Λόρδος Sumption Αγγλία: “Μάσκες και κοινωνικές αποστάσεις θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για 10 χρόνια”

Ο Λόρδος Sumption προειδοποίησε ότι οι μάσκες προσώπου και οι περιορισμοί κοινωνικής απόστασης θα μπορούσαν να ισχύουν για χρόνια – όπως τα συσσίτια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο πρώην δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου προειδοποίησε ότι οι περιορισμοί στις ελευθερίες των Βρετανών θα μπορούσαν να διαρκέσουν όσο τα συσσίτια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είπε ότι ήταν «πολιτικά μη ρεαλιστικό» να περιμένουμε από την κυβέρνηση να άρει τους κοινωνικούς ελέγχους σύντομα τώρα που ο κόσμος τους έχει συνηθίσει. Ο Λόρδος Sumption επεσήμανε ότι οι Βρετανοί έχουν αρχίσει να ανακουφίζονται από τους περιορισμούς, επειδή τους κάνουν να νιώθουν ασφαλείς.

Μιλώντας στο Sketch Notes για θέμα της πανδημίας που φιλοξένησαν δημοσιογράφοι της Sunday Express, είπε: «Ένα ενδιαφέρον παράλληλο είναι η συνέχιση του συσσιτίου μετά τον τελευταίο πόλεμο. Οι άνθρωποι έπαιρναν συσσίτιο επειδή ήταν υπέρ του κοινωνικού ελέγχου.” “(Αλλά) στις γενικές εκλογές του 1951, το Εργατικό Κόμμα έχασε την πλειοψηφία του εντελώς επειδή άτομα με πενταετή εμπειρία στον κοινωνικό έλεγχο βαρέθηκαν. Αργά ή γρήγορα, αυτό θα συμβεί σε αυτήν τη χώρα ».

Η Επιστημονική Ομάδα των Σοφών έχει ήδη υπαινιχθεί ότι οι μάσκες και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης ενδέχεται να χρειαστεί να υπάρχουν στους μελλοντικούς χειμώνες, όταν οι αναπνευστικοί ιοί όπως ο κορωνοϊός θα εξαπλώνονται ευκολότερα.

Και η Mary Ramsay, η επικεφαλής του εμβολιασμού στη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας, παραδέχτηκε ότι οι περιορισμοί θα μπορούσαν να παραμείνουν σε ισχύ για χρόνια, επειδή η Βρετανία θα πρέπει να περιμένει άλλες χώρες να ακολουθήσουν τα προγράμματα εμβολίων τους.

Ο χάρτης πορείας του Μπόρις Τζόνσον δεν ορίζει καμία ημερομηνία για το τέλος της χρήσης μάσκας και της κοινωνικής απόστασης, αλλά το σχέδιο είναι να συνεχίσουν οι περισσότερο νομικά δεσμευτικοί περιορισμοί έως τις 21 Ιουνίου.

Ο Λόρδος Sumption, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση, πρόσθεσε: «Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που θα προτιμούσαν να μην βγάλουν το κεφάλι τους πάνω από τη μάσκα. «Από τη στιγμή που άρχισα να κάνω αυτές τις επισημάνεις, άρχισα να λαμβάνω μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από πολιτικούς που συμφωνούσαν μαζί μου, αλλά οι ίδιοι δεν τολμούσαν να μιλήσουν. «Αυτό, νομίζω, είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση».

Αυτό έγινε αφού οι βουλευτές ψήφισαν επέκταση των προστατευτικών μέτρων της Covid μέχρι τον Σεπτέμβριο εν μέσω προειδοποιήσεων ότι θα τους ζητηθεί να τα ανανεώσουν ξανά.

Ο Yπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ξεκίνησε τη συζήτηση λέγοντας στην αίθουσα του Κοινοβουλίου ότι δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι ήταν η τελευταία φορά που θα τους ζητούσαν να πάρουν μέτρα. «Υπάρχουν μέρη αυτών των μέτρων που μας επέτρεψαν να κάνουμε καλά πράγματα, τα οποία όλοι θα ήθελαν να δουν έτσι, και έτσι, όταν καταλήξουμε θα άρουμε αυτά τα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να τα κρατήσουμε για ένα χρόνο ή για έξι μήνες. Θα χρειαζόμαστε να είμαστε βέβαιοι ότι θα μπορούμε να συνεχίζουμε να ζούμε χωρίς μέτρα και ότι θα διασφαλίζουμε πως οι νοσοκόμες θα μπορούν να εγγράφονται όσο το δυνατόν πιο εύκολα στο ΕΣΥ», είπε.

«Αλλά δεν μπορώ να απαντήσω αν θα τα αποσύρουμε σε έξι μήνες. Η προτίμησή μου θα ήταν ναι, αλλά δεδομένου του περασμένου έτους, νομίζω ότι μια πρόβλεψη θα ήταν βιαστική ».

Ο Σερ Γκράχαμ Μπράντι, πρόεδρος της ισχυρής επιτροπής του T22 των βουλευτών των Tory, ο οποίος ψήφισε κατά της επέκτασης των μέτρων, δήλωσε ότι η χώρα κινδυνεύει να «εξομαλύνει» τους κοινωνικούς περιορισμούς.

Η διάθεση εμβολίων στη Βρετανία έχει προχωρήσει μπροστά από άλλες χώρες αφού η κυβέρνηση εξασφάλισε επιτυχώς ισχυρές συμβάσεις με προμηθευτές παγκοσμίως – και οι επιστήμονες διεύρυναν το χάσμα μεταξύ των δόσεων σε 12 εβδομάδες, για να διασφαλίσουν ότι θα μπορούσαν να προστατεύσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα άτομα.

Αλλά η κίνηση αναμένεται τώρα να επιβραδυνθεί καθώς το ρολόι μειώνεται σε αυτήν την κρίσιμη προθεσμία – όταν οι δεύτερες δόσεις πρέπει να χορηγούνται μαζικά.

Η αργή εμβολιαστική λειτουργία της Ευρώπης είναι πολύ πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο εν μέσω ενός τρίτου κύματος, πυροδοτώντας προειδοποιήσεις ότι ενδέχεται να απαγορευτούν οι καλοκαιρινές διακοπές στην ήπειρο.

Η χρήση μάσκας προσώπου θα μπορούσε να γίνει ο κανόνας στο Ηνωμένο Βασίλειο ακόμη και όταν καταργηθούν οι περιορισμοί Covid, δήλωσε ένας από τους κορυφαίους επιστημονικούς συμβούλους.

Ο «καθηγητής του Lockdown», ο Neil Ferguson, ο επιδημιολόγος του οποίου η απαίσια μοντελοποίηση οδήγησε στο πρώτο κλείσιμο την περασμένη άνοιξη, δήλωσε ότι η πανδημία μπορεί να προκάλεσε μια «πολιτιστική αλλαγή».

Είναι ήδη ρουτίνα στη Νοτιοανατολική Ασία για τους ανθρώπους να φορούν μάσκες σε δημόσιους χώρους εάν έχει κρύο ή αισθάνονται άσχημα. Και ο καθηγητής Ferguson είπε ότι ήταν «πολύ πιθανό» η μάσκα να γίνει «κανόνας» στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ερωτηθείς για το θέμα, είπε: «Έχουμε συνηθίσει να είμαστε προσεκτικοί, ειδικά αν είμαστε ελαφρώς άρρωστοι οι ίδιοι, γιατί δεν θέλουμε να μολύνουμε άλλους ανθρώπους”.

Ο καθηγητής Ferguson του Imperial College London, ισχυρίστηκε ότι οι νόμοι σχετικά με τη χρήση μασκών είναι πιθανό να χαλαρώσουν μέχρι το τέλος του έτους. Οι μάσκες προσώπου έγιναν υποχρεωτικές στις δημόσιες συγκοινωνίες τον Ιούνιο του περασμένου έτους και σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους τον επόμενο μήνα.

Ο οδικός χάρτης του Μπόρις Τζόνσον για άρση του lockdown αναφέρει ότι «όλα τα νομικά όρια στην κοινωνική επαφή» θα αρθούν το νωρίτερο στις 21 Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, το σχέδιο του πρωθυπουργού δεν κάνει καμία συγκεκριμένη αναφορά για το πότε θα αρθούν τα μέτρα για μάσκα προσώπου.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here