Καρκίνος Μαστός: Οι κίνδυνοι συνθετικών ουσιών για τον καρκίνο του μαστού [vid]

Καρκίνος Μαστός: Βρωμιωμένα επιβραδυντικά φλόγας  βρίσκονται σε έπιπλα, ηλεκτρονικά είδη και μαγειρικά σκεύη για να επιβραδύνουν την εξάπλωση των φλογών σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι αυτά τα μόρια μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρη ανάπτυξη μαστικού αδένα, η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Η μελέτη σχετικά με το θέμα από την καθηγήτρια Isabelle Plante από το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών έκανε το εξώφυλλο του τεύχους Φεβρουαρίου του περιοδικού “Τοξικολογικές Επιστήμες”. Τα συστατικά των επιβραδυντικών φλόγας είναι ενδοκρινικοί διαταράκτες, δηλαδή παρεμβαίνουν στο ορμονικό σύστημα. Δεδομένου ότι δεν συνδέονται άμεσα με το υλικό στο οποίο προστίθενται, τα μόρια διαφεύγουν εύκολα. Στη συνέχεια βρίσκονται στη σκόνη, στον αέρα και στα τρόφιμα στο σπίτι. Αυτή η έκθεση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους μαστικούς αδένες, επειδή η ανάπτυξή τους ρυθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις ορμόνες.

“Τα βρωμιωμένα επιβραδυντικά φλόγας ενέχουν σημαντικό κίνδυνο, ιδιαίτερα σε ευαίσθητες περιόδους, από την ενδομήτρια ζωή έως την εφηβεία και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης”, λέει η καθηγήτρια ο Plante, συν-διευθυντής του Διατομεακού Κέντρου Ανάλυσης Ενδοκρινικών Διαταραχών και περιβαλλοντικός τοξικολόγος. Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες, όπως τα βρωμιωμένα επιβραδυντικά φλόγας, μπορούν να μιμηθούν τις ορμόνες και να προκαλέσουν τα κύτταρα να αποκρίνονται ακατάλληλα.

Οι επιπτώσεις της περιβαλλοντικής έκθεσης

Στα πειράματά της, η ερευνητική ομάδα εξέθεσε τα θηλυκά τρωκτικά σε ένα μείγμα από βρωμιωμένα επιβραδυντικά φλόγας, παρόμοιο με αυτό που βρέθηκε στη σκόνη του σπιτιού, πριν από το ζευγάρωμα, κατά τη διάρκεια της κύησης και κατά τη γαλουχία. Οι βιολόγοι μπόρεσαν να παρατηρήσουν τις επιπτώσεις στους απογόνους σε δύο στάδια ανάπτυξης και στις μητέρες. Σε προεφηβικούς αρουραίους, η ομάδα σημείωσε την πρώιμη ανάπτυξη των μαστικών αδένων. Για τους εφηβικούς αρουραίους, τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν το 2019, έδειξαν μια απορρύθμιση της επικοινωνίας μεταξύ των κυττάρων. Παρόμοιες συνέπειες παρατηρήθηκαν σε θηλυκούς γεννητές αρουραίους σε μια μελέτη του 2017. Όλες αυτές οι επιδράσεις σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Η καθηγήτρια Isabelle Plante επισημαίνει ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2000 παρατηρήθηκε το peak στην έκθεση του ανθρώπου σε βρωμιωμένα επιβραδυντικά φλόγας . “Οι νεαρές γυναίκες που εκτίθενται σε βρωμιωμένα επιβραδυντικά φλόγας στη μήτρα και μέσω του θηλασμού βρίσκονται τώρα στα αρχικά στάδια της γονιμότητας. Οι μητέρες τους είναι στα πενήντα τους, μια περίοδο αυξημένου κινδύνου για καρκίνο του μαστού”, λέει η καθηγήτρια Plante. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ομάδα μελετά επί του παρόντος ενδοκρινικούς διαταράκτες που σχετίζονται με προδιάθεση για καρκίνο του μαστού, χρηματοδοτούμενη από το Ίδρυμα Καρκίνου του Μαστού και την Εταιρεία Ερευνών για τον Καρκίνο.

Συζήτηση για τη νομοθεσία

Και στις τρεις μελέτες, τα περισσότερα από τα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν όταν τα άτομα εκτέθηκαν στη χαμηλότερη δόση, από σκόνη και όχι στις υψηλότερες δόσεις. Αυτή η παρατήρηση θέτει ερωτήματα σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία για τους ενδοκρινικούς διαταράκτες. “Για να αξιολογήσουν την” ασφαλή “δόση, οι ειδικοί δίνουν μια αυξανόμενη δόση και, στη συνέχεια, όταν παρατηρούν ένα αποτέλεσμα, το προσδιορίζουν ως τη μέγιστη δόση. Με ενδοκρινικούς διαταράκτες, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες θα προκαλούνται από χαμηλότερες δόσεις” αναφέρει η καθηγήτρια Plante. Αν και αντιδιαισθητικό, αυτή η παρατήρηση προέρχεται από το γεγονός ότι οι υψηλές δόσεις προκαλούν τοξική απόκριση στα κύτταρα. Όταν το σώμα εκτίθεται σε χαμηλότερες δόσεις, παρόμοια με τη συγκέντρωση ορμονών στο σώμα μας, οι συνέπειες μάλλον συνίστανται στην απορρύθμιση του ορμονικού συστήματος.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here