Συρία Ιράκ: Η κρίση του νερού απειλεί πάνω από 12 εκατομμύρια ανθρώπους

Συρία Ιράκ: Περισσότερο από το 71% του πληθυσμού του Λιβάνου θα μπορούσε να μείνει χωρίς νερό αυτό το καλοκαίρι… Η UNICEF ζητά την επείγουσα αποκατάσταση του τροφοδοτικού – η μόνη λύση για να διατηρηθούν οι υπηρεσίες ύδρευσης σε λειτουργία. Εκατομμύρια άνθρωποι στη Συρία και το Ιράκ κινδυνεύουν να χάσουν την πρόσβαση σε νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και τρόφιμα εν μέσω αύξησης της θερμοκρασίας, ρεκόρ χαμηλών επιπέδων νερού λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων και ξηρασίας, προειδοποίησαν οι διεθνείς οργανώσεις βοήθειας τη Δευτέρα.

Η κλιματική κρίση έπληξε την περιοχή με αυξανόμενες θερμοκρασίες, χαμηλά επίπεδα ρεκόρ βροχοπτώσεων και ξηρασία, στερώντας τους ανθρώπους από πόσιμο νερό και νερό για αγροτική χρήση, αναφέρει το Reliefweb το πρωί της Δευτέρας.

Αυτή η κρίση δημιούργησε έναν φαύλο, ατελείωτο κύκλο, διακόπτοντας την ηλεκτρική ενέργεια καθώς τα φράγματα εξαντλούνται από το νερό, γεγονός που με τη σειρά του επηρεάζει τις λειτουργίες των βασικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων υγείας, και κλέβει το νερό από τους ανθρώπους, ένα απαραίτητο συστατικό της ζωής. Περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι στη Συρία και το Ιράκ χάνουν πρόσβαση σε νερό, τρόφιμα και ηλεκτρικό ρεύμα και απαιτείται επείγουσα δράση για την καταπολέμηση μιας σοβαρής κρίσης νερού.

Η CBC Canada αναφέρει ότι πλήττονται πάνω από 12 εκατομμύρια άνθρωποι και στις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένων πέντε εκατομμυρίων στη Συρία που εξαρτώνται άμεσα από τον ποταμό Ευφράτη.

Στο Ιράκ, η απώλεια πρόσβασης σε νερό από τον Ευφράτη και τον ποταμό Τίγρη, και η ξηρασία, απειλούν τουλάχιστον επτά εκατομμύρια ανθρώπους. Επί του παρόντος, πάνω από 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα (154 τετραγωνικά μίλια) γεωργικής γης αποτελούν συνολικό κίνδυνο ξηρασίας. Δύο φράγματα στη βόρεια Συρία, που εξυπηρετούν 3 εκατομμύρια ανθρώπους με ηλεκτρικό ρεύμα, αντιμετωπίζουν επικείμενο κλείσιμο. Οι κοινότητες στη Χασάκα, το Χαλέπι, τη Ράκα και το Ντέιρ Εζ Ζουρ, συμπεριλαμβανομένων των εκτοπισμένων ατόμων σε καταυλισμούς, έχουν παρατηρήσει αύξηση των κρουσμάτων ασθενειών που μεταδίδονται από το νερό όπως η διάρροια, από τη μείωση του νερού.

Ο Κάρστεν Χάνσεν, περιφερειακός διευθυντής του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, μία από τις ομάδες βοήθειας πίσω από την προειδοποίηση, είπε ότι για εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινούς που εξακολουθούν να είναι εκτοπισμένοι και πολλοί ακόμη που εξακολουθούν να φεύγουν για τη ζωή τους στη Συρία, η ξεδιπλούμενη κρίση νερού «σύντομα θα γίνει πρωτόγνωρη καταστροφή που ωθεί περισσότερο στον εκτοπισμό».

Οι Σύροι βοσκοί υποφέρουν από τη βοσκή σε απαγορευμένη ζώνη

Ένας Σύριος αγρότης στην άκρη των λιβαδιών Badia, όπου οι βοσκοί δεν μπορούν πλέον να βόσκουν τα κοπάδια τους από φόβο επίθεσης

Σύμφωνα με το Haaretz.com, άλλες ομάδες βοήθειας περιλαμβάνουν το Mercy Corps, το Δανικό Συμβούλιο Προσφύγων, το CARE International, το ACTED και το Action Against Hunger.

Οι σοβαρές ελλείψεις νερού πλήττουν επίσης τον Λίβανο, ο οποίος βυθίζεται στη χειρότερη οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση στη σύγχρονη ιστορία του, όπου περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι – κυρίως ευάλωτα παιδιά και οικογένειες – αντιμετωπίζουν κρίσιμη έλλειψη νερού τις επόμενες ημέρες.

Στον Λίβανο, οι σοβαρές ελλείψεις καυσίμων σταμάτησαν επίσης το έργο χιλιάδων ιδιωτικών παραγωγών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα που πλήττεται από τη διαφθορά. Οι υπηρεσίες βοήθειας έχουν προειδοποιήσει για τα εξαιρετικά μολυσμένα ποτάμια του Λιβάνου, γεμάτα λύματα και άλλα σκουπίδια.

Ο ποταμός Λιτάνι της χώρας, ο μεγαλύτερος στον Λίβανο, είναι μια σημαντική πηγή νερού για ανθρώπινη κατανάλωση, άρδευση και υδροηλεκτρική ενέργεια, αλλά τα επίπεδα ρύπανσης είναι πολύ υψηλά.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here