«Διπλή Πανδημία»: Η απειλή COVID-19 και γρίπης ανησυχεί τους γιατρούς


«Διπλή Πανδημία»: «Κάνετε έγκαιρα εμβόλιο για τη γρίπη». Οι ειδικοί είχαν εκδώσει παρόμοια προειδοποίηση το περασμένο καλοκαίρι, αλλά το κύμα δεν ήρθε ποτέ. Οι γιατροί προειδοποιούν και πάλι για την απειλή μιας πιθανής «διδυμίας» ή βαριάς νοσηλείας εν μέσω συγκλινουσών αναπνευστικών ασθενειών όπως η COVID-19 και η γρίπη, προκαλώντας κλήσεις για έγκαιρη λήψη εμβολίων γρίπης. Οι ειδικοί είχαν εκδώσει παρόμοια προειδοποίηση το περασμένο καλοκαίρι εν μέσω αυξανόμενων λοιμώξεων από την COVID-19, επικαλούμενοι ανησυχίες για τα υπερπλήρη νοσοκομεία τόσο από την COVID-19 όσο και από την εισροή ασθενών με γρίπη, αλλά η αύξηση δεν ήρθε ποτέ.

Από τον Οκτώβριο έως τα μέσα Φεβρουαρίου, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) κατέγραψαν 165 εργαστηριακές νοσηλείες που σχετίζονταν με τη γρίπη στις ΗΠΑ, το χαμηλότερο ποσοστό νοσηλειών που σχετίζονται με τη γρίπη από την έναρξη της συλλογής δεδομένων το 2005. Ωστόσο, οι προειδοποιήσεις των γιατρών επανήλθαν στην επιφάνεια, με τους ειδικούς να επικαλούνται κοινωνική ανάμειξη και χαλαρά μέτρα καθώς η χώρα πλησιάζει τις ψυχρότερες εποχές. “Φέτος, ωστόσο, οδεύουμε στην εποχή της γρίπης με πιο χαλαρούς περιορισμούς και η κατάσταση θα επιτρέψει αυξημένες πιθανότητες μετάδοσης των αναπνευστικών ασθενειών”, δήλωσε ο Δρ TingTing Wong, ειδικός και ειδικευόμενος μολυσματικών ασθενειών στο NewYork-Presbyterian Medical Group Brooklyn. «Είδαμε μια παρόμοια αύξηση των «καλοκαιρινών κρυολογημάτων» που προκλήθηκε από άλλους ιούς (για παράδειγμα RSV, αναπνευστικό συγκυτιακό ιό και ιούς ρινοϊούς κ.λπ.) αυτό το καλοκαίρι καθώς οι περιορισμοί χαλάρωσαν και ο φόβος είναι μια παρόμοια αύξηση κρουσμάτων γρίπης αυτό το φθινόπωρο/χειμώνα.” “Συμπέρασμα: παρακαλώ κάντε το εμβόλιο της γρίπης νωρίς!” πρόσθεσε ο Γουόνγκ.

Οι εθνικές αναφορές για τον RSV, έναν κοινό αναπνευστικό ιό, αυξήθηκαν τον Ιούλιο, φτάνοντας σχεδόν σε υψηλά επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από τα τέλη του φθινοπώρου έως τον χειμώνα του 2019, σύμφωνα με εργαστηριακά δεδομένα που υποβλήθηκαν στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Οι μολύνσεις RSV εμφανίζονται συνήθως κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, του χειμώνα και της άνοιξης, υποδηλώνοντας μια ασυνήθιστη καλοκαιρινή άνοδο που συμπίπτει με τις αυξανόμενες περιπτώσεις της παραλλαγής δέλτα. Ωστόσο, τα δεδομένα δείχνουν ότι τα περιστατικά RSV που ανιχνεύθηκαν με PCR άρχισαν να μειώνονται αργότερα τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα τελευταία πλήρη δεδομένα.

Τα κρούσματα COVID-19 αυξάνονται επίσης και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της COVID-19, η Δρ Rochelle Walensky, διευθύντρια του CDC, σημείωσε ότι ο μέσος όρος των επτά ημερών των νέων καθημερινών κρουσμάτων και θανάτων αυξάνεται, με περίπου 137.000 νέα κρούσματα ημερησίως ή αύξηση 12% από προηγούμενη επταήμερη περίοδο, και περίπου 739 θανάτους την ημέρα ή αύξηση 23% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο μέσος όρος των επτά ημερών για νοσηλεία ήταν παρόμοιος με την προηγούμενη εβδομάδα περίπου 11.000 την ημέρα. Ωστόσο, η κυκλοφορία της γρίπης παραμένει χαμηλή, πρόσθεσε η Δρ Ravina Kullar, ειδικός σε λοιμώδη νοσήματα, επιδημιολόγος και βοηθός στην Ιατρική Σχολή του David Geffen στο UCLA.

“Με τις λοιμώξεις της COVID-19 να αυξάνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, άλλα αναπνευστικά παθογόνα αυξάνονται επίσης εποχικά, ιδιαίτερα ο RSV και η παραγρίπη. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει υψηλό επιπολασμό κρουσμάτων γρίπης. Σύμφωνα με την επιτήρηση της γρίπης του CDC, η κυκλοφορία της γρίπης παραμένει χαμηλή περίπου στο 2,1%, το οποίο είναι κάτω από το βασικό επίπεδο του 2,6% σε εθνικό επίπεδο».

Η Κούλαρ προειδοποίησε ότι ο ρυθμός κυκλοφορίας της γρίπης “θα μπορούσε να αλλάξει ανά πάσα στιγμή” εν μέσω κοινωνικής ανάμειξης και χαλαρών μέτρων, όπως οι μάσκες προσώπου. “Είναι σημαντικό να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης τώρα”, τόνισε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ