Κατάληψη Αφγανιστάν: Η Δύση αντιμετωπίζει δυσάρεστες επιλογές όσον αφορά την αντιμετώπιση των Ταλιμπάν

Κατάληψη Αφγανιστάν: Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ απευθύνεται στην πρώτη συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ μετά την εκπληκτική κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν –Μετά από δύο δεκαετίες που προσπαθούν να καταστρέψουν τους Ταλιμπάν, οι δυτικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν την οδυνηρή απόφαση αν θα αντιμετωπίσουν τους ισλαμιστές αντάρτες που έχουν καταλάβει το Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν ήδη φαίνεται να απολαμβάνουν μια θερμότερη διεθνή υποδοχή από το δρακόντειο καθεστώς τους 1996-2001, με τη Ρωσία, την Κίνα και την Τουρκία να επαινούν τις αρχικές δημόσιες δηλώσεις των μαχητών.

Ο αμερικανικός στρατός και οι διπλωμάτες έχουν μιλήσει με τους Ταλιμπάν για να διασφαλίσουν την εκκένωση από την Καμπούλ, αλλά η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα εξετάσει τις ενέργειες των Ταλιμπάν για να αποφασίσει για τη μακροπρόθεσμη σχέση. «Μια μελλοντική αφγανική κυβέρνηση που υποστηρίζει τα βασικά δικαιώματα του λαού της, δεν φιλοξενεί τρομοκράτες και προστατεύει τα βασικά δικαιώματα του λαού της, συμπεριλαμβανομένων των θεμελιωδών δικαιωμάτων του μισού του πληθυσμού της – των γυναικών και των κοριτσιών της – είναι μια κυβέρνηση που θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell το είπε ξεκάθαρα την Τρίτη: “Οι Ταλιμπάν κέρδισαν τον πόλεμο, οπότε θα πρέπει να μιλήσουμε μαζί τους”.

Στη Βρετανία, η οποία ακολούθησε τον Μπάιντεν στην απόσυρση των δυνάμεων, ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ είπε ότι «συνήθως» το Λονδίνο δεν θα ασχοληθεί με τους Ταλιμπάν λόγω των προτύπων του για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αλλά με τις συνομιλίες που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη στο Κατάρ για μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς, «θέλουμε να δοκιμάσουμε αν υπάρχει περιθώριο για να μετριάσουμε το είδος του καθεστώτος που θα δούμε τώρα».

“Είναι τώρα στην εξουσία και πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πραγματικότητα και πρέπει τώρα να είμαστε αισιόδοξοι γι ‘αυτό”, δήλωσε ο Raab στο Sky News.

Αλλά ο Ράαμπ αναγνώρισε ότι οι πιθανότητες ήταν μέτριες για τη δημιουργία μιας ευρείας αφγανικής κυβέρνησης αφού οι Ταλιμπάν κατέλαβαν γρήγορα ολόκληρη τη χώρα καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες τερμάτισαν τη 20ετή στρατιωτική συμμετοχή τους. Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντό ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η χώρα του «δεν σχεδιάζει να αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν ως κυβέρνηση του Αφγανιστάν». –

Λιγότερη μόχλευση, αλλά μερικές –

Οι δυτικές δυνάμεις έχουν πολύ λιγότερη δύναμη με τους Ταλιμπάν στην εξουσία παρά στο πεδίο της μάχης. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ασκούν ασυναγώνιστη επιρροή στους διεθνείς δανειστές και μπορούν να επιβάλλουν αυστηρές κυρώσεις, θέτοντας προϋποθέσεις για τη βοήθεια που απαιτείται για την ανοικοδόμηση της πληγωμένης από τον πόλεμο χώρας.

Η Λίζα Κέρτις, η κορυφαία σύμβουλος του Λευκού Οίκου για τη Νότια και Κεντρική Ασία υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να θέσουν ένα υψηλό πήχη για την αναγνώριση και να το κάνουν κίνητρο σε αντάλλαγμα για θετική συμπεριφορά των Ταλιμπάν. «Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στους Αφγανούς, διασφαλίζοντας ότι έχουν αρκετό φαγητό, μπορούν να επιβιώσουν, γιατί αλλιώς θα έχουμε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση στα χέρια μας», δήλωσε η Κέρτις, τώρα στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια

«Πιστεύω λοιπόν ότι στον βαθμό που χρειαζόμαστε να λάβουμε την ανθρωπιστική μας βοήθεια εκεί, ίσως χρειαστεί να τους αντιμετωπίσουμε σε κάποιο επίπεδο. Όμως, όσον αφορά τη διπλωματική αναγνώριση, αυτό δεν πρέπει να είναι δωρεάν», είπε.

Μόνο τρία έθνη-το Πακιστάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία-αναγνώρισαν το προηγούμενο καθεστώς των Ταλιμπάν που επέβαλε μια εξαιρετικά αυστηρή ερμηνεία του Ισλάμ, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της εκπαίδευσης των κοριτσιών, της απαγόρευσης της μουσικής και της αποκοπής των χεριών των υπόπτων κλεφτών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κινήθηκε γρήγορα για να σταματήσει το Πακιστάν, τον ιστορικό υποστηρικτή των Ταλιμπάν, από το να ευλογεί μια νέα κυβέρνηση, λέγοντας σε μια κλήση με τον ομόλογό του Ράνμραν Χαν ότι η αναγνώριση μιας νέας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι «σε διεθνή και όχι σε μονομερή βάση».

– Οι κακίες παραμένουν –

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συγχωρούν γρήγορα όταν πρόκειται για διπλωματική αναγνώριση. Χρειάστηκαν δύο δεκαετίες μετά την πτώση της Σαϊγκόν για τις Ηνωμένες Πολιτείες να δημιουργήσουν σχέσεις με το κομμουνιστικό Βιετνάμ, με το οποίο η Ουάσινγκτον διατηρεί πλέον εγκάρδιους δεσμούς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν δημιουργήσει σχέσεις με το ιερατικό κράτος του Ιράν αφού οι επαναστάτες το 1979 απήγαγαν Αμερικανούς διπλωμάτες μετά την ανατροπή του φιλοδυτικού σαχ και η Ουάσιγκτον περίμενε 54 χρόνια για να αποκαταστήσει μια πρεσβεία στην κομμουνιστική Κούβα. Ένας μοναδικός παράγοντας-ο συνιδρυτής των Ταλιμπάν Μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, ο οποίος θεωρείται από τους αντάρτες ως ο νέος ηγέτης του Αφγανιστάν, μπορεί να ήταν ακόμα στη φυλακή, αν δεν ήταν η Ουάσινγκτον. Συνελήφθη στο Πακιστάν το 2010 αλλά αφέθηκε ελεύθερος το 2018 κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς ο Αμερικανός διαπραγματευτής Ζαλμάι Χαλιλζάντ τον είδε ως αξιόπιστο ομόλογό του κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Κατάρ που οδήγησαν στην αποχώρηση των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ, μιλώντας πέρυσι καθώς συμφωνούσε με τη συμφωνία αποχώρησης, φάνηκε μάλιστα να θεωρεί τους αντάρτες συμμάχους των ΗΠΑ, σημειώνοντας τη διαμάχη τους με τους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους. «Θα σκοτώσουν μερικούς πολύ κακούς ανθρώπους. Θα συνεχίσουν αυτόν τον αγώνα », είπε ο Τραμπ.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here