Διαδήλωση Αθήνα: Αφγανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα διαμαρτύρονται για την κατάληψη των Ταλιμπάν

Διαδήλωση Αθήνα: Εκατοντάδες Αφγανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας την Πέμπτη για να διαμαρτυρηθούν για την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν, λέγοντας ότι φοβούνται για τους συγγενείς τους που είναι ακόμα εκεί. Φωνάζοντας «Δεν θέλουμε τους Ισλαμιστές στο Αφγανιστάν», περίπου 500 διαδηλωτές – πολλοί από αυτούς γυναίκες και παιδιά – συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος έξω από το ελληνικό κοινοβούλιο κυματίζοντας τα μαύρα, κόκκινα και πράσινα χρώματα της αφγανικής σημαίας. Η Ελλάδα φιλοξενεί σήμερα 40.000 μακροχρόνιους Αφγανούς πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, καθιστώντας τους τον μεγαλύτερο πληθυσμό μεταναστών εκεί, σύμφωνα με την Ύπαπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Μια σημαία του Αφγανιστάν στο ένα χέρι, η 19χρονη πρόσφυγας Golbahar Shojayie δήλωσε ότι ήταν «ανήσυχη και αγχωμένη» για το μέλλον της χώρας της υπό την ανανεωμένη κυριαρχία των Ταλιμπάν. «Δεν αφήνουν τις γυναίκες να βγουν από το σπίτι χωρίς άντρα. Είναι φρικτό », είπε στο AFP. Κάλεσε τις ελληνικές αρχές να παράσχουν καταφύγιο σε όσους εγκατέλειψαν τους Ταλιμπάν. «Παρακαλώ δώστε μια θέση σε αυτούς τους ανθρώπους. Μην αφήσετε αυτούς τους ανθρώπους μόνους! » Είπε ότι είχε μιλήσει τηλεφωνικά την προηγούμενη μέρα με τον θείο της, ο οποίος περιέγραψε πώς ο ίδιος και η οικογένειά του διέφυγαν κάτω από το σκοτάδι στο γειτονικό Πακιστάν. – Συγγενείς «κρύβονται» – «Δεν μπορώ να κοιμηθώ τη νύχτα», δήλωσε η Ραζία Μπαγιόνι, 35χρονη Αφγανή γυναίκα που έφτασε στην Ελλάδα πριν από τρία χρόνια με τα τρία παιδιά της και τον σύζυγό της, που έχασαν το πόδι τους από ναρκοπέδιο των Ταλιμπάν. «Έμαθα ότι οι Ταλιμπάν σκότωσαν επτά ανθρώπους στο χωριό μου, το Μαλιστάν», όπου ζει ακόμα η μητέρα της, νοτιοδυτικά της Καμπούλ. Δεν έχει νέα από την οικογένειά της, εξηγώντας ότι “λόγω των Ταλιμπάν, δεν υπάρχει τηλέφωνο, δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα”.

«Για 20 χρόνια, οι γυναίκες προσπαθούσαν να είναι πιο ελεύθερες, να επιλέγουν τη ζωή τους. Οι Ταλιμπάν το καταστρέφουν », είπε. Οι διαδηλωτές θα πορευτούν στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα «για να δείξουν ότι οι Ταλιμπάν είναι τρομοκράτες, θα σκοτώσουν γυναίκες και παιδιά», είπε.

Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και ο Julmurad Hussaini, 27 ετών, ο οποίος έφτασε στην Αθήνα το 2019 έχοντας πρώτα ζητήσει καταφύγιο στο ελληνικό νησί της Λέσβου. Στην επαρχία του Σαμάνγκον, οι συγγενείς του «κρύβονται» και δεν είχαν τους πόρους για να φτάσουν στην Ευρώπη, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Sijadullah Zakhel, στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, είπε ότι συνήθως καλεί την οικογένειά του στο Αφγανιστάν περίπου μία φορά την εβδομάδα, αλλά τώρα τηλεφωνεί καθημερινά, ανησυχώντας για την επιβίωσή τους. «Είμαι 21 ετών», λέει «και δεν είδα μια καλή μέρα στο Αφγανιστάν. Θέλω η οικογένειά μου να έρθει εδώ, όπου δεν υπάρχει το ίδιο άγχος ».

Επικεφαλής της πορείας, οι διαδηλωτές κρατούσαν ένα πανό που έλεγε: «Τώρα ξέρουμε ότι δεν θα επιστρέψουμε σπίτι, χάρη στο ΝΑΤΟ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη».

Ο Υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μην γίνει για άλλη μια φορά η «πύλη» στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες που διέρχονται από την Τουρκία, όπως ήταν το 2015.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here