Οι τραπεζικοί λογαριασμοί των πυρόπληκτων το «ζύγι» για το μέγεθος της κυβερνητικής στήριξης


Το σε ποιο βαθμό η χρηματοδότηση των 500 εκατ. ευρώ που έχει δεσμεύσει η κυβέρνηση για τους πυρόπληκτους των πρόσφατων πυρκαγιών θα φτάσει τελικά σε αυτούς, θα γίνει εμφανές μέσα στους επόμενους μήνες από τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών τους.

Αν και στην περίπτωση της Αττικής είναι αρκετά δύσκολο η εξέλιξη της πορείας των καταθέσεων να δώσει εμφανή στοιχεία για τις ενισχύσεις και αποζημιώσεις προς πυρόπληκτους, αυτό δεν ισχύει για τις περιπτώσεις των πληγέντων σε Εύβοια και Πελοπόννησο.

Μια ενδεχόμενη αύξηση των συνολικών καταθέσεων σε Εύβοια, Ηλεία, Μάνη, Αρκαδία είναι πολύ εύκολο να καταδειχθεί, καθώς οι αυξομειώσεις των ποσών που βρίσκονται τους τραπεζικούς λογαριασμούς των καταθετών σε αυτές περιοχές είναι τεχνικά εύκολο να εντοπιστούν.

Πιο ασφαλή στοιχεία για την πορεία των καταθέσεων και άρα για την πορεία της ρευστότητας που έδωσε στους πληγέντες η κυβέρνηση θα έχουμε στο τέλος του 2021. Τότε, η σύγκριση με τα στοιχεία των καταθέσεων στο τέλος του 2020, θα δείξει με ασφάλεια το ποσό στηρίχθηκε η ρευστότητα στις πυρόπληκτες περιοχές και εάν τα 500 εκατ. ευρώ έφθασαν στα πυρόπληκτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων στους νόμους που έχουν πληγεί περισσότερο από τις καταστροφικές πυρκαγιές διαμορφώνεται ως εξής :

  • Στις αρχές του 2021 το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων στις τράπεζες του νομού Εύβοιας διαμορφωνόταν σε 621 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 492 εκατ. ευρώ ήταν κατατεθειμένα σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου.
  • Στις αρχές του 2021 το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων στις τράπεζες του νομού Ηλείας διαμορφωνόταν σε 416 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 336 εκατ. ευρώ ήταν κατατεθειμένα σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου.
  • Στις αρχές του 2021 το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων στις τράπεζες του νομού Λακωνίας διαμορφωνόταν σε 282 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 237εκατ. ευρώ ήταν κατατεθειμένα σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου.
  • Στις αρχές του 2021 το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων στις τράπεζες του νομού Αρκαδίας διαμορφωνόταν σε 254 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 204 εκατ. ευρώ ήταν κατατεθειμένα σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ