Κόντρες για τα κονδύλια στην ακτοπλοΐα


Την καταβολή των χρημάτων που οφείλει η Πολιτεία σε όσες εταιρείες της ακτοπλοΐας εκτέλεσαν δρομολόγια δημόσιας υπηρεσίας, κυρίως για την εξυπηρέτηση των μικρών νησιών της χώρας ζητούν οι θεσμικοί φορείς του κλάδου, εν μέσω των πολλών προβλημάτων με τα οποία είναι αντιμέτωπες οι εταιρείες.

Η κρισιμότητα της κατάστασης του κλάδου οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην πανδημία η οποία λειτούργησε καταλυτικά στην εμφάνιση των χρόνιων οικονομικών προβλημάτων του, τα οποία σκίαζε η θετική δυναμική που είχε δημιουργήσει η σταθερά ανοδική πορεία της ζήτησης την τετραετία 2016-2019.

Στη βάση αυτή οι ακτοπλόοι ζητούν την άμεση λήψη μέτρων ενίσχυσης και αποζημίωσης του κλάδου για τις ζημίες που υπέστησαν λόγω της μειωμένης επιβατικής κίνησης σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των καυσίμων.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) απέστειλε στον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη επιστολή, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι με βάση τα δρομολόγια τα οποία έχουν εκτελεστεί υπάρχουν εκκρεμότητες, ακόμα και από το καλοκαίρι του 2020, ενώ το συνολικό ποσόν που οφείλεται στις ακτοπλοϊκές εταιρείες εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 60 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Ναυτιλίας απαντά πως προχωρά σε κάθε αναγκαία προσπάθεια προκειμένου να τακτοποιηθούν οι οφειλές προς τους ακτοπλόους, οι οποίες ανέρχονται σύμφωνα το ίδιο στα 49 εκατ. ευρώ και όχι στα 60 εκατ. ευρώ. Από τα 49 εκατ. ευρώ τα 37 εκατ. αφορούν σε μισθώματα άγονων γραμμών και τα 12 εκατ. ευρώ σε ενισχύσεις «Covid».

Αυτή τη στιγμή το υπουργείο έχει συγκεντρώσει 11,2 εκατ. ευρώ για να διατεθούν στους ακτοπλόους, εκ των οποίων τα 3,5 εκατ. ευρώ είναι μέρος της ενίσχυσης «Cοvid» και τα 7,7 εκατ. ευρώ αφορούν μισθώματα για άγονες γραμμές.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ