Αθλητισμός: H άσκηση ως ενισχυτικό της ψυχικής υγείας [vid]


Οι αεροβικές ασκήσεις, όπως τζόκινγκ, κολύμπι, ποδηλασία, περπάτημα, κηπουρική και χορός, έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν το άγχος και την κατάθλιψη. Αυτές οι βελτιώσεις στη διάθεση προκαλούνται από την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο που έρχεται από την άσκηση και από μια επίδραση στον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων – HPA – και, ως εκ τούτου, στη φυσιολογική αντιδραστικότητα στο στρες.

Αυτή η φυσιολογική επίδραση πιθανώς μεσολαβείται από την επικοινωνία του άξονα HPA με αρκετές περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του λεμφικού συστήματος, το οποίο ελέγχει τα κίνητρα και τη διάθεση, την αμυγδαλή, η οποία προκαλεί φόβο ως απάντηση στο στρες. και τον ιππόκαμπο, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό μνήμης καθώς και στη διάθεση και τα κίνητρα.

Άλλες υποθέσεις που έχουν προταθεί για να εξηγήσουν τις ευεργετικές επιδράσεις της σωματικής δραστηριότητας στην ψυχική υγεία περιλαμβάνουν την απόσπαση της προσοχής, την αυτο-αποτελεσματικότητα και την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Η άσκηση βελτιώνει την ψυχική υγεία μειώνοντας το άγχος, την κατάθλιψη και την αρνητική διάθεση και βελτιώνοντας την αυτοεκτίμηση και τη γνωστική λειτουργία. Η άσκηση έχει επίσης βρεθεί ότι ανακουφίζει από συμπτώματα όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση και κοινωνική απόσυρση. Είναι ιδιαίτερα σημαντική σε ασθενείς με σχιζοφρένεια δεδομένου ότι αυτοί οι ασθενείς είναι ήδη ευάλωτοι στην παχυσαρκία και επίσης λόγω του πρόσθετου κινδύνου αύξησης βάρους που σχετίζεται με την αντιψυχωσική θεραπεία.

Τα οφέλη για την υγεία από την τακτική άσκηση που πρέπει να τονιστούν και να ενισχυθούν περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Βελτιωμένος ύπνος
  • Αυξημένο ενδιαφέρον για σεξ
  • Καλύτερη αντοχή
  • Ανακούφιση από το στρες
  • Βελτίωση στη διάθεση
  • Αυξημένη ενέργεια και αντοχή
  • Μειωμένη κόπωση που μπορεί να αυξήσει την πνευματική εγρήγορση
  • Μείωση βάρους
  • Μειωμένη χοληστερόλη και βελτιωμένη καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση

 

Πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθεί ο αντίκτυπος του συνδυασμού αυτών των παρεμβάσεων με την παραδοσιακή θεραπεία ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ψυχοφαρμακολογίας και της ψυχοθεραπείας.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ