Βουλγαρία, τα χρήματα δεν επαρκούν για την αγορά του F-16 Block 70/72 V

Η Βουλγαρία χρειάζεται περισσότερα χρήματα για να αποκτήσει το F-16 Block 70/72 V ή τουλάχιστον αυτό τονίζουν διαρροές κυβερνητικών κύκλων στον Τύπο της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με το «OFF News», για την προμήθεια των οκτώ F-16 Block 70/72 V θα απαιτηθούν περίπου 2,1 δις Λέβα. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο άμυνας της Βουλγαρίας έχει προβλέψει κονδύλια ύψους 1,8 δις για την υλοποίηση του προγράμματος αγοράς ΝΜΑ.

Αμφιβολίες για το αν τα οικονομικά δεδομένα της Βουλγαρίας αντέχουν το F-16 Block 70/72 V έχουν εμφανιστεί τους τελευταίους μήνες και κανένας κυβερνητικός αξιωματούχος δεν έχει τοποθετηθεί στο ζήτημα ώστε να τις διαψεύσει. Το ίδιο αεροσκάφος επιλέχθηκε τον περασμένο Ιούλιο από τη Σλοβακία, η οποία θα πληρώσει €1,6 δις για 14 μαχητικά. Στην περίπτωση της Βουλγαρίας το κόστος θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε €914 εκατ. ή 1,79 δις Λέβα, αλλά δεν περιλαμβάνει το ΦΠΑ.

Στο μεταξύ, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην χώρα μαζί με εκπρόσωπο της Lockheed Martin πραγματοποίησαν ενημέρωση στις 21 Νοεμβρίου 2018 στη Σόφια για το μαχητικό, με τους ίδιους να επικεντρώνονται στις σχέσεις ΗΠΑ-Βουλγαρίας, ότι το F-16 έχει επιλεγεί ή χρησιμοποιείται από τις περισσότερες πολεμικές αεροπορίες στην περιοχή και πως η εγκατάσταση του συστήματος Auto-GCAS αποτρέπει σε αρκετές περιπτώσεις την απώλεια του μαχητικού και του χειριστή. Οι δύο Αμερικανοί αρνήθηκαν, ωστόσο, να αναφέρουν αν το προτεινόμενο κόστος των F-16 είναι εντός προϋπολογισμού και παραδέχθηκαν ότι τα πρώτα μαχητικά δεν μπορούν να παραδοθούν στη Βουλγαρία σε 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, εφόσον ο τύπος επιλεγεί.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ