ΗΠΑ Καμάλα Χάρις: Η Αμερικανή αντιπρόεδρος ξεκινά το ταξίδι στην Ασία εν μέσω της πανωλεθρίας των Αφγανών

ΗΠΑ Καμάλα Χάρις: Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις ξεκίνησε ένα ταξίδι στην Ασία την Κυριακή όπου θα προσφέρει διαβεβαιώσεις για τη δέσμευση της Ουάσινγκτον στην περιοχή μετά τη χαοτική αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και την κατάληψη των Ταλιμπάν. Η γρήγορη επιστροφή των σκληροπυρηνικών ισλαμιστών στην εξουσία πριν από μια εβδομάδα και οι απελπιστικές σκηνές χιλιάδων ανθρώπων που προσπαθούν να φύγουν, έχουν ρίξει άλλη μια σκιά στην ιδιότητα των Ηνωμένων Πολιτειών ως παγκόσμιας υπερδύναμης.

Αλλά κατά την επίσκεψή της, η οποία περιλαμβάνει στάσεις στη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ, η Χάρις θα επιδιώξει να εξαλείψει τις ανησυχίες για την αξιοπιστία των ΗΠΑ. «Η αντιπρόεδρος θα καταστήσει σαφές καθ ‘ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού ότι έχουμε μια διαρκή δέσμευση για την περιοχή», δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος. Η Χάρις, μία Ασιάτης-Αμερικανή της οποίας η μητέρα ήταν ινδικής καταγωγής, αποβιβάστηκε στη Σιγκαπούρη την Κυριακή και θα ξεκινήσει τις δραστηριότητές της τη Δευτέρα συναντώντας τους ηγέτες της πόλης-κράτους. Το πόδι στο Βιετνάμ έχει προκαλέσει κριτική, με ορισμένους να κατηγορούν τη Χάρις ότι ήταν κουφή για την επίσκεψή της στην κομμουνιστική χώρα, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις προσπαθούν να απομακρύνουν Αμερικανούς, άλλους ξένους και άλλους Αφγανούς συμμάχους από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Η κρίση προκάλεσε συγκρίσεις με το τραύμα της Σαϊγκόν του 1975, όταν αμερικανικά ελικόπτερα μετέφεραν τους τελευταίους απομακρυσμένους από τη στέγη της πρεσβείας, καθώς προχωρούσαν τα στρατεύματα του Βιετ Κονγκ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι το ταξίδι σχεδιάστηκε πολύ πριν από τον Αφγανικό αφανισμό – και επιμένουν ότι η Χάρις επικεντρώνεται στους ευρύτερους στρατηγικούς στόχους της Ουάσιγκτον στην Ασία.

Είναι η τελευταία επίσκεψη κορυφαίου Αμερικανού αξιωματούχου στην περιοχή, καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να χτίσει συμμαχίες εναντίον της Κίνας και να επαναφέρει τις σχέσεις μετά την πολυτάραχη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

«Στρατηγική, οικονομική σημασία»  

Σε μια εποχή που η Κίνα αμφισβητεί την πολιτική επιρροή και τη ναυτική κυριαρχία των ΗΠΑ στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, η Νοτιοανατολική Ασία παραμένει «στρατηγικά και οικονομικά σημαντική για αυτήν τη χώρα», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Αυτό δεν έχει αλλάξει με το Αφγανιστάν». Η περιοχή των 10 χωρών αποτελεί ένα αυξανόμενο πεδίο μάχης για επιρροή μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας και η Ουάσινγκτον έχει επικρίνει επανειλημμένα τους επεκτατικούς ισχυρισμούς του Πεκίνου για σχεδόν ολόκληρη τη θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Τέσσερα κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας – Μπρουνέι, Μαλαισία, Φιλιππίνες και Βιετνάμ – καθώς και η Ταϊβάν έχουν αλληλεπικαλυπτόμενες αξιώσεις με το Πεκίνο στη θάλασσα του σημείου ανάφλεξης, όπου στεγάζονται βασικές λωρίδες αποστολής. «Ακολουθώντας την προηγούμενη διοίκηση και όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν, είναι μια κατηγορηματική επιτακτική ανάγκη για τις ΗΠΑ να οικοδομήσουν πολιτική εμπιστοσύνης σε αυτήν την περιοχή», δήλωσε ο Μουσταφά Ιζουντίν, ανώτερος αναλυτής διεθνών υποθέσεων στη συμβουλευτική εταιρεία Solaris Strategies Singapore. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στη Σιγκαπούρη, η Χάρις θα συναντήσει τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό και θα κάνει μια στάση στη ναυτική βάση Changi, όπου θα απευθυνθεί στους Αμερικανούς ναύτες στο επιβατικό USS Tulsa.

Φτάνει στο Ανόι αργά την Τρίτη και θα είναι η πρώτη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ που θα επισκεφθεί το Βιετνάμ. Θα πραγματοποιήσει κυβερνητικές συνεδριάσεις του Βιετνάμ, θα παρακολουθήσει τα εγκαίνια ενός περιφερειακού παραρτήματος της Νοτιοανατολικής Ασίας των Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ και θα συναντήσει εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών στην κομμουνιστική χώρα. Θα συμμετάσχει επίσης σε μια εικονική συνάντηση αξιωματούχων της Νοτιοανατολικής Ασίας, η οποία θα επικεντρωθεί στην πανδημία του κορωνοϊού.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here