Φωτιά Εύβοια: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Υπό «πολιορκία» Καματριάδες, Καμάρια και Γαλατσάδες


Εύβοια: Ξεπερνά την ανθρώπινη αντοχή η μάχη με την φωτιά που δίνεται στην βόρεια Εύβοια, από πυροσβέστες, κατοίκους, εθελοντές και διεθνείς πυροσβεστικές δυνάμεις – Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις των οποίων οι φλόγες συνεχίζουν να απειλούν κατοικημένες περιοχές – Δύσκολη η κατάσβεση λόγω του ανάγλυφου της περιοχής

Το πρώτο φως της ημέρας προκειμένου να ξεκινήσουν οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα, αναμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που δίνουν μάχη στην βόρεια Εύβοια. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής κατά την διάρκεια της νύχτας υπήρξε υπερπροσπάθεια προκειμένου να ελεγχθούν οι αναζωπυρώσεις οι οποίες εμφανίζονται και ενισχύονται.

Οι πύρινες γλώσσες συνεχίζουν να βρίσκονται κοντά στους οικισμούς Καματριάδες, Καμάρια και Γαλατσάδες, όπου λόγω του ανάγλυφου της περιοχής είναι δύσκολο να τεθούν υπό έλεγχο οι εστίες της φωτιάς.

Οι καιρικές συνθήκες αξιολογούνται ως καλύτερες με την υγρασία να έχει ανέβει και να δυσχεραίνει την πύρινη λαίλαπα και να κινείται αργά λόγω της άπνοιας που επικρατεί στην περιοχή, ωστόσο όμως συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις.

Νωρίτερα, κάτοικοι και πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να μην επεκταθεί η πυρκαγιά στα Αβγαριά και παρότι οι φλόγες πέρασαν από την αντιπυρική ζώνη που είχαν δημιουργήσει περιμετρικά του χωριού, τελικά κατάφεραν να περισώσουν τα σπίτια τους.

Όταν έσπασε το πύρινο μέτωπο στην Αβγαριά, πυροσβέστες, ξένες αποστολές, εθελοντές δημιούργησαν νέα αντιπυρική ζώνη στο χωριό Καμάρια.

Στην Καστανιώτισσα, υπό την απειλή του νέου μετώπου φωτιάς, συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός πυροσβεστικών δυνάμεων για την αποτροπή της, ώστε να μην φτάσει στην Ιστιαία, ο ουρανός της οποίας έχει σκεπαστεί από καπνούς.

Στους Καματριάδες δημιουργήθηκαν αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς.

Στα Ελληνικά και το Ψαροπούλι κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά σε χαράδρα, ούτως ώστε μέχρι το πρωί, όποτε θα πετάξουν τα εναέρια μέσα, να μην υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ευρύτερη περιοχή.

Την ίδια ωρα, χωματουργικά μηχανήματα δουλεύουν ασταμάτητα έξω από διάφορα χωριά, όπως τα Βασιλικά, τις Γούβες, το Πευκί και το Καστρί, προκειμένου να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες.

Στην περιοχή υπάρχει μια άτυπη «βαλκανική συμμαχία», καθώς Ρουμάνοι, Σέρβοι και Έλληνες επιχειρούν μαζί στα μέτωπα της φωτιάς, ενώ σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής που μίλησε στην ΕΡΤ ανέφερε, «γίνεται υπερπροσπάθεια, έχουμε βυτία, έχουμε μηχανήματα, κάνουμε ό,τι μπορούμε με την ψυχή και την καρδιά μας. Παλεύουμε για να είμαστε όρθιοι αύριο». «Είμαστε 7 μέρες εδώ έχουμε σχηματίσει κλιμάκια μόνοι μας» λέει ένας άλλος,ενώ συνεχής και η ροή των εθελοντών που έρχονται με νερό και τρόφιμα να βοηθήσουν.

Αναζωπυρώσεις για άλλες δύο μέρες

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κύρια μέτωπα αλλά συνεχόμενες αναζωπυρώσεις οι οποίες είναι αναμενόμενο ότι τις επόμενες δυο ημέρες θα είναι συνεχείς διότι είναι πάρα πολύ μεγάλη η έκταση. Ακόμα κι όταν οριοθετηθεί η πυρκαγιά εμείς έχουμε πάλι μακρύ έργο», είπε και πρόσθεσε πως τις επόμενες 24 με 48 ώρες θα διασφαλιστεί κατά 80 με 90% η τιθάσευση του μετώπου και μετά θέλει άλλες 4 με 10 μέρες για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει νέα αναζωπύρωση, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Παν. Ομοσπονδίας ενώσεων υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δημήτρης Σταθόπουλος.

«Ακόμα και στα Γεράνια όταν η φωτιά εξαφανίστηκε να απασχολεί την επικαιρότητα εμείς για άλλες 20 μέρες ήμασταν εκεί προκειμένου να μην μείνει ούτε καντηλάκι και υπάρξει αναζωπύρωση, οπότε καταλαβαίνετε τι έχουμε μπροστά μας» τόνισε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ