Το ΔΝΤ κατανέμει 551 δισ. ευρώ στα 190 κράτη μέλη του – 2,9 δισ. ευρώ στην Ελλάδα


Σήμερα μπαίνει σε ισχύ η απόφαση του ΔΝΤ για την κατανομή Ειδικών Τραβηχτικών Δικαιωμάτων αξίας 456 δισ. SDR ή 551 δισ. ευρώ στα 190 μέλη του οργανισμού, με σκοπό την αντιμετώπιση οικονομικών ανισορροπιών που είτε αφορούν οικονομική στασιμότητα και αποπληθωρισμό, είτε υπερβολική ζήτηση και πληθωρισμό.

Τα 551 δισ. ευρώ θα κατανεμηθούν ανάλογα την ποσόστωση (quota) κάθε χώρας στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΝΤ.

Έτσι, από τα 551 δισ. ευρώ, περίπου 319 δισ. ευρώ (264 δισ. SDR) θα κατευθυνθούν στις προηγμένες οικονομίες, ενώ 232 δισεκατομμύρια ευρώ (193 δισ. SDR) δίνονται σε αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένων περίπου 18 δισ. ευρώ (15 δισ. SDR) σε χώρες χαμηλού εισοδήματος (LIC).

Τα μέλη του ΔΝΤ απολαμβάνουν μεγάλο βαθμό ελευθερίας στον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων που τους έχουν χορηγηθεί. Έτσι, είτε μπορούν να αναθέσουν τη διαχείρισή τους στις κεντρικές τους τράπεζες, είτε να τα χρησιμοποιήσουν άμεσα για δημοσιονομική υποστήριξη.

Στην περίπτωση της Ελλάδος τα κατανεμηθέντα ποσά ανέρχονται σε 2,9 δισ. ευρώ (2,4 δισ. SDR) και θα παραμείνουν ως αποθεματικό ασφαλείας στην Τράπεζας της Ελλάδος.

Σήμερα το απόγευμα η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα αναμένεται να τοποθετηθεί επί του θέματος και να απευθύνει συστάσεις για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων .


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ