Θάλασσα: Που οφείλει η θάλασσα τις ηρεμιστικές και χαλαρωτικές της δράσεις [vid]

Όσον αφορά το γιατί, ακριβώς, η παραλία σας κάνει να νιώθετε Ζεν, υπάρχουν μερικοί παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο σ’ αυτό, λέει ο Richard Shuster, PsyD, κλινικός ψυχολόγος και οικοδεσπότης του podcast The Daily Helping.

«Το μπλε χρώμα έχει διαπιστωθεί ότι για τους περισσότερους ανθρώπους σχετίζεται με αισθήματα ηρεμίας και ειρήνης», λέει ο Shuster. «Το να κοιτάζουμε τον ωκεανό στην πραγματικότητα αλλάζει τη συχνότητα των εγκεφαλικών μας κυμάτων και μας βάζει σε μια ήπια κατάσταση διαλογισμού». Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Association for the Advancement of Science διαπίστωσε ακόμη ότι το μπλε σχετίζεται με την ώθηση της δημιουργικότητας.

Επιπλέον, ο ήχος των κυμάτων «κάπως απο-διεγείρει τον εγκέφαλό μας», λέει ο Shuster. Οι ήχοι της θάλασσας σε συνδυασμό με το μπλε οπτικό τοπίο – ενεργοποιούν το παρασυμπαθητικό νευρικό σας σύστημα, το οποίο είναι «υπεύθυνο για την χαλάρωση», λέει η Sally Nazari, PsyD, ιδιοκτήτρια των Chrysalis Psychological Services.

Η μυρωδιά του ωκεάνιου αέρα συμβάλλει στην ηρεμισμένη αυτή κατάσταση, η οποία μπορεί να έχει σχέση με τα αρνητικά ιόντα στον αέρα που αναπνέετε. Αυτά τα άτομα οξυγόνου έχουν ένα επιπλέον ηλεκτρόνιο και εμφανίζονται σε μέρη όπως οι καταρράκτες και ο ωκεανός, λέει ο Shuster. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Εναλλακτικής Συμπληρωματικής Ιατρικής υποδεικνύει ότι η θεραπεία με αρνητικά ιόντα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής.

Τέλος, η απλή και “φυσική αίσθηση του να βάζεις τα πόδια σου σε ζεστή άμμο κάνει τους ανθρώπους να χαλαρώνουν”, λέει ο Shuster.

Αλλά αποδεικνύεται ότι η θάλασσα λειτουργεί επίσης λίγο ως εικονικό φάρμακο. «Συνήθως σκεφτόμαστε την παραλία ως ειρηνική και χαλαρωτική», λέει ο Shuster. «Περιμένουμε όταν πάμε στην παραλία ότι θα χαλαρώσουμε». Οπότε αυτό πιθανώς μας προδιαθέτει.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here