Νέα Έρευνα: Αποκαλύφθηκε περιβαλλοντική ζημιά από το εμφιαλωμένο νερό


Νέα Έρευνα: Το μέσο πλαστικό μπουκάλι νερό κοστίζει 1,29 δολάρια. Το ίδιο το νερό αντιπροσωπεύει λιγότερο από 0,00001 δολάρια και τα υπόλοιπα είναι μια σήμανση που βασίζεται στην παραγωγή πλαστικών μπουκαλιών, συμπεριλαμβανομένης της συσκευασίας, του μάρκετινγκ και άλλων παραγόντων για την αύξηση της τιμής. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του εμφιαλωμένου νερού έχουν αμφισβητηθεί συχνά. Tώρα νέα έρευνα αποκαλύπτει την πλήρη έκταση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και του κοινωνικού κόστους.

Το μήνυμα από τα ευρήματα της έρευνας είναι σαφές: με την προϋπόθεση ότι βρίσκεστε σε μια περιοχή όπου το νερό της βρύσης είναι ασφαλές, το να πίνετε νερό από τη βρύση και όχι το εμφιαλωμένο νερό είναι η σωστή απόφαση σε σχέση με την ελαχιστοποίηση της βλάβης στο περιβάλλον.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι η αρνητική επίδραση του εμφιαλωμένου νερού στους φυσικούς πόρους είναι περίπου 3.500 φορές υψηλότερη από ό, τι η επίδραση του πόσιμου νερού που παρέχεται από το δίκτυο.

Η μελέτη ήταν συγκεκριμένη, αν και τα αποτελέσματα είναι γενικεύσιμα.

Οικολογικό κόστος

Η μελέτη από το Ινστιτούτο της Βαρκελώνης για την Παγκόσμια Υγεία εξέτασε τη χρήση εμφιαλωμένου νερού στη Βαρκελώνη. Μοντελοποιώντας την κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού στη μέγιστη κλίμακα, η έρευνα υπολόγισε ότι εάν ολόκληρος ο πληθυσμός της πόλης έπινε εμφιαλωμένο νερό, αυτό θα είχε κόστος περίπου 3.500 φορές υψηλότερο όσον αφορά την εξαγωγή πόρων σε σύγκριση με ένα μοντέλο όπου όλοι έπιναν νερό από τη βρύση.

Το κόστος, εάν το εμφιαλωμένο νερό ήταν η 100 % επιλογή, βγήκε στα 83,9 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Ο αντίκτυπος του εμφιαλωμένου νερού στα οικοσυστήματα βρέθηκε επιπλέον ότι είναι 1.400 φορές υψηλότερος από τον αντίκτυπο του νερού της βρύσης.

Για παράδειγμα, η έρευνα διαπιστώνει ότι οι διαδικασίες παραγωγής πλαστικών είναι υπεύθυνες για την εξάντληση μη ανανεώσιμων πόρων και για την εκπομπή επιβλαβών ρύπων (όπως αέρια του θερμοκηπίου, σωματίδια στο περιβάλλον).

Συγκλονιστικά στατιστικά

Στις ΗΠΑ, χρειάζονται 17 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου για την παραγωγή του πλαστικού για να καλύψουν την ετήσια ζήτηση εμφιαλωμένου νερού.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το εμφιαλωμένο νερό είναι 500 φορές πιο ακριβό από το νερό της βρύσης.

Στον Καναδά, οι δήμοι αναφέρουν ότι δυσκολεύονται να επεξεργαστούν εμφιαλωμένο νερό σε χώρους πλήρωσης γης. Φυσικά, αυτό είναι ένα εξιδανικευμένο μοντέλο, ενώ στην πραγματικότητα ένα ποσοστό του πληθυσμού θα πίνει εμφιαλωμένο νερό, ένα ποσοστό νερό βρύσης και πολλοί θα καταναλώνουν και τα δύο.

Σχολιάζοντας τη μελέτη στη The Guardian, η επικεφαλής ερευνητής Cristina Villanueva αναφέρει:

«Οι λόγοι υγείας δεν δικαιολογούν την ευρεία χρήση εμφιαλωμένου νερού. Ναι, αυστηρά μιλώντας, το να πίνεις νερό βρύσης είναι χειρότερο για την τοπική υγεία, αλλά όταν ζυγίζεις και τα δύο, αυτό που κερδίζεις από το να πίνεις εμφιαλωμένο νερό είναι ελάχιστο.

Είναι προφανές ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του εμφιαλωμένου νερού είναι υψηλότερες σε σύγκριση με τις επιπτώσεις του νερού της βρύσης ».

Εναλλακτικές λύσεις για το εμφιαλωμένο νερό

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα δεδομένα οδηγούν σε μείωση της κατανάλωσης εμφιαλωμένου νερού, αν και αναγνωρίζει ότι η στοχευμένη μείωση θα πρέπει να υποστηριχθεί από κατάλληλες πολιτικές από κυβερνήσεις, όπως εκπαιδευτικές εκστρατείες και περιορισμούς στη διαφήμιση εμφιαλωμένου νερού.

Επιπλέον, ενδέχεται να χρειαστούν αλλαγές υποδομής για την παροχή περισσότερων πηγών πόσιμου νερού σε δημόσιους χώρους.

Η έρευνα εμφανίζεται στο περιοδικό Science of the Total Environment, με τίτλο «Επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον των επιλογών πόσιμου νερού στη Βαρκελώνη, Ισπανία: Μελέτη μοντελοποίησης».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ