Στο σφυρί το ακίνητο Μανιατόπουλου στον κόμβο «Ρενό», ο Παυσανίας της ΕΠΟ και η Hellenic Dynamics


Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η ιστορική MAVA

Ένας πλειστηριασμός που θα διεξαχθεί στις 8 Σεπτεμβρίου 2021 έρχεται να υπενθυμίσει μια δραματική επιχειρηματική κατάρρευση που έλαβε χώρα προ 13 ετών όταν η γαλλική Renault κατήγγειλε την πολυετή σύμβαση αποκλειστικής αντιπροσωπείας που είχε καταρτίσει με την MAVA Εμποροβιομηχανική ΑΕ, της οικογένειας Μανιατόπουλου. Η MAVA δραστηριοποιείτο στην αγορά του αυτοκινήτου από το 1964 και είχε αναλάβει την αποκλειστική αντιπροσώπευση των οχημάτων Renault από το 1975. Μετά την αιφνιδιαστική καταγγελία της σύμβασής αντιπροσώπευσης από τη Renault η MAVA κατέρρευσε οικονομικά, σταμάτησε η χρηματοδότηση της από τις εγχώριες και ξένες τράπεζες, απέλυσε το προσωπικό της και τελικά τέθηκε σε εκκαθάριση, αφήνοντας μεγάλες οφειλές πίσω της. Απότοκο της εξέλιξης αυτής, αλλά και της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης, ήταν πως έως το 2011 η οικογένεια Μανιατόπουλου έχασε από τα χέρια της και την αποκλειστική αντιπροσώπευση των Range Rover και Porsche.

Το ακίνητο ορόσημο

Η MAVA ήταν συνυφασμένη με την έδρα της στη Νέα Φιλαδέλφεια στο 9ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας. Και ενδεικτικό αυτού είναι πως ακόμη και σήμερα το μέρος που στεγαζόταν η MAVA στη Νέα Φιλαδέλφεια, ονομάζεται κόμβος «Ρενό». Στις εγκαταστάσεις αυτές στεγάζονταν τα γραφεία της γενικής διεύθυνσης της γαλλικής φίρμας στην Ελλάδα, η έκθεση λιανικών πωλήσεων της Renault και τα συνεργεία της εταιρείας. Αυτές οι εγκαταστάσεις της MAVA Εμποροβιομηχανική ΑΕ, βγαίνουν στο «σφυρί» στις 8 Σεπτεμβρίου με τιμή πρώτης προσφοράς τα 4,05 εκατ. ευρώ, με επισπεύδουσα του πλειστηριασμού την Cepal. Για την ακρίβεια πρόκειται για ένα οικόπεδο, συνολικής εκτάσεως 13.386,50 τετραγωνικών μέτρων επί του οποίου υπάρχει και ένα διώροφο κτίριο. Σύμφωνα με το απόσπασμα της κατασχετήριας έκθεσης, επί του εν λόγω ακινήτου υφίστανται παρά πολλά βάρη. Συγκεκριμένα, προσημειώσεις υπέρ της UniCredit Bank για 11,5 εκατ. ευρώ, προσημειώσεις υπέρ της Εθνικής Τράπεζας για 13 εκατ. ευρώ, προσημειώσεις για 13 εκατ. ευρώ υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς, προσημειώσεις για 20 εκατ. ευρώ υπέρ της Alpha Bank (περιλαμβάνει κυρίως δάνεια από την Εμπορική Τράπεζα), προσημείωση για 3,5 εκατ. ευρώ υπέρ της Γενικής Τράπεζας (και αναγκαστική κατάσχεση για 1 εκατ. ευρώ υπέρ Γενικής), προσημείωση για 3 εκατ. ευρώ υπέρ της Τράπεζας Αττικής, προσημειώσεις για 3,5 εκατ. ευρώ υπερ της FBB και προσημείωση 2 εκατ. ευρώ υπέρ της HSBC Bank. Συνολικά, το ακίνητο είχε προσημειωθεί για δάνεια συνολικής αξίας 69,5 εκατ. ευρώ!

Ο Παυσανίας και η κάνναβη

Ο Παυσανίας Παπανικολάου, ο επί σειρά ετών Εκτελεστικός Γραμματέας και τύποις «νούμερο 2» των διοικήσεων της ΕΠΟ επί διοίκησης Γκιρτζίκη, ο άνθρωπος ο οποίος κινούσε σε πολύ μεγάλο βαθμό τα νήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου για αρκετά χρόνια, βρίσκεται πίσω από την είσοδο της Hellenic Dynamics SA, της βορειοελλαδικής επιχείρησης παραγωγής αποξηραμένων φύλλων φαρμακευτικής κάνναβης, στην αγορά ΑΙΜ του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Βλέπετε ο Παυσανίας Παπανικολάου είναι ο Chief Financial Officer (CFO) της Hellenic Dynamics και εκείνος που έτρεξε το τεχνικό κομμάτι της εισόδου της εταιρείας από το Κιλκίς στην αγορά AIM του Λονδίνου. Αυτό έγινε μέσω της βρετανικής U.K. Spac Plc, μιας ήδη εισηγμένης εταιρείας «κέλυφος» (Special Purpose Acquisition Companies) που απέκτησε το 18% της ελληνικής επιχείρησης. Η Hellenic Dynamics, η οποία ακόμη δεν έχει καν ολοκληρώσει την πρώτη καλλιέργεια της, αποτιμήθηκε προς 53,1 εκατ. ευρώ. Αν και η αποτίμηση αυτή ξαφνιάζει αξίζει να αναφερθεί πως η βρετανική εταιρεία φαρμακευτικής κάνναβης Kanabo, έχει αποκτήσει ήδη μετοχές της Hellenic Dynamics SA αξίας 1 εκατ. ευρώ. Ο Παυσανίας Παπανικολάου είναι ο πλέον στενός συνεργάτης του CEO της Hellenic Dynamics, Γιώργου Παπαδόπουλου, τέως προσωπάρχη του υπουργείου Εξωτερικών -με εμπλοκή επίσης στα πράγματα του ποδοσφαίρου-, ο οποίος έχει καταφέρει έως σήμερα να υπογράψει συμφωνίες πώλησης προϊόντος με πλήθος ξένες φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν άδεια επεξεργασίας και διαχείρισης κάνναβης. Και όλα αυτά όταν η πρώτη σοδειά της Hellenic Dynamics αναμένεται στο τέλος του 2021, αρχές του 2022.

Θηραϊκή Γη

Ένα νέο ξενοδοχειακό concept στη Σαντορίνη αναπτύσσει ο ξενοδοχειακός όμιλος Αndronis Exclusive, του Μίλτου Ανδρώνη, ο οποίος τα τελευταία 15 χρόνια πρωταγωνιστεί στα επιχειρηματικά δρώμενα του νησιού. Πρόκειται για νέα ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων δυναμικότητας 64 δωματίων και 200 κλινών στη θέση Βασσάλος στην Οία. Το επενδυτικό σχέδιο που είναι υπό την ευθύνη της Ελένης Ανδρώνη, κόρης του Μιλτιάδη, υπάχθηκε προ ημερών, με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων, στο καθεστώς ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, με την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης χορηγήθηκε στο επενδυτικό σχέδιο της επιχείρησης Θηραϊκή Γη Μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία, της οικογένειας Ανδρώνη, συνολικού κόστους ανάπτυξης 11,8 εκατ. ευρώ, κρατική ενίσχυση μέσω επιχορήγησης ύψους 3 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί πως μόνο στη Σαντορίνη ο όμιλος Αndronis Exclusive αριθμεί έξι πολυτελείς μονάδες, με την οικογένεια Ανδρώνη να έχει παράλληλα παρουσία και στον χώρο της εστίασης. Μια λεπτομέρεια. Ο Μιλτιάδης Ανδρώνης, δεν είναι Σαντορινιός, αλλά κατάγεται από το Πεντάκορφο Αιτωλοακαρνανίας. Και ως «ξενομερίτης» αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες στην επιχειρηματική του εγκατάσταση στο νησί. Πλέον, αυτές οι δυσκολίες έχουν ξεπεραστεί, με τους ντόπιους να έχουν αγκαλιάσει την οικογένεια Ανδρώνη, η οποία προσφέρει δεκάδες θέσεις εργασίας στο νησί και το διαφημίζει στα πέρατα του κόσμου.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ