Το σύμπαν του Τιερί Μιγκλέρ σε έκθεση στο Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών στο Παρίσι


Έκθεση αφιερωμένη στον Γάλλο μόδιστρο Τιερί Μιγκλέρ μετά από πρεμιέρα στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ (MMFA), στον Καναδά, μεταφέρεται στο Παρίσι.

Στην έκθεση «Thierry Mugler: Courturissime» στο Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών της γαλλικής πρωτεύουσας (Musée des Arts Décoratifs) παρουσιάζονται 150 εμβληματικές δημιουργίες από το αρχείο του σχεδιαστή και καλλιτέχνη που έφερε επανάσταση στον κόσμο της μόδας, της υψηλής ραπτικής και των αρωμάτων.

Ενδύματα ready to wear, σιλουέτες haute couture, θεατρικά κοστούμια, φωτογραφίες, ταινίες και αδημοσίευτο αρχειακό υλικό που χρονολογούνται από το 1973 έως το 2014 θα προβάλουν το συναρπαστικό σύμπαν του δημιουργού και τις πολλαπλές συνεργασίες του στους τομείς της ψυχαγωγίας, της μουσικής και του κινηματογράφου.

Η έκθεση που επιμελήθηκε ο Τιερί Μαξίμ Λοριό θα δώσει στους επισκέπτες την ευκαιρία να ανακαλύψουν ή να ξανανακαλύψουν το μεγαλείο του χορευτή, θεατράνθρωπου, φωτογράφου και σχεδιαστή που έχει επηρεάσει γενιές καλλιτεχνών μέχρι σήμερα.

Σε χώρο δύο επίπεδων παρουσιάζονται διαφορετικές θεματικές, ο εκκεντρικός φανταστικός κόσμος πανίδας από την επιφάνεια του ωκεανού μέχρι τα βάθη της θάλασσας, αλλά και οι φουτουριστικές σιλουέτες από τη θρυλική συλλογή Έντομα και Χίμαιρες του 1997/1998.

Στη θεματική ενότητα Επιστημονική Φαντασία προβάλλονται σχέδια εμπνευσμένα από υπερηρωίδες του animation κόσμου και των αυτοκινήτων του μέλλοντος.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται δημιουργίες από τη συλλογή Maschinenmensch (Άνθρωποι Ρομπότ) που παρουσιάστηκε το 1995 για την 20η επέτειο από την ίδρυση του οίκου Mugler.

Σε αίθουσα, στον δεύτερο όροφο του Μουσείου παρουσιάζονται τα επιτεύγματα του Τιερί Μιγκλέρ στην τέχνη της φωτογραφίας.

Το 1976, ο σχεδιαστής άρχισε να φωτογραφίζει ο ίδιος τις διαφημιστικές καμπάνιες του αξιοποιώντας τη λάμψη και την ομορφιά των μουσών του, Τζέρι Χόλ και Ιμάν σε εξωτικές τοποθεσίες όπως η Γροιλανδία, η έρημος Σαχάρα, και στον τελευταίο όροφο της Όπερας του Παρισιού.

Η μουσική έχει κεντρική θέση στην έκθεση με το μουσικό βίντεο του τραγουδιού «Too Funky» του Τζορτζ Μάικλ, το οποίο σκηνοθέτησε ο Μιγκλέρ το 1991. Τα σύνολα για το βίντεο φορέθηκαν τη δεκαετία του 1990 από τα κορυφαία μοντέλα της εποχής, Έβα Χερτζίγκοβα, Λίντα Εβάντζελιστα, Εστέλ Λεφεμπούρ και την πρώτη Catwoman, Τζούλι Νιούμαρ.

Ο Τιερί Μιγκλέρ ήταν ο πρώτος σχεδιαστής που προσκάλεσε διάσημες να φορέσουν δημιουργίες του και να συμμετάσχουν ως μοντέλα στην πασαρέλα, μεταξύ άλλων, τη Νταϊάνα Ρος, την Τίπι Χέντρεν, την Σάρον Στόουν.

«Πάντα με γοήτευε το ωραιότερο ζώο στη Γη: o άνθρωπος. Έχω χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχω στη διάθεσή μου για να εκθειάσω αυτό το πλάσμα: μόδα, επιδείξεις, αρώματα, φωτογραφίες, βίντεο, ανέφερε ο Τιερί Μιγκλέρ με αφορμή την έκθεση – συνεργασία με το Μουσείο Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ.

Η έκθεση «Thierry Mugler: Courturissime» θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών στο Παρίσι από τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 έως τις 24 Απριλίου 2022.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ