Γερμανία: Ευθύνες στη υπηρεσία πληροφοριών BND για την «παταγώδη αποτυχία» στο Αφγανιστάν


Συνυπεύθυνη η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) για την παταγώδη αποτυχία στο Αφγανιστάν, δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) θεωρεί συνυπεύθυνη για την παταγώδη αποτυχία στο Αφγανιστάν λόγω της λανθασμένης εκτίμησής της, όπως και άλλων υπηρεσιών για την κατάσταση ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος τάσσεται υπέρ του επανελέγχου των πληροφοριών τους, της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού πυλώνα του ΝΑΤΟ και της ανεξαρτητοποίησης από τις επιλογές της Ουάσινγκτων.

«Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) προφανώς έκανε λάθος εκτίμηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν, όπως επίσης λάθος έκαναν και άλλες υπηρεσίες. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν βάσει αυτών των εσφαλμένων εκτιμήσεων ελήφθησαν σύμφωνα με όσα γνωρίζαμε. Εκ του αποτελέσματος όμως αποδεικνύεται ότι ήταν λανθασμένες, με καταστροφικές συνέπειες», δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός στο «Spiegel». «Αυτό δεν θα μπορούσε να μείνει χωρίς συνέπειες για τη λειτουργία των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Οι μυστικές υπηρεσίες ελάμβαναν λανθασμένες εκτιμήσεις η μία από την άλλη. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Στο μέλλον, οι πληροφορίες άλλων υπηρεσιών θα πρέπει να επανελέγχονται πολύ εντατικά», πρόσθεσε ο Μάας.

«Η αποτυχία στο Αφγανιστάν δεν πρέπει να μας οδηγήσει στην πλήρη άρνηση ανάληψης ευθύνης στον κόσμο όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, αλλά το Αφγανιστάν δεν πρέπει να επαναληφθεί ξανά», τόνισε.

«Οι εταίροι του ΝΑΤΟ θα πρέπει να συζητήσουν εάν η αμυντική συμμαχία είναι καν κατάλληλη για τη διεξαγωγή άλλων αποστολών εκτός της πραγματικής του. Είναι δουλειά μας να φροντίζουμε για την ειρήνη; Για την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Είναι επίσης μέρος της αποστολής του η εξαγωγή της μορφής διακυβέρνησής μας; Αυτό σίγουρα απέτυχε στο Αφγανιστάν», πρόσθεσε ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Ο Μάας τάχθηκε επίσης υπέρ του να ενισχυθεί ο ευρωπαϊκός πυλώνας του ΝΑΤΟ και να γίνει πιο ανεξάρτητος από την Ουάσινγκτον. «Στην πραγματικότητα οι Αμερικανοί αποφασίζουν πολλά και εμείς ακολουθούμε γιατί δεν είμαστε καθόλου σε θέση να πραγματοποιήσουμε δύσκολες διεθνείς αποστολές χωρίς τις ΗΠΑ. Πρέπει να συζητήσουμε πολύ πιο πολιτικά πριν στείλουμε τους στρατιώτες μας οπουδήποτε. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να ακολουθούμε πάντα τις αποφάσεις της Ουάσινγκτον, ανεξάρτητα από το ποιος είναι πρόεδρος εκεί», δήλωσε.

Τα δύο ελικόπτερα, που οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις στέλνουν στο Αφγανιστάν, θα παραλάβουν ανθρώπους μόνο από την περιοχή της Καμπούλ για να τους απομακρύνουν, και δεν θα επιχειρήσουν μακρύτερα σε πόλεις όπως η Μαζάρ-ι-Σαρίφ, δήλωσε σήμερα Γερμανός στρατηγός.

Τα ελικόπτερα θα είναι έτοιμα για να επιχειρήσουν αύριο στην Καμπούλ και θα υπάρξει συντονισμός των αποστολών τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο ο αρχηγός των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Έμπερχαρντ Τσορν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ