Μαρτυρία-σοκ από το Αφγανιστάν: Ταλιμπάν σκότωσαν τη μητέρα μου γιατί δεν μπόρεσε να τους μαγειρέψει


Πληθαίνουν οι μαρτυρίες για βαρβαρότητες από τους Ταλιμπάν μετά την επάνοδό τους στην εξουσία

Σοκ προκαλεί η μαρτυρία της 25χρονης Μανίζα από το Αφγανιστάν για τη δολοφονία της μητέρας της από τους Ταλιμπάν επειδή η άτυχη γυναίκα δεν κατάφερε να τους μαγειρέψει την τέταρτη φορά που της το ζήτησαν και αφού τις προηγούμενες ημέρες το είχε κάνει.

Η μαρτυρία της 25χρονης που ζούσε μαζί με τα τρία αδέρφια της και τη μητέρα τους Νάγια επιβεβαιώνει την ανησυχία για βαρβαρότητες εκ μέρους των Ταλιμπάν μετά την επιστροφή τους στην εξουσία 20 χρόνια μετά την επέμβαση των ΗΠΑ και άλλων χωρών της Δύσης, το 2001.

Όπως μεταδίδει το CNN η Νάγια γνώριζε το πρωί της 12ης Ιουλίου ότι οι Ταλιμπάν θα επιστρέψουν όπως είχαν κάνει και τις προηγούμενες τρεις ημέρες στο σπίτι στο οποίο έμενε με τα τέσσερα παιδιά της στην επαρχία Φαρίμπ. Απαίτηση των Ταλιμπάν ήταν η Νάγια να μαγειρέψει για 15 ενόπλους.

«Η μητέρα μου, όμως, τους είπε «είμαι φτωχή, πώς μπορώ να σας μαγειρέψω;» και τότε οι Ταλιμπάν άρχισαν να τη χτυπάνε. Η μητέρα μου κατέρρευσε αλλά αυτοί συνέχισαν να τη χτυπάνε με τα καλάσνικοφ» περιέγραψε η Μανίζα. Όταν, δε, η ίδια έβαλε τις φωνές στους Ταλιμπάν για να σταματήσουν, ένας από αυτούς άρπαξε μια χειροβομβίδα και την πέταξε στο άλλο δωμάτιο της οικογένειας με αποτέλεσμα να αρπάξει φωτιά.

Η δολοφονία της Νίζα η οποία πέθανε από τα βάναυσα χτυπήματα των Ταλιμπάν, όπως σχολιάζει το CNN, αποτέλεσε μια θλιβερή προαναγγελία της απειλής που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε όλο το Αφγανιστάν.

Όπως λέει η Φαρζάνα Κοτσάι, η οποία είναι μέλος της βουλής του Αφγανιστάν, κανείς δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει. «Δεν υπάρχει καμία σαφής ανακοίνωσε για το ποια θα είναι η μορφή της διακυβέρνησης στο μέλλον. Θα έχουμε κοινοβούλιο ή όχι;» αναρωτήθηκε μιλώντας στο CNN. «Αυτό που με ανησυχεί, όμως, περισσότερο είναι οι ελευθερίες μου ως γυναίκα. Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι θα συμβεί. Θα μπορούμε να εργαστούμε; Θα μπορούμε να έχουμε θέσεις εργασίας;» συνέχισε τους προβληματισμούς της.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Σουχάιλ Σαχίν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα κορίτσια θα μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο υπό τη διακυβέρνηση των Ταλιμπάν «και ως μαθήτριες και ως εκπαιδευτικοί» μολονότι το παρελθόν των φανατικών Ισλαμιστών δείχνει προς κάτι διαφορετικό καθώς σύμφωνα με στοιχεία από το Afghanistan Independent Human Rights Commission τον Ιούλιο σε περιοχές που ελέγχουν οι Ταλιμπάν οι γυναίκες μπορούν να πάνε στο γιατρό μόνο με τη συνοδεία άνδρα, η τηλεόραση είναι απαγορευμένη ενώ οι δάσκαλοι και οι μαθητές πρέπει να φορούν τουρμπάνια και να έχουν γένια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ