Βάσεις 2021: Πού αναμένεται «εκρηκτική» άνοδος και πού πιο ήπια


Πανελλήνιες βάσεις 2021: Αναμένεται άνοδος των βάσεων που σε τμήματα χαμηλής ζήτησης θα ξεπεράσει και τα 5.000 μόρια

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την ανακοίνωση των βάσεων των Πανελληνίων 2021 με την εκτίμηση που υπάρχει να κάνει λόγο για άνοδο στην πλειονότητα των περιπτώσεων η οποία θα είναι μικρή στα περιζήτητα τμήματα, αλλά μεγαλύτερη των 5.000 μορίων σε τμήματα χαμηλής ζήτησης.

Οι ανακοινώσεις αναμένεται, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, να φέρει αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης καθώς η επεξεργασία των στοιχείων δείχνει ότι τουλάχιστον 30 με 50 τμήματα ΑΕΙ αναμένεται να έχουν μονοψήφιο αριθμό φοιτητών και φοιτητριών ή και κανέναν πρωτοετή, κάτι που αυτομάτως θα τα σύρει στον «φακό» της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση (ΕΘΑΑΕ), η οποία αναμένεται σύντομα να εισηγηθεί μείωση των πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας ή ενσωμάτωση όσων αποδειχθούν «αδύναμα» να επιβιώσουν.

Όλα αυτά ενώ ένας αριθμός περίπου 25.000 με 30.000 ατόμων θα μείνει φέτος εκτός των πανεπιστημίων, με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται σε περιφερειακά πανεπιστήμια να καταγραφούν 10.000 με 15.000 κενές θέσεις.

Με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής επηρέασε φέτος ως εξής τη διαδικασία:

1ο Επιστημονικό Πεδίο

Αναμένονται αυξομειώσεις βάσεων, ενώ μεγάλη αύξηση θα εμφανίσουν οι θεολογικές σχολές που πέρυσι κινήθηκαν κάτω από τα 8.936 μόρια. Στο Πεδίο αναμένεται άνοδος στις βάσεις εισαγωγής γενικά των υψηλόβαθμων τμημάτων έως και 200 μόρια (νομικές). Θα υπάρξουν όμως και τα παράδοξα: σχεδόν 2.500 μόρια αναμένεται να ανέβει η βάση του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Ρέθυμνο, που επέλεξε τον συντελεστή 1 για τον υπολογισμό της ΕΒΕ, γεγονός που το ανεβάζει στα 11.170 μόρια από 8.750 που ήταν πέρυσι. Μεγάλες αυξήσεις – πάνω από 1.000 μόρια –θα έχουμε στις Σχολές Ιστορίας και Εθνολογίας του Πανεπιστημίου Θράκης, Κοινωνικής Θεολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, αλλά και Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

2ο Επιστημονικό Πεδίο

Αναμένεται άνοδος των βάσεων στις μεσαίες βαθμολογίες (14.000-16.500 μόρια) που μπορεί να ξεπεράσει και τα 500 μόρια. Επίσης, αρκετά μεγαλύτερη άνοδος αναμένεται στα χαμηλόβαθμα τμήματα του Πεδίου. Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης μπορεί να καταγράψει άνοδο ακόμη και 4.400 μορίων, ενώ ανάλογες αυξήσεις θα παρουσιάσουν τα Τμήματα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Στατιστικής και Αναλογιστικών – Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών, Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών Πατρών κ.ο.κ.

3ο Επιστημονικό Πεδίο

Η άνοδος των βάσεων θα είναι γενική στις υψηλόβαθμες σχολές που αναμένεται να ξεπεράσουν και πάλι τα 19.000 μόρια στα κεντρικά ΑΕΙ, αλλά και στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές. Μεγάλη αύξηση θα παρουσιάσουν τα Τμήματα Νοσηλευτικής και Γεωπονίας στο Ηράκλειο (με 1.196 και 2.621 μόρια αντίστοιχα). Αυξήσεις πάνω από 1.000 μόρια αναμένονται ακόμη στα Τμήματα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, Μαιευτικής ή Βιοϊατρικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου κ.ά.

4ο Επιστημονικό Πεδίο

Πιο ήπια θα είναι η άνοδος των βάσεων κυρίως στα χαμηλόβαθμα τμήματα, ενώ δεν θα λείψουν και οι πτώσεις. Παρ’ όλα αυτά, τμήματα όπως το Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα παρουσιάσουν πιθανότατα αύξηση άνω των 2.000 μορίων, ενώ αντίστοιχη αύξηση θα παρουσιάσουν και τα Τμήματα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού Πελοποννήσου, Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού στην Αμφισσα κ.ά.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ