Κολύμβηση: Που οφείλεται η ευεργετική και θεραπευτική της δράση στην ψυχική υγεία [vid]


Επιστήμονες συνεχίζουν να διερευνούν πώς ακριβώς το νερό βοηθά στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας, ενώ ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσαν ότι κάτι τόσο απλό όσο η παρακολούθηση ενός βίντεο από τον ωκεανό ενώ ασκείστε σε στάσιμο ποδήλατο μπορεί να ανεβάσει τη διάθεσή σας. Αλλά γιατί και πώς συμβαίνει αυτό και πως οι κολυμβητές αποκομίζουν τόσο ισχυρά οφέλη από το κολύμπι;

Δείτε τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για το πώς η κολύμβηση υποστηρίζει την ψυχική υγεία.

  • Ενισχύει τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την καλή διάθεση

Η άσκηση ενισχύει την παραγωγή ευεργετικών χημικών ουσιών στον εγκέφαλο και το σώμα που μπορούν να αλλάξουν σημαντικά το πώς αισθάνεστε. Οι ενδορφίνες, συγκεκριμένα, είναι μια ομάδα ορμονών στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα που διεγείρουν τους υποδοχείς των οπιούχων των κυττάρων, που μπορούν να δημιουργήσουν αναλγητικό ή παυσίπονο αποτέλεσμα.

Επιπλέον, η κολύμβηση φαίνεται πως μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση αυξάνοντας τον αριθμό ορισμένων νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλό σας, συγκεκριμένα της σεροτονίνης, νοραδρεναλίνης και ντοπαμίνης. Αυτές οι χημικές ουσίες ενισχύονται από την έντονη σωματική δραστηριότητα και αυξάνουν επίσης τα αποθέματα στεροειδών, κάτι που σας επιτρέπει να γίνετε πιο ανθεκτικοί στο στρες.

  • Ενισχύει τα εγκεφαλικά κύτταρα

Εκτός από τις ορμόνες και τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που μπορούν να σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε καλύτερα τη διάθεση, η αερόβια άσκηση έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα νευροτροφικού παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο, μια πρωτεΐνη στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό που προάγει την επιβίωση, την ανάπτυξη και τη διατήρηση των νευρώνων.

Η ενίσχυση των επιπέδων νευροτροφικού παράγοντα μέσω άσκησης διερευνάται επίσης ως πιθανό μέσο πρόληψης ή επιβράδυνσης της ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας και γνωστικής υποβάθμισης που σχετίζονται με την ηλικία, τα οποία έχουν ως σύμπτωμα την κατάθλιψη.

  • Ενισχύει την ποιότητα του ύπνου

Ο ύπνος είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τη συνολική υγεία και ευεξία σας κάθε μέρα. Είναι γνωστό ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, ενώ σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, οι ενήλικες που κοιμούνται λιγότερο από οκτώ ώρες τη νύχτα αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα και συμπτώματα άγχους.

Αλλά ένα από τα πιο εκπληκτικά οφέλη της άσκησης και ειδικότερα της κολύμβησης είναι πώς μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκουραστείτε καλύτερα τη νύχτα. Η άσκηση σας βοηθά να κοιμηθείτε πιο γρήγορα και να κοιμηθείτε περισσότερο, σύμφωνα με στοιχεία του Johns Hopkins Medicine.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ