Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης: Το «φάντασμα» της τρομοκρατίας που ξεγλιστρούσε από την ΕΛΑΣ


Ο 48χρονος Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης ήταν ο καταζητούμενος για τρομοκρατία που κατάφερνε να «ξεγλιστρά» από τις «παγίδες» της Αντιτρομοκρατικής.

Οι μυστικοί αστυνομικοί προσπαθούσαν για σχεδόν δύο χρόνια να αξιοποιήσουν πληροφορίες για το που κρύβεται στήνοντας επιχειρήσεις για τη σύλληψή του, χωρίς ωστόσο να καταφέρνουν να φτάσουν στα ίχνη του. Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής τον θεωρούσαν ως ένα από τα πιο έμπειρα μέλη του αντάρτικου πόλης που ήξερε να παίρνει αυστηρά μέτρα αντιπαρακολούθησης.

Δεν είναι τυχαίο που τον Οκτώβριο του 2019 είχε εξαφανιστεί από προσώπου γης, παρότι τραυματισμένος από εκπυρσοκρότηση Καλάσνικοφ κατά τη διάρκεια ληστείας που φέρεται να έκανε σε κατάστημα Opap Play στην περιοχή του Χαλαργού στην Αθήνα.

Ο 48χρονος αναζητούνταν, μέχρι που τελικά ο καταζητούμενος-«φάντασμα» αποφάσισε να πραγματοποιήσει το μεσημέρι της Δευτέρας ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας στο Ρεντζίκι Θεσσαλονίκης.

Εισέβαλε με καλάσνικοφ στην τράπεζα, απέσπασε 8.500 ευρώ και στη συνέχεια διέφυγε κρατώντας σαν «ασπίδα» κατά την έξοδό του από το υποκατάστημα τον διευθυντή για να αποφύγει τυχόν καταδίωξή του.

Στη συνέχεια, επιβιβάστηκε σε μία μοτοσικλέτα που είχε κλαπεί μία ημέρα νωρίτερα από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Εγκατέλειψε τη μηχανή σε κοντινή απόσταση και τότε επιβιβάστηκε σε ένα επίσης κλεμμένο από την Θεσσαλονίκη αυτοκίνητο μάρκας «Nissan Micra».

Ο 48χρονος Δημήτρης ΧατζηβασιλειάδηςINTIME

Λίγη ώρα αργότερα άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ τον καταδίωξαν και τον συνέλαβαν. Για τη σύλληψή του ενημερώθηκε αμέσως η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Ο Δημήτρης Χατζηβασειλειάδης ήταν ο πρωταγωνιστής του θρίλερ της 21ης Οκτωβρίου 2019, όταν προσπαθούσε βαριά τραυματισμένος, μέσα στη νύχτα, να νοσηλευτεί κρυφά σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας.

Ο 48χρονος τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι, κατά λάθος, από την εκπυρσοκρότηση Καλάσνικοφ, κατά τη διάρκεια ληστείας που φέρεται να έκανε σε κατάστημα Opap Play στο Χολαργό, μαζί με τον 41χρονο Β.Σ.

Οι πρώτες εφτά ώρες μετά τον τραυματισμού του θυμίζουν καλογραμμένο μυθιστόρημα. Ο Χατζηβασιλειάδης περιγράφεται από την Αντιτρομοκρατική ως το πρόσωπο-«κλειδί» στην «Επαναστατική Αυτοάμυνα», το οποίο έπαιρνε τα πιο αυστηρά μέτρα αντιπαρακολούθησης. Δεν κοιμόταν ποτέ για περισσότερο από λίγες ημέρες σε ένα σπίτι, δεν χρησιμοποιούσε ποτέ κινητό τηλέφωνο και συνήθως κινούνταν με τα πόδια και με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Δεν είναι τυχαίο ότι την επομένη της ληστείας στο Opap Play εξαφανίστηκε από προσώπου γης, παρότι έφερε σοβαρό τραύμα από Καλάσνικοφ. «Είχε μία μικρή τρύπα στο αριστερό μηρό και μία μεγαλύτερη στο έξω πλαϊνό μέρος της αριστερής γάμπας, από τις οποίες αιμορραγούσε», περιέγραψε στην κατάθεσή του ο συγκατηγορούμενός του.

Το μοιραίο για εκείνον βράδυ της 21ης Οκτωβρίου, το οποίο έγινε αφορμή για να ταυτοποιηθεί από την ΕΛ.ΑΣ. το γενετικό του υλικό, μέσω του αίματος που βρέθηκε στον τόπο της ληστείας, περιπλανήθηκε για ώρες ενώ αιμορραγούσε. Μέχρι που έφτασε στην απόγνωση και προσπάθησε να κάνει κρυφή εισαγωγή στο νοσοκομείο «Σισμανόγλειο». Ο φερόμενος ως συνεργός του, Β.Σ., ζήτησε από 36χρονη φίλη του, που δεν είχε σχέση με την ληστεία και την υπόθεση τρομοκρατίας, να τον βοηθήσει στη περίθαλψη του Χατζηβασιλειάδη.

Η 36χρονη ζήτησε με τη σειρά της βοήθεια από φίλη της αγγειοχειρουργό, η οποία είχε εφημερία στο Σισμανόγλειο.

Αρχικά μετέβησαν διερευνητικά στο νοσοκομείο η 36χρονη μαζί με τον συνεργό του Χατζηβασιλειάδη, ο οποίος είπε στη γιατρό ότι ο φίλος του (ο Χατζηβασιλειάδης) «είχε τροχαίο και είχε μπει σίδερο στο πόδι του». Πρότεινε στην αγγειοχειρουργό να μεταβεί την επόμενη ημέρα στο σπίτι όπου βρίσκεται ο τραυματίας. Εκείνη, ωστόσο, αρνήθηκε και έτσι κατέληξαν να μεταβεί ο τραυματίας στο νοσοκομείο. Η γιατρός φέρεται να έδωσε μία τσάντα με υλικά, όπως γάζες, οξυζενέ, βορικό οξύ και μπεταντίν για τον καθαρισμό του τραύματος, ενώ τους σύστησε να αγοράσουν από φαρμακείο δύο αντιβιώσεις και σπρέι ξυλοκαΐνης ως αναισθητικό.

Η πρόχειρη περίθαλψη, ωστόσο, δεν ήταν αρκετή. Έτσι, ο Χατζηβασιλειάδης εμφανίστηκε, στις 6.15 το πρωί, ο ίδιος αυτή τη φορά στο Σισμανόγλειο για να κάνει την απέλπιδα προσπάθειά του, ποντάροντας στη βοήθεια της γιατρού που στο μεταξύ είχε καταλάβει ότι ο τραυματισμός ήταν από σφαίρα. Ο πρώτος άνθρωπος που συνάντησε ο 46χρονος στο νοσοκομείο ήταν μία νοσηλεύτρια, στην οποία είπε ότι είχε τροχαίο στη Σαλαμίνα και του συνέστησε γιατρός να τον εξετάσουν στο Τμήμα Αγγειοχειρουργικής. Στο Τμήμα δηλαδή της γιατρού που είχε ειδοποιηθεί από την 36χρονη φίλη του συνεργού του Χατζηβασιλειάδη. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν πήγαν όπως τα περίμενε.

«Η νοσηλεύτρια είδε άντρα, που περιέγραψε ως 40 ετών, με μαύρα-γκρίζα μαλλιά, αξύριστο, με δύο πατερίτσες, είχε περασμένο στο χέρι του κράνος μοτοσικλέτας και είχε δεμένο με επίδεσμο το κάτω άκρος στο ύψος του αστράγαλου (…) Η νοσηλεύτρια ενημέρωσε τη γιατρό και εκείνη της ζήτησε να τον παραπέμψει σε εφημερεύον νοσοκομείο ή να περιμένει στα επείγοντα του νοσοκομείου που λειτουργούν σαν εφημερία μετά τις 8.00 το πρωί», περιγράφεται στη δικογραφία. Τότε, ήταν που ο Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης αντιλήφθηκε ότι κινδυνεύει να τον εξετάσει άλλος γιατρός και έβαλε σε εφαρμογή το «plan b», επιβεβαιώνοντας τον χαρακτηρισμό «φάντασμα».

«Ο άντρας ζήτησε να πάει στην τουαλέτα του νοσοκομείου και όταν μετά από περίπου ένα λεπτό τον αναζήτησε η ίδια μαζί με τη γιατρό δεν κατέστη δυνατό να τον εντοπίσουν, ενώ μία συνοδός είπε ότι είδε τον άντρα να φεύγει από την κεντρική είσοδο του νοσοκομείου με ταξί», αναφέρεται στη δικογραφία.

«Έκανα μαλ…»

Πριν μεταβεί στο Σισμανόγλειο ο Χατζηβασιλειάδης βρισκόταν στο διαμέρισμα του Χολαργού, όπου βρέθηκε το βαρύ οπλοστάσιο της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας».

«Δεν είπαμε πολλά πράγματα, καθώς ήταν ιδιαίτερα ταραγμένος από το συμβάν. Μου είπε μόνο επί λέξει ‘έκανα μαλ…’ και την περισσότερη ώρα ήταν με κλειστά τα μάτια σαν να λαγοκοιμόταν», κατέθεσε ο ιδιοκτήτης του σπιτιού στο Χολαργό, Δ. Μ, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που είδε για τελευταία φορά τον Δημήτρη Χατζηβασιλειάδη. «Μου ζήτησε να μείνει στο σπίτι μου έως το απόγευμα της 22ης Οκτωβρίου και μετά να τον μεταφέρω στο κέντρο», ανέφερε. Στη διαδρομή ο τραυματίας ήταν ξαπλωμένος στα πίσω καθίσματα. Τελικά ο ιδιοκτήτης του σπιτιού τον άφησε σε μία μπυραρία στα Εξάρχεια, όπου του είπε ότι θα συναντούσε είτε τη γυναίκα του είτε κάποιον φίλο. Ο 46χρονος είναι πατέρας ενός μικρού παιδιού και είχε μπει στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής από το 2011. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, από τις προσαγωγές του στο παρελθόν είχε δείξει ότι έτρεφε μίσος για την Αστυνομία, γεγονός που κάνει την Αντιτρομοκρατική να θεωρεί ότι ο στόχος της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» θα ήταν αστυνομικού ενδιαφέροντος.

Το μυστηριώδες τηλεφώνημα

Στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής μπήκε απόσπασμα κατάθεσης, στο οποίο αναφέρεται εμπλοκή στην υπόθεση μυστηριώδους άνδρα, που πιθανότατα είναι συνεργός του εξαφανισμένου Χατζηβασιλειάδη.

«Λίγες ημέρες μετά τα περιστατικά, δέχτηκα κλήση στην τηλεφωνική μου σύνδεση από απόκρυψη και συνομίλησα με άντρα που δεν γνώριζα. Συγκεκριμένα ο άντρας μου ανέφερε ότι είναι φίλος του Δημήτρης (σ.σ. Χατζηβασιλειάδη) και μου ζήτησε να βρεθούμε την επομένη ή μεθεπόμενη ημέρα στις 3.00 το μεσημέρι, πίσω από εστιατόριο στην Αλεξάνδρας, προκειμένου να του παραδώσω τα κλειδιά που μου είχε αφήσει ο (σ.σ. συνεργός Χατζηβασιλειάδη), καθώς και χρηματικό ποσό που είχαν αφήσει σπίτι μου ο Χατζηβασιλειάδης και ο Β.Σ. και προερχόταν από τα λεφτά της ληστείας. Πήγα στο ραντεβού με τον άγνωστο άντρα, ωστόσο, δεν εμφανίστηκε κανείς και επέστρεψα σπίτι μου», κατέθεσε ο ιδιοκτήτης σπιτιού όπου βρήκε καταφύγιο ο Χατζηβασιλειάδης. Τα κλειδιά που ζητήθηκαν από τον 45χρονο άνοιγαν το κρησφύγετο της οδού Σκοπέλου στην Κυψέλη, στο οποίο σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική βρισκόταν ο οπλισμός της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» πριν τη μεταφορά του στο διαμέρισμα της οδού 17ης Νοεμβρίου στο Χολαργό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ