Ξένα αεροσκάφη και οχήματα στα πύρινα μέτωπα: Σύγχρονα μέσα στη μάχη με τις φλόγες


Αεροσκάφη και οχήματα από ξένες χώρες συμμετείχαν στον αγώνα κατά των πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Στην τιτάνια μάχη ενάντια στις πυρκαγιές στη χώρα μας, έντονο ενδιαφέρον προκάλεσαν μέσα και πυροσβέστες από άλλες χώρες που απεστάλησαν να βοηθήσουν στην κατάσβεσή τους: Γιγαντιαία αεροσκάφη και σύγχρονα οχήματα συνέβαλαν αποφασιστικά στον αγώνα, δίνοντας έμπρακτα μήνυμα αλληλεγγύης στη χώρα μας εν μέσω μιας κρίσης τρομακτικής έντασης, που στιγμάτισε το φετινό καλοκαίρι.

Μεταξύ αυτών, ένας από τους αδιαμφισβήτητους «πρωταγωνιστές» ήταν το ρωσικό Beriev Be-200: Το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι το μοναδικό παγκοσμίως αεριωθούμενο-αμφίβιο αεροσκάφος, έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει έως 12 τόνους ύδατος και να ρίχνει συνολικά 270 τόνους με κάθε ανεφοδιασμό του σε καύσιμα.

Στο ίδιο πλαίσιο των αεροσκαφών εντυπωσιακού μεγέθους κινήθηκε και η δεύτερη «δόση» της ρωσικής βοήθειας: O λόγος για τα δύο εντυπωσιακά Ilyushin Il-76 που απεστάλησαν στη χώρα μας κατόπιν σχετικού αιτήματος, μαζί με δύο ελικόπτερα Mil Mi-8.

Το Il-76 (NATOϊκός προσδιορισμός «Candid») είναι ένα τετρακινητήριο αεροσκάφος πολλαπλών χρήσεων, που σχεδιάστηκε επί Σοβιετικής Ένωσης. Αρχικά είχε σχεδιαστεί ως πολιτικό μεταγωγικό/ φορτηγό αεροσκάφος, προς αντικατάσταση του An-12, με σκοπό την παράδοση βαρέων μηχανημάτων σε απομακρυσμένες περιοχές. Εκδόσεις του για στρατιωτική χρήση έχουν χρησιμοποιηθεί σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Μεταξύ άλλων, έχει χρησιμοποιηθεί ως αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού, διοικήσεως κ.α. Στον πυροσβεστικό του ρόλο, μπορεί να μεταφέρει 42 τόνους νερού στις δεξαμενές του.

Όσον αφορά στα Mil Mi-8 (ΝΑΤΟϊκός προσδιορισμός Hip), είναι ένας τύπος που είχε πρωτοσχεδιαστεί επί Σοβιετικής Ένωσης, πρόκειται για ένα από τα ελικόπτερα που συναντώνται σε μεγαλύτερους αριθμούς ανά τον κόσμο: Ο βασικός του ρόλος ήταν αυτός του μεταγωγικού, ωστόσο πρόκειται για μια ιδιαίτερα πολύπλευρη πλατφόρμα γενικής χρήσης, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί επίσης, σε διάφορα σημεία του πλανήτη και σε ρόλο διοικήσεως και ελέγχου, αναγνώρισης, και επιθετικού ελικοπτέρου- καθώς και σε πυροσβεστικό ρόλο. Πρόκειται για έναν τύπο που είναι σε υπηρεσία από τη δεκαετία του 1960, και συνεχίζει να παράγεται ακόμα: Πολλές χιλιάδες είναι τα Mi-8 που χρησιμοποιούνται σήμερα σε όλο τον πλανήτη.

Από τις ΗΠΑ απεστάλη ένα αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων P8 Poseidon, σε ρόλο αναγνώρισης, προς υποστήριξη των επιχειρήσεων πυρόσβεσης. Το αεροσκάφος, που σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται από τη Boeing, έχει πολλαπλές χρήσεις, πάντα στο ευρύτερο πλαίσιο των ναυτικών επιχειρήσεων/ ναυτικής συνεργασίας (από ανθυποβρυχιακό πόλεμο μέχρι ηλεκτρονικό πόλεμο και αναγνώριση/ επιτήρηση).

Από τη Γαλλία εστάλησαν Canadair CL-415, όπως και από την Κροατία και την Τσεχία, ενώ από την Κύπρο, το Ισραήλ και τη Σουηδία απεστάλησαν αεροσκάφη Air-Tractor. Η Αίγυπτος απέστειλε ελικόπτερα Chinook σε πυροσβεστικό ρόλο, ενώ η Ελβετία απέστειλε ελικόπτερα του, επίσης γνωστού στην Ελλάδα, τύπου Super Puma.

Σε χερσαίο επίπεδο, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι ρουμανικές πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες περιελάμβαναν κάποια από τα πιο σύγχρονα οχήματα που διαθέτει η χώρα: Σύμφωνα με δημοσίευμα του Car & Motor, πρόκειται για MAN TGM 18.320 4X4 ειδικά διασκευασμένα για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, με πολύ μεγάλες επιχειρησιακές δυνατότητες, χωρητικότητα νερού 3.000 λίτρα και δυνατότητα εύκολου ανεφοδιασμού με νερό από λίμνες και ποτάμια.

Αίσθηση προκάλεσαν επίσης και οι γερμανικές πυροσβεστικές δυνάμεις που απεστάλησαν στην Ελλάδα, οι οποίες ήταν απόλυτα αυτάρκεις, φέρνοντας μαζί τους σκηνές, δικό τους φαγητό, νερό, στρώματα, χημικές τουαλέτες και ντους.

Με επιπλέον πληροφορίες από Deutsche Welle, Car & Motor

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ