Οφειλές: Πώς θα πληρωθούν σε έως και 72 δόσεις τα κορονοχρέη

Αντίστροφη μέτρηση για νέα ρύθμιση των κορονοχρεών σε έως 72 δόσεις –  Τα ποσά των μηνιαίων δόσεων – Πότε ο οφειλέτης χάνει τη ρύθμιση.

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος υπέγραψε τη σχετική απόφαση για ρύθμιση τμηματικής καταβολής των χρεών της πανδημίας σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως οι οφειλέτες θα έχουν περιθώριο έως τις 31 Δεκεμβρίου να υποβάλουν αίτηση για να ρυθμίσουν φορολογικά χρέη 2,26 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2,5% ή σε 36 δόσεις άτοκα. Σε περίπτωση που η πρόσβαση σε ηλεκτρονικά μέσα δεν είναι δυνατή η αίτηση θα υποβάλλεται στην Εφορία. Η σχετική πλατφόρμα δεν έχει ανοίξει ακόμα.

Η υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης μέχρι και τις 31/01/2022, ενώ μεταξύ των οφειλών που εξαιρούνται της ρύθμισης περιλαμβάνεται ο φόρος εισοδήματος του 2020.

Η ελάχιστη μηνιαία δόση ανέρχεται σε 30 ευρώ για οφειλές έως 1.000 ευρώ και 50 ευρώ για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ.

Η καταβολή της πρώτης δόσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στην ρύθμιση.

Οφειλές βεβαιωμένες στις Εφορίες και τα Ελεγκτικά Κέντρα που, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, δεν τελούν σε καθεστώς άλλης ρύθμισης και έχουν βεβαιωθεί κατά το διάστημα από 01/03/2020 έως 31/07/2021, μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής σε έως και εβδομήντα 72 μηνιαίες δόσεις

Τα κριτήρια:

α) εφόσον πρόκειται για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 (πληττόμενοι ΚΑΔ)

β) εφόσον πρόκειται για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες:

  • είτε η σύμβαση εργασίας τους ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας
  • είτε έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση
  • είτε εντάχθηκαν στο μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
  • είτε έλαβαν μειωμένο μίσθωμα και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων «COVID-19»
  • είτε ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, στο επίμαχο χρονικό διάστημα

Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα που, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, δεν τελούν σε καθεστώς άλλης ρύθμισης και έχουν βεβαιωθεί στο ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ εντάσσονται ανεξαρτήτως των ανωτέρων κριτηρίων και της ημερομηνίας βεβαίωσής τους, οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής.

Ποιες οφειλές εξαιρούνται

Δεν μπορούν να υπαχθούν:

  • ο φετινός φόρος εισοδήματος,
  • οι οφειλές οι οποίες δεν δύνανται να ρυθμίζονται και αφορούν σε ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών ή σύμφωνα με άλλες διατάξεις και δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, βάσει δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ