ΗΠΑ και Γερμανία καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν


Ουάσινγκτον και Βερολίνο καλούν τους πολίτες τους να φύγουν αμέσως από το εμπόλεμο Αφγανιστάν, καθώς οι Ταλιμπάν προελαύνουν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την Πέμπτη τους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν αμέσως από το Αφγανιστάν χρησιμοποιώντας τις διαθέσιμες επιλογές των εμπορικών πτήσεων, επισημαίνει ειδοποίηση στην ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ, εν μέσω της ταχείας προέλασης των Ταλιμπάν σε όλη τη χώρα.

Η ταχύτητα και η βία της προέλασης των Ταλιμπάν έχει προκαλέσει θυμό σε πολλούς Αφγανούς ως προς την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα αφήνοντας την αφγανική κυβέρνηση να πολεμήσει μόνη της τους ισλαμιστές.

Η Γερμανία κάλεσε επίσης σήμερα τους πολίτες της να φύγουν όσο το δυνατόν νωρίτερα από το Αφγανιστάν με τις προγραμματισμένες πτήσεις λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας. «Οι Γερμανοί πολίτες που βρίσκονται στη χώρα καλούνται με τον πιο έντονο τρόπο να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες για να φύγουν με τις προγραμματισμένες πτήσεις το νωρίτερο δυνατόν», αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ιστοσελίδα του.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας απέρριψε τη Δευτέρα τις εκκλήσεις προς το Βερολίνο να σταλούν στρατιώτες πίσω στο Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της Κουντούζ, της πόλης στην οποία είχαν αναπτυχθεί γερμανικά στρατεύματα επί μια δεκαετία. Η Γερμανία είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν μετά τις ΗΠΑ και έχασε περισσότερους στρατιώτες στη μάχη στην Κουντούζ από οπουδήποτε αλλού μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ