Συντάξεις χηρείας: Κρίσιμο δεκαήμερο για 4.500 δικαιούχους που κινδυνεύουν με περικοπές


Περιθώριο δέκα ημερών έχουν περίπου 4.500 δικαιούχοι συντάξεων χηρείας του Δημοσίου προκειμένου να υποβάλλουν στον ΕΦΚΑ τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν ότι δικαιούνται τη συνέχιση της καταβολής της σύνταξης, διαφορετικά στο τέλος Σεπτεμβρίου, με τις συντάξεις Οκτωβρίου, θα δουν τη σύνταξή τους να μειώνεται κατά 50%, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Ν.4611/19 ορίζει ότι στον επιζώντα σύζυγο, και στις περιπτώσεις όπου ο θάνατος του συζύγου επήλθε μετά την 13/5/2016, καταβάλλεται η αναλογούσα σύνταξη του θανόντα σε ποσοστό 70% για μία τριετία. Μετά την πάροδο της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη, η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται κατά 50%.

Στους 4.500 δικαιούχους συντάξεων χηρείας του Δημοσίου έχει ήδη αποσταλεί από τις αρχές του μήνα ενημερωτικό σημείωμα και έχουν ενημερωθεί ότι οφείλουν έως τις 31 Αυγούστου να υποβάλλουν ενστάσεις, δηλώνοντας ότι δεν εργάζονται ή ότι δεν λαμβάνουν άλλη σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος.

Αυτό πλέον είναι πάγια τακτική, καθώς κάθε μήνα ο ΕΦΚΑ ενημερώνει τους δικαιούχους των οποίων η καταβολή της σύνταξης χηρείας συμπληρώνει τρία έτη, για την πιθανότητα περικοπών και την αναγκαιότητα να προβούν στις αναγκαίες ενστάσεις, δηλώνοντας ότι δεν εργάζονται ή ότι δεν λαμβάνουν άλλη σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος, προκειμένου να μην τους κοπεί η σύνταξη.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ