Εμβόλιο AstraZenaca: Tα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων: ΕΜΑ – Κανονικά οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Καθησυχαστικές για το εμβόλιο της AstraZeneca εμφανίστηκαν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές στην Ευρώπη, μετά το σάλο που έχει προκληθεί με τις ανακλήσεις των εμβολίων σε ολόκληρο τον κόσμο

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο της AstraZeneca ευθύνεται για τα προβλήματα που έχουν αναφερθεί μετά από εμβολιασμούς, δήλωσε η Έμερ Κουκ, εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.

Τα οφέλη αξιολογούνται ως μεγαλύτερα από το ρίσκο των παρενεργειών, τόνισε, προσθέτοντας πως οι έρευνες πάνω στο θέμα είναι σε εξέλιξη και θα γίνουν περαιτέρω ανακοινώσεις την Πέμπτη.

Τα μεμονωμένα περιστατικά θρομβώσεων ωστόσο που αναφέρθηκαν στις χώρες που προχώρησαν σε ανάκληση του σκευάσματος πρόσθεσε «προκαλούν ανησυχία και χρίζουν σοβαρής κι λεπτομερούς εκτίμησης»

Ποιές χώρες ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου

Ο EMA διεξάγει έρευνα για την ασφάλεια του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά της Covid-19 μετά την αναστολή της χρήσης του από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις αιμορραγίας, θρόμβων και χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων.

Χθες στη λίστα με τις περισσότερες από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες που σταμάτησαν προσωρινά τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca μπήκαν η Σουηδία και η Λετονία και το Λουξεμβούργο, μετά από μεμονωμένες περιπτώσεις αιμορραγίας, θρόμβων αίματος και χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων.

Η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων αρνήθηκε να σχολιάσει τις εθνικές αποφάσεις για το εμβόλιο, λέγοντας ότι ελήφθησαν «στο πλαίσιο των πληροφοριών σε εθνικό επίπεδο». Είπε ότι ήταν ευθύνη του EMA είναι να «εξετάσει τα επιστημονικά στοιχεία και να διαπιστώσει αν αυτοί οι κίνδυνοι έχουν αιτιώδη σχέση» με το εμβόλιο.

Γαλλία και Γερμανία αναμένουν και το επίσημο «πράσινο φως»

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι συνομίλησε πάντως χθες με το Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, και συμφώνησαν να ξαναρχίσουν εμβολιασμούς άμεσα από τη στιγμή που ο EMA δώσει το «πράσινο φως». Περιέγραψε την προκαταρκτική ανακοίνωση της ρυθμιστικής αρχής ως «θετική».

Ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, στο ίδιο μήκος κύματος εξέφρασε την ελπίδα ότι η παύση δεν θα διαρκέσει πολύ. «Περιμένουμε την ετυμηγορία από την ευρωπαϊκή επιστημονική κοινότητα μέχρι την Πέμπτη το απόγευμα, που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε την εκστρατεία», είπε.

Ο Γερμανός καθηγητής επιδημιολογίας και βουλευτής Kαρλ Λάουτερμπαχ από την πλευρά του δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο ότι ενδεχομένως «οι κίνδυνοι του εμβολίου να είναι υψηλότεροι για ορισμένες ομάδες, όπως οι νέες γυναίκες. Είναι πιθανό ο EMA να εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες». Στη Γερμανία από τα 1,6 εκατομμύρια των ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο, επτά άνθρωποι ασθένησαν και τρεις πέθαναν, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Γιενς Σπαν

Κανονικά οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα- Δεν επιλέγουν οι πολίτες εμβόλιο

Διευκρινίσεις έδωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σχετικά με το θέμα της επιλογής εμβολίων από τους πολίτες: «Δεν θα επιλέγουν εμβόλιο» ειπε, επιχειρώντας να αποσαφηνίσει προηγούμενες δηλώσεις του που παρερμηνεύθηκαν.

Είναι προφανές ότι η φράση «ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει» δεν αφορά επιλογή εμβολίων, αλλά με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός αφορά στη δυνατότητα του πολίτη να εμβολιαστεί η όχι, δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Η «παρεξήγηση» αφορά στις προηγούμενες δηλώσεις του, βάσει των οποίων «από το τέλος Μαρτίου, οπότε αναμένεται να ενωθούν τα συστήματα των εμβολίων Pfizer και Moderna από τη μία και AstraZeneca από την άλλη, τότε ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει».

Πόσοι εμβολιάστηκαν χθες στη χώρα μας

Σε ποσοστό 85% μετρήθηκε η προσέλευση των πολιτών με βάση τα ραντεβού που είχαν προγραμματιστεί για την Τρίτη, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο κόσμος δεν τρόμαξε από τις τελευταίες εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca και έσπευσε να εμβολιαστεί. Η μείωση στην προσέλευση σήμερα είναι ελαφρά μεγαλύτερη σε σχέση με το ποσοστό που καθημερινά καταγράφεται.

Όπως ανέφερε ο κ Θεμιστοκλέους, είχαν προγραμματιστεί 7.815 ραντεβού για το εμβόλιο της AstraZeneca και προσήλθαν 6.684 πολίτες.
«Έχουμε ξεπεράσει το 1,3 εκατ. εμβολιασμούς. Σχετικά με το θέμα της ασφάλειας του εμβολίου, η θέση της Εθνικής Επιτροπής ήταν ξεκάθαρη και στηρίχθηκε σε καθαρά επιστημονικά κριτήρια». Η Ελλάδα είναι στη γραμμή του ΕΜΑ, ο οποίος είναι αρμόδιος και αξιολογεί τα στοιχεία από όλες τις χώρες. Ο δικός μας Οργανισμός έχει αποφασίσει τη συνέχιση των εμβολιασμών.

Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες, περίπου 250.000 άτομα.
Οι πρώτοι από τη συγκεκριμένη κατηγορία θα ειδοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό από τη Δευτέρα, ενώ από την Παρασκευή, θα μπορούν να κλείνουν και ραντεβού μέσω του emvolio.gov.gr

Θα ακολουθήσει στις 26 Μαρτίου για τα άτομα 70-74 και αρχές Απριλίου για τα άτομα 65-69.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here