Φορολογικές δηλώσεις 2021: Στα 828 ευρώ ο μέσος φόρος των χρεωστικών εκκαθαριστικών


Μέσα στις επόμενες 25 ημέρες πρέπει να υποβληθούν σχεδόν 2 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις με την καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων του φόρου (Ιουλίου και Αυγούστου) για τα χρεωστικά εκκαθαριστικά να πρέπει να γίνει μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου.

Όσοι φορολογούμενοι υπέβαλαν τη δήλωσή τους έως και την Τετάρτη 28 Ιουλίου και εφόσον τα εκκαθαριστικά τους ήταν χρεωστικά, πληρώνουν το φόρο σε οκτώ μηνιαίες δόσεις. Για τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται μέχρι τις 27 Αυγούστου οι δόσεις περιορίζονται σε επτά, με την πρώτη να είναι διπλή καθώς στο τέλος Αυγούστου θα πρέπει να καταβληθεί η δόση του Ιουλίου και η δόση του Αυγούστου.

Μέχρι στιγμής, με εκκαθαρισμένες 7 στις 10 φορολογικές δηλώσεις, το κράτος εισπράττει μόλις 1,35 δισ. ευρώ καθαρά. Τα 1.952.523 χρεωστικά εκκαθαριστικά αντιστοιχούν σε φόρο 1,61 δισ. ευρώ, ενώ τα 1.053.885 πιστωτικά εκκαθαριστικά αντιστοιχούν σε επιστροφή φόρου 258 εκατ. ευρώ.

Γιατί τα πιστωτικά εκκαθαριστικά είναι τόσο πολλά; Εκτός από τη μείωση των εισοδημάτων λόγω της πανδημίας που αποτυπώνεται στις φορολογικές δηλώσεις των επαγγελματιών, των ιδιοκτητών ακινήτων αλλά και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα ενεργοποιήθηκαν τόσο η νέα φορολογική κλίμακα με τους χαμηλότερους συντελεστές, όσο και το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ο μέσος φόρος των χρεωστικών εκκαθαριστικών ανέρχεται σήμερα σε 828 ευρώ, όταν στην αντίστοιχη περίοδο του 2020 ξεπερνούσε τα 1.000 ευρώ. Εφέτος, ο φόρος εισοδήματος που θα εισπραχθεί από τα εκκαθαριστικά αναμένεται να βρεθεί κάτω από 2,3 δισ. ευρώ.

Το 2020 ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων απέδωσε δημοσιονομικά 2,952 δισ. ευρώ καθαρά, καθώς με τα χρεωστικά εκκαθαριστικά βεβαιώθηκαν 3,331 δισ. ευρώ και αφαιρέθηκαν 378 εκατ. ευρώ των πιστωτικών εκκαθαριστικών.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ