Κορονοϊός: Δύσκολο φθινόπωρο ενόψει – Έφτασε στους 419 θανάτους ο Αύγουστος, δυσοίωνες οι προβλέψεις


Τα δεδομένα φέρνουν ανησυχία καθώς το καλοκαίρι τελειώνει και η επιστροφή στην καθημερινότητα βρίσκει τη χώρα επιβαρυμένη επιδημιολογικά. Αυξήθηκε ο αριθμός των θανάτων μέσα στον Αύγουστο, μεγαλώνει μέρα με την ημέρα η πίεση στο σύστημα υγείας

Με βάση τη μέχρι τώρα πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, έχοντας και ως μέτρο σύγκρισης το καλοκαίρι του 2020 όπου μάλιστα δεν υπήρχαν και εμβολιασμένοι πολίτες, τα δεδομένα που ανακοινώνονται καθημερινά μόνο… ευοίωνα δεν είναι. Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα το τελευταίο 15ήμερο, το πλέον ανησυχητικό στοιχείο, όμως, είναι η αύξηση των διασωληνωμένων αλλά και των θανάτων που ανακοινώνονται καθημερινά.

Είναι ενδεικτικό πως οι θάνατοι από τις 3 Αυγούστου και έπειτα είναι σταθερά σε διψήφιο νούμερο ενώ τα τελευταία 24ωρα φτάνουν ή και ξεπερνούν τους 30 ημερησίως. Συνολικά από την 1η Αυγούστου έχουν καταγραφεί, δυστυχώς, 419 θάνατοι σε όλη τη χώρα, εξαιτίας του φονικού ιού.

Οι θάνατοι από κορονοϊό τον Αύγουστο

Ημερομηνία Θάνατοι
1 Αυγούστου 10
2 Αυγούστου 8
3 Αυγούστου 14
4 Αυγούστου 16
5 Αυγούστου 13
6 Αυγούστου 22
7 Αυγούστου 10
8 Αυγούστου 17
9 Αυγούστου 22
10 Αυγούστου 21
11 Αυγούστου 20
12 Αυγούστου 20
13 Αυγούστου 24
14 Αυγούστου 24
15 Αυγούστου 17
16 Αυγούστου 14
17 Αυγούστου 16
18 Αυγούστου 25
19 Αυγούστου 20
20 Αυγούστου 30
21 Αυγούστου 23
22 Αυγούστου 33
ΣΥΝΟΛΟ 419

Ανησυχία για την πίεση που έρχεται για το ΕΣΥ

Η πίεση που θα ασκηθεί στο ΕΣΥ σε περίπτωση που το υγειονομικό αποτύπωμα γίνει ακόμα μεγαλύτερο και προκαλέσει περισσότερες εισαγωγές, είτε σε απλές κλίνες είτε κυρίως σε κλίνες ΜΕΘ, θεωρείται δεδομένη. Είναι ενδεικτικό πως ο Αύγουστος ως τώρα δίνει ανησυχητικά δεδομένα σε ό,τι αφορά τις διασωληνώσεις καθώς – με εξαίρεση μια ημέρα – καθημερινά ο αριθμός τους αυξάνεται.

Από τους 204 συμπολίτες μας σε ΜΕΘ στις 8 Αυγούστου, μέσα σε ένα 15ήμερο έχουμε φτάσει στους 318 ενώ και οι εισαγωγές κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα. Όλα αυτά τη στιγμή που γίνεται «αγώνας δρόμου» έτσι ώστε να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη, με την κυβέρνηση να έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα προχωρήσει ξανά σε οριζόντια μέτρα, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ενός ακόμα γενικού lockdown.

Η αύξηση στους διασωληνωμένους το τελευταίο 15ήμερο

Ημερομηνία Διασωληνωμένοι
8 Αυγούστου 204
9 Αυγούστου 207
10 Αυγούστου 219
11 Αυγούστου 226
12 Αυγούστου 240
13 Αυγούστου 235
14 Αυγούστου 236
15 Αυγούστου 241
16 Αυγούστου 250
17 Αυγούστου 258
18 Αυγούστου 282
19 Αυγούστου 286
20 Αυγούστου 296
21 Αυγούστου 317
22 Αυγούστου 318

Επιστρέφουν οι αδειούχοι και η μάσκα

Με τα επιδημιολογικά, αλλά και υγειονομικά, δεδομένα που διαμορφώνονται υπάρχει έντονη ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας μετά την επιστροφή και των τελευταίων αδειούχων του καλοκαιριού. Η διασπορά, άλλωστε, στη χώρα είναι αρκετά μεγάλη και αρκετές περιοχές – κυρίως τουριστικές αλλά και αστικά κέντρα – αντιμετωπίζουν προβλήματα. Θεωρείται, έτσι, δεδομένο πως θα υπάρξουν αυστηρά μέτρα, ειδικότερα για τους ανεμβολίαστους.

Τα νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν την Τρίτη, ωστόσο, είναι δεδομένο πως οι ανεμβολίαστοι θα μένουν εκτός κοινωνικής δραστηριότητας καθώς δεν θα μπορούν να μπουν σε κλειστούς χώρους διασκέδασης, εστίασης και ψυχαγωγίας.

Παράλληλα, θα επιβαρυνθούν και οικονομικά καθώς θα απαιτείται πλέον να κάνουν δυο rapid test την εβδομάδα, καθώς τα self-test θα καταργηθούν. Αντίθετα, δεν θα υπάρξει κανένας περιορισμός στο να μπορούν να προμηθευτούν βασικά αγαθά ή να εργαστούν, πλην όμως για το δεύτερο σκέλος θα απαιτείται όπως αναφέραμε ο εργαστηριακός έλεγχος με δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Την ίδια στιγμή, έχει «κλειδώσει» και η επιστροφή της μάσκας σε όλους τους χώρους. Είτε κλειστούς, είτε ανοικτούς.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις των επιστημόνων

Ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαϊδης μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε ότι η εικόνα στην Αττική είναι σταθεροποιημένη, αλλά το ιικό φορτίο παραμένει αρκετά υψηλό.

«Αυτό που αναμένουμε από την ερχόμενη εβδομάδα είναι – με την επιστροφή των εκδρομέων και κυρίως από Κυκλάδες, Ιόνιο και Κρήτη – να έχουμε μία μεταφορά της πανδημίας στα αστικά κέντρα. Αυτό θα σημάνει και αύξηση των κρουσμάτων» τόνισε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε πως «η διαφορά μεταξύ των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων είναι μεγάλη. Δραματική, θα έλεγα».

Σχετικά με την πιθανότητα να υπάρχει έκρηξη των κρουσμάτων στα αστικά κέντρα με την επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου ανέφερε: «Σε κάποιες περιοχές θα συμβεί αυτό. Τώρα πρωταγωνιστεί ο κεντρικός τομέας της Αθήνας επειδή κάποιοι δεν έχουν φύγει».

Εκτίμησε πως ενδέχεται τα ημερήσια κρούσματα να είναι πολύ περισσότερα από τις 4.000, ειδικά Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Αναπόφευκτα, αν τα κρούσματα φτάσουν σε τέτοια δεδομένα, θα αυξηθεί και η πίεση στο σύστημα υγείας, όσο κι αν έχει προχωρήσει η εμβολιαστική κάλυψη καθώς θεωρείται απίθανο σε τόσο μικρό διάστημα να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ