Οι ΗΠΑ επιστρέφουν ρωμαϊκό μωσαϊκό που είχε κλαπεί από την Τουρκία


Τα κομμάτια ενός διάσημου ρωμαϊκού μωσαϊκού που λεηλατήθηκαν και τελικά πωλήθηκαν σε ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο πρόκειται να επιστραφούν από την ΗΠΑ στην Τουρκία γράφουν οι Times του Λονδίνου.

Τα δώδεκα τμήματα του μωσαϊκού βρέθηκαν στον αρχαίο ρωμαϊκό οικισμό του Zeugma, κοντά στη σύγχρονη τουρκική πόλη Gaziantep και απεικονίζουν ανθρώπινα πρόσωπα και πουλιά.

Το κύριο μέρος του μωσαϊκού, το οποίο παρέμεινε στην Τουρκία, απεικονίζει ένα κορίτσι με μαλλιά που ανεμίζουν και έντονο βλέμμα.

Εκτίθεται στο μουσείο ψηφιδωτών Zeugma του Gaziantep και έχει γίνει ένα ανεπίσημο σύμβολο της πόλης.

Το έργο πωλήθηκε από τον έμπορο των αρχαιοτήτων της Νέας Υόρκης Peter Marks στο Πανεπιστήμιο Bowling Green στο Οχάιο για 35.000 δολάρια το 1965 και εκτέθηκε το 2012.

Μεγάλο μέρος των εγγράφων που σχετίζονται με την πώληση έχει χαθεί και ο Marks πέθανε το 2010.

Ωστόσο, το 2013 το πανεπιστήμιο προσέλαβε δύο ανεξάρτητους αρχαιολόγους για να προσδιορίσει από πού προέρχονταν τα θραύσματα.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι προέρχονταν από το ίδιο έργο στο οποίο ανήκε και το κορίτσι.

Το πανεπιστήμιο υπέγραψε συμφωνία με το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού τον Μάιο για να επιστρέψει τα θραύσματα και αυτά πρόκειται να φτάσουν στο Gaziantep τη Δευτέρα.

Σε αντάλλαγμα, το πανεπιστήμιο θα λάβει υψηλής ποιότητας αντίγραφα των θραυσμάτων.

Ένας αυξανόμενος αριθμός μουσείων επιστρέφουν αντικείμενα που είχαν λεηλατηθεί ή ληφθεί κατά τη διάρκεια της αποικιακής κυριαρχίας.

Μια γαλλική έκθεση που παρήγγειλε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Mάκρον συνέστησε να επιστραφούν όλα τα αντικείμενα που έχουν ληφθεί από την Αφρική στις χώρες από τις οποίες προέρχονταν, ενώ αυτή την εβδομάδα το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε ότι θα δανείσει στη Νιγηρία ορισμένα από τα περίφημα Benin Bronzes που αφαίρεσαν τα βρετανικά στρατεύματα το 1897.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ