«Κεραυνοβόλος πόλεμος» στο Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν 7 πρωτεύουσες επαρχιών σε 5 ημέρες


Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τη Φάρα, την έβδομη πρωτεύουσα επαρχίας του Αφγανιστάν που θέτουν υπό τον έλεγχό τους σε πέντε ημέρες.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Τρίτη τη Φάρα, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας στο δυτικό Αφγανιστάν, την έβδομη πρωτεύουσα επαρχίας που θέτουν υπό τον έλεγχό τους σε διάστημα πέντε ημερών, ανακοίνωσε μία περιφερειακή σύμβουλος.

«Σήμερα το απόγευμα οι Ταλιμπάν εισήλθαν στην πόλη Φάρα έπειτα από σύντομες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας. Κατέλαβαν το γραφείο του κυβερνήτη και το αρχηγείο της αστυνομίας», δήλωσε η Σάχλα Αμπουμπάρ, μέλος του επαρχιακού συμβουλίου της Φάρα στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τοπικές πηγές επιβεβαίωσαν στο Al Jazeera ότι οι Ταλιμπάν έχουν αποκτήσει τον έλεγχο της πρωτεύουσας της επαρχίας. Την Παρασκευή είχαν καταλάβει τη γειτονική επαρχία Νιμρούζ. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του Al Jazeera, η κατάληψη της Φάρα παρέχει στους Ταλιμπάν άλλο ένα συνοριακό πέρασμα προς το Ιράν.

Εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας είπε στο πρακτορείο Anadolu ότι ήταν σε εξέλιξη σκληρές συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και μαχητών των Ταλιμπάν. Όπως υποστήριξε, πάνω από 80 μαχητές Ταλιμπάν σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι Ταλιμπάν, ωστόσο υποστήριξαν πως έχουν φτάσει στο κέντρο της πόλης.

Οι Ταλιμπάν πλησιάζουν επίσης την πόλη Μαζάρ-ε Σαρίφ, πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαλχ, ενώ μάχονται κατά των κυβερνητικών δυνάμεων σε αρκετές άλλες, μεταξύ των οποίων η Λασκάρ Γκαχ στη Χελμάντ και η Κανταχάρ στην ομώνυμη επαρχία. Ήδη έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μεγάλα τμήματα της υπαίθρου της χώρας, στο πλαίσιο της επίθεσης που εξαπέλυσαν στο πλαίσιο της τελικής αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Al Jazeera

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ