Μαρία Θεοδωρίδου: Ποιες ομάδες υψηλού κινδύνου αφορά η mRNA αναμνηστική δόση εμβολίου


Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (23/08) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κα Μαρία Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι η μετάλλαξη δέλτα ανέτρεψε πολλές από τις επιστημονικές προβλέψεις και προσδοκίες των ειδικών. Ωστόσο υπογράμμισε πως ο εμβολιασμός με 2 δόσεις παρεμένει αποτελεσματικός για την πρόληψη σοβαρής νόσου και θανάτων σε ποσοστό άνω του 92 %.

Οι εμβολιασμένοι κολλάνε επίσης τον ιό είπε η κα Θεοδωρίδου. Η λοίμωξη δημιουργεί υψηλό ιικό φορτίο και έχει βραχύτερο χρόνο επώασης. Ωστόσο, οι εμβολιασμένοι έχουν 65% μικρότερες πιθανότητες να μεταδόσουν τον ιό, υπογράμμισε.

Ως εκ τούτου, η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι η αποτελεσματικότερη μέθοδος μείωσης εξάπλωσης της δέλτα και προστασίας των ευάλωτων και ανεμβολίαστων συμπολιτών.

Αναφορικά με την χορήγηση αναμνηστικής δόσης – τρίτης δόσης, η κα Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι:

  • Καταρχάς στοχεύει στην θωράκιση των ατόμων που λόγω νόσου ή θεραπείας δεν είχαν ανταπόκριση στις προηγούμενες δόσεις.
  • Η υπενθύμιση στο ανοσοποιητικό σύστημα, η επανενεργοποίηση της ανοσοανταπόκρισης ώστε να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και να αναπληρώσουν την μείωση αντισωμάτων που παρατηρείται βάσει των μελετών με την πάροδο του χρόνου.
  • Κάποιοι συμπολίτες μας λόγω αδυναμίας ή ηλικίας χάνουν γρήγορα τα αντισώματά τους ή κινούνται ή/και διαβιούν σε χώρους με αυξημένη έκθεση, εξού και η ανάγκη της τρίτης δόσης.

Την προηγούμενη Τρίτη η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και η Επιτροπή Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας συνεδρίασαν για το θέμα της χορήγησης αναμνηστικής δόσης εμβολίου.

Η τρίτη ή αναμνηστική δόση θα είναι mRNA για όλους, διευκρίνισε η κα Θεοδωρίδου.

Οι επιτροπές βασίστηκαν στην τρέχουσα βιβλιογραφία και τις επιστημονικές απόψεις των εταιρειών και προέβησαν στην σύσταση της αναμνηστικής δόσης που θα χορηγείται 4 εβδομάδες μετά την 2η δόση στις παρακάτω ομάδες υψυλού κινδύνου:

  • άτομα με μεταμόσχευση (συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων) ή σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση
  • άτομα με νεφρική ανεπάρκεια
  • άτομα με καρκίνο υπο αγωγή
  • αιματολογικό καρκίνος κατά την τελευταία 5ετία
  • άτομα σε ανοσοκαταστολή

ΠΗΓΗ


1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Καταγγελω οτι η εν λογω κυρατσα αναφερει ψευδη στοιχεια.Δεν μας ειπε ποσοι περιπου εμβολιασμενοι εχασαν την ικανοτητα τους,και τι εννοει αναμνηστικη δοση;Ποιον θα μνημονευσουμε;Θα του αναψουμε και καντηλι;Ακομα ενα καταπτυστο καθαρμα-δολοφονος ,καταραμενη πλασιε εμβολιων.Και μια διορθωση:Με καινουργια στοιχεια,ο Μητσοτακης και οι συν αυτω ΔΕΝ ΓΑΜΙΟΥΝΤΑΙ.Ειναι,με αποδειξεις ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ