωτών, εξαιτίας των βλαβών που έχει υποστεί το δίκτυο διανομής από τις πυρκαγιές.

Στη Βαρυμπόμπη συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται από το πρωί για την αποκατάσταση γραμμής μέσης τάσης που τροφοδοτεί την περιοχή, ενώ στην Εύβοια χωρίς ρεύμα παραμένουν τέσσερις οικισμοί, επίσης εξαιτίας της πυρκαγιάς στην περιοχή.

Σποραδικές διακοπές μικρής διάρκειας σημειώθηκαν επίσης στο κέντρο της Αθήνας και το Περιστέρι. Στην Κω εφαρμόζεται το πρόγραμμα περικοπών στην ηλεκτροδότηση που ανακοινώθηκε χθες, καθώς οι τοπικές μονάδες παραγωγής, εξαιτίας και των υψηλών θερμοκρασιών που μειώνουν την απόδοσή τους, δεν επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ