Kλιματική Aλλαγή: Προειδοποίηση του ΟΗΕ για καταστροφικά φαινόμενα


Kλιματική Aλλαγή: Ειδικοί για την κλιματική αλλαγή, σε έκθεση που δημοσιεύτηκε από τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ, προειδοποιούν πως η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη ακόμα και κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, θα είναι “καταστροφική” για τα νησιά του Ειρηνικού και θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια ολόκληρων περιοχών, λόγω της αύξησης στη στάθμη της θάλασσας, εντός του αιώνα.

Τα νησιά του Ειρηνικού έχουν ήδη πληγεί από παλίρροιες, καταστροφικούς κυκλώνες και συνεχείς ξηρασίες, ενώ παρατηρείται αύξηση του αλατιού στις υδάτινες επιφάνειες, καθιστώντας αδύνατη την καλλιέργεια σε αυτά τα νησιά. Όπως περιγράφει η έκθεση “αυτά τα φαινόμενα, αναμένεται πως θα αυξηθούν σε συχνότητα καθώς ο κόσμος ολοένα και θερμαίνεται”.

Οι προειδοποιήσεις που περιλαμβάνει η έκθεση, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα (09/08), δόθηκαν με αφορμή τις μελέτες για την εκπομπή αερίων, η οποία είναι υπεύθυνη για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι μελέτες διαπίστωσαν πως κάθε επιπλέον αύξηση, κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου, προκαλεί σαφώς ορατές αυξήσεις τόσο στην συχνότητα όσο και στην ένταση φαινομένων όπως είναι ο καύσωνας, οι έντονες βροχοπτώσεις, οι ξηρασίες και κάθε είδους ακραίο καιρικό φαινόμενο.

Ο Satyendra Prasad, πρέσβης των Φίτζι και μόνιμος εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε τις ανησυχίες του μετά τα δεδομένα που παρουσίασε η νέα έκθεση και είπε πως “ο αντίκτυπος της υπερθέρμανσης του πλανήτη ήταν αισθητός στον Ειρηνικό εδώ και χρόνια”. “Με ανησυχητική συχνότητα ξεσπούν καταστροφικές πλημμύρες και καταιγίδες. Οι καταστροφικοί κυκλώνες, η παρατεταμένη ξηρασία, θα γίνουν πολύ πιο συχνοί και πιο έντονοι στα νησιά του Ειρηνικού”, πρόσθεσε.

Έκθεση της Greenpeace Australia Pacific, επίσης, ανέδειξε το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής που αντιμετωπίζει η περιοχή του Ειρηνικού.

Μεταξύ άλλων, οι μελετητές τόνισαν την αδικία για τα νησιά αυτά που εκπέμπουν τα μικρότερα ποσοστά άνθρακα στον κόσμο και είναι υπεύθυνα μόνο για το 0,23% των εκπομπών παγκοσμίως, αλλά παρ’ όλα αυτά έχουν υποστεί μερικές από τις πρώτες και πιο σοβαρές επιπτώσεις του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Επικεφαλής της ίδιας έρευνας, ο Nikola Casule, σχολίασε πως “τα νησιά του Σολομώντος, το Κιριμπάτι, το Βανουάτου και άλλες περιοχές είναι από τους τόπους που θα υπάρξει σημαντική άνοδος στη στάθμη της θάλασσας κι ως εκ τούτου θα μετατραπούν σε ακατοίκητες περιοχές”.

Ο Joseph Sikulu, διευθύνων σύμβουλος του 350.org, μιας διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης, όπως αναφέρει η Guardian, δήλωσε πως “τα καταστροφικά παραδείγματα της κλιματικής κρίσης στον πλανήτη, μεταξύ αυτών, οι πυρκαγιές στις ΗΠΑ, στη Σιβηρία, την Τουρκία, την Ελλάδα και από την άλλη οι πλημμύρες σε Κίνα και κεντρική Ευρώπη, είναι φαινόμενα για τα οποία ο Ειρηνικός προειδοποιούσε εδώ και χρόνια”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ