Κορονοϊός – Θωμαΐδης: Υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική

Ο κ. Θωμαΐδης εκτιμά ότι το ιικό φορτίο στην Αττική παραμένει υψηλό και θα αυξηθεί.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, δήλωσε ότι το ιικό φορτίο στην Αττική παραμένει σε σταθερά υψηλά επίπεδα, παρά την απουσία σημαντικού ποσοστού των κατοίκων λόγω διακοπών, ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω με ταυτόχρονη εκτίναξη του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού.

Ο κ. Θωμαΐδης, μιλώντας στον «Αθήνα 9,84», είπε πως «σύμφωνα με την ανάλυση που έχει γίνει μέχρι και την Τετάρτη, στην Αττική έχει σταθεροποιηθεί υψηλό ιικό φορτίο, παρά τη μείωση των κατοίκων λόγω καλοκαιριού στα 2 εκατομμύρια. Περιμένουμε αύξηση του ιικού φορτίου με την επιστροφή των εκδρομέων, που θα αποτυπωθεί και σε αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού. Το ιικό φορτίο στην Αττική παραμένει υψηλό και θα αυξηθεί».

Στη συνέχεια, ο κ Θωμαΐδης επισήμανε και τη σημασία της δημιουργίας του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, τόσο για τη πρόβλεψη της πορείας της πανδημίας στη χώρα όσο και για την παρακολούθηση της εξέλιξης άλλων νόσων όπως η ηπατίτιδα, η γρίπη ή και η μικροβιακή αντοχή.

«Είναι μια κατάκτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι «την προσπάθεια συντονίζει ο ΕΟΔΥ. Με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής αναμένεται επίσης να δημιουργηθεί ένα Δίκτυο στο Λεκανοπέδιο, προκειμένου να επεκταθεί η παρακολούθηση των λυμάτων και για άλλες νόσους, όπως η ηπατίτιδα, η γρίπη και η μικροβιακή αντοχή. Το κράτος και το υπουργείο Υγείας αντιλήφθηκαν τη σημασία αυτής της προσέγγισης σε επίπεδο έγκαιρης πρόβλεψης και προειδοποίησης σε σχέση με την εξέλιξη μιας πανδημίας.»

Περιγράφοντας τη διαδικασία επεξεργασίας και ανάλυσης των δεδομένων μέσω δειγμάτων από τα λύματα, ο κ Θωμαίδης υπογράμμισε πως «γίνεται στα εργαστήρια του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Αττική, την Πάτρα, τα Γιάννενα και το Ηράκλειο Κρήτης, όπου μεταφέρονται όλα τα δείγματα από την χώρα. Τα λύματα αποτελούν αποτύπωμα της καθημερινότητάς μας, αλλά και εργαλείο για τη διαμόρφωση πολιτικής υγείας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here