Nηστεία: Συμβάλει στην αποτροπή λοιμώξεων και την προστασία από ασθένειες, όπως η σαλμονέλα


Η νηστεία πριν και κατά τη διάρκεια της έκθεσης σε βακτήρια Salmonella enterica προστατεύει τα ποντίκια από την ανάπτυξη πλήρους λοίμωξης, εν μέρει λόγω αλλαγών στα μικρόβια του εντέρου των ζώων, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο PLOS Pathogens από τον Bruce Vallance και τους συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά.

Όταν άνθρωποι ή ζώα αναπτύσσουν λοίμωξη, συχνά χάνουν την όρεξή τους. Ωστόσο, παραμένει αμφιλεγόμενο εάν η νηστεία προστατεύει έναν ξενιστή από μόλυνση ή αυξάνει την ευαισθησία του. Στη νέα μελέτη, τα ποντίκια έμειναν νηστικά για 48 ώρες πριν και κατά τη διάρκεια της στοματικής μόλυνσης από τα βακτήρια Salmonella enterica serovar Typhimurium, μια κοινή αιτία τροφικής νόσου στους ανθρώπους.

Η νηστεία μείωσε τα σημάδια της βακτηριακής λοίμωξης σε σύγκριση με τα ποντίκια που έλαβαν τροφή, συμπεριλαμβανομένης της σχεδόν εξάλειψης όλων των εντερικών βλαβών και φλεγμονών. Όταν τα ζώα που νήστευσαν ετράφησαν εκ νέου για μια ημέρα μετά τη νηστεία τους, υπήρξε μια δραματική αύξηση του αριθμού της σαλμονέλας και της εισβολής στα τοιχώματα του εντέρου, αν και η σχετική φλεγμονή ήταν ακόμα εξασθενημένη σε σύγκριση με την κανονική.

Τα αποτελέσματα ωστόσο δεν ίσχυαν όταν τα ποντίκια εκτέθηκαν στη σαλμονέλα ενδοφλεβίως και όχι από το στόμα, και οι αναλύσεις των μικροβιωμάτων των ποντικών έδειξαν σημαντικές αλλαγές που σχετίζονται με τη νηστεία και την προστασία από τη μόλυνση.

Πειράματα που χρησιμοποίησαν τα βακτήρια Campylobacter jejuni επιβεβαίωσαν ότι η επίδραση της νηστείας δεν περιορίστηκε στη σαλμονέλα.

Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η θεραπευτική νηστεία ή ο περιορισμός των θερμίδων έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει ευεργετικά μολυσματικές και δυνητικά μη μολυσματικές γαστρεντερικές ασθένειες, καταλήγουν οι ερευνητές και προσθέτουν:

«Η έρευνά μας τονίζει τον σημαντικό ρόλο που παίζει η τροφή στη ρύθμιση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ του ξενιστή, των εντερικών παθογόνων και του μικροβιώματος του εντέρου. Όταν τα τρόφιμα είναι περιορισμένα, το μικροβίωμα φαίνεται να δεσμεύει τα θρεπτικά συστατικά που παραμένουν, εμποδίζοντας τα παθογόνα να αποκτήσουν την ενέργεια που χρειάζονται για να μολύνουν τον ξενιστή. Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα, η νηστεία ή η προσαρμογή της πρόσληψης τροφής θα μπορούσε να αξιοποιηθεί θεραπευτικά για τη ρύθμιση των μολυσματικών ασθενειών στο μέλλον».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ