«Τα χτυπήματα θα συνεχιστούν»: Τι εκτιμά πρώην διοικητής της Ελληνικής Δύναμης Αφγανιστάν


Οι εκτιμήσεις του Κώστα Κολοκούρη, που είχε διατελέσει διοικητής της Ελληνικής Δύναμης Αφγανιστάν, ως προς τις εξελίξεις.

Ο Κώστας Κολοκούρης, υποστράτηγος ε.α., διατέλεσε διοικητής της Ελληνικής Δύναμης Αφγανιστάν, ή, όπως μετονομάστηκε αργότερα, του Τάγματος Ειδικής Σύνθεσης Αφγανιστάν: Έχοντας διατελέσει επικεφαλής της δύναμης δύο φορές, το 2004 και το 2008, έχει πολύ καλή εικόνα των τακτικών των Ταλιμπάν και της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα – και, σε αυτό το πλαίσιο, προέβη, μιλώντας στη Deutsche Welle, σε εκτιμήσεις ως προς τις εξελίξεις.

«Νιώθω λύπη και απογοήτευση» λέει στη Deutsche Welle. «Επί 20 χρόνια ΝΑΤΟ, ISAF και η επιχείρηση «Resolute Support» προσπαθούσαν να δημιουργήσουν κλίμα ασφάλειας, ευημερία, ανάπτυξη στο λαό. Και τώρα είναι η ίδια συμμαχία που τους εγκαταλείπει. Γυρίζουν την πλάτη σε 30 εκ. Αφγανών, γυναίκες, παιδιά. Τόσοι δυτικοί και Αφγανοί πολέμησαν, σκοτώθηκαν, αγωνίστηκαν για να στήσουν ένα υποτυπώδες κράτος. Κι αυτή τη στιγμή τους κλείνουμε την πόρτα».

O κ. Κολοκούρης είναι ένας έμπειρος αξιωματικός του ελληνικού στρατού με εκπαίδευση σε σχολές καταδρομών, βαρέων όπλων, αλεξιπτωτιστών, υποβρύχιων καταστροφών και πολλών άλλων, και δυσκολεύεται να πιστέψει πώς οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους άφησαν πίσω τους πλήρη οπλισμό.

«Άφησαν όπλα, τεθωρακισμένα, τα φοβερά Hummer, τουφέκια Μ16, τεθωρακισμένα. Πώς γίνεται; Κανονικά όταν φεύγεις και δεν προλαβαίνεις να τα πάρεις μαζί σου, τα καταστρέφεις με τα μέσα που διαθέτεις. Τόση βιασύνη;». Αμφιβολίες διατηρεί και για την αμερικανική εκδοχή ότι η χώρα έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν, επειδή οι Αφγανοί στρατιώτες έγιναν ριψάσπιδες. «Επειδή τους έβλεπα που τους εκπαιδεύαμε, ξέρω ότι σε ασκήσεις με κράνη, αλεξίσφαιρα, κάτω από ήλιο στους 40 με 45 βαθμούς, ανεβοκατέβαιναν τρέχοντας τα βουνά. Τους κοιτάγαμε από κάτω και λέγαμε ότι εμείς ούτε με ελικόπτερα δεν πάμε εκεί. Είχαν φυσική αντοχή και θέληση. Ένας στρατός 300.000 ανδρών καταρρέει σε μια εβδομάδα από μερικές δεκάδες χιλιάδες Ταλιμπάν, το βλέπετε λογικό;».

Ο κ. Κολοκούρης έχει πληροφορίες από την Κανταχάρ ότι ήδη άρχισαν οι εκτελέσεις Αφγανών αξιωματικών. «Οι Ταλιμπάν έχουν πάρει καταστάσεις με όλον τον αφγανικό στρατό, θα ξεκινήσουν να εκτελούν υψηλόβαθμους, έχουν χρόνο ακόμη, όποιον βρίσκουν θα τον εκτελούν. Όποιος δεν είναι Σουνίτης και Παστούν θα εκτελείται. Όπως παλαιότερα».

Μετά την επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο ο Έλληνας αξιωματικός προβλέπει επιθέσεις με ρωσικούς πυραύλους Κατιούσα εναντίον κι άλλων στόχων, κατά βάση στο αεροδρόμιο ή όπου αλλού υπάρχουν εγκαταστάσεις που δεν έχουν περιέλθει στον έλεγχό τους, κατά την προσφιλή τους μέθοδο. «Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα τρομοκρατικά χτυπήματα θα συνεχιστούν».

Υπό αυτές τις συνθήκες ο δρόμος εξόδου από τη χώρα κλείνει ερμητικά και τα περιθώρια απεγκλωβισμού προσώπων ελληνικού ενδιαφέροντας μηδενίζονται. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος ως βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, είχε επισκεφθεί το 2008 την Καμπούλ και το ελληνικό στρατόπεδο, έστειλε στο Αφγανιστάν τον Έλληνα πρέσβη στο Ισλαμαμπάντ για να συντονίσει τις σχετικές ενέργειες. Ο Κώστας Κολοκούρης πιστεύει ότι θα μπορούσε να είχε τεθεί σε εφαρμογή το γερμανικό μοντέλο απεγκλωβισμού, όχι από τον χώρο του αεροδρομίου, αλλά γύρω από την πρωτεύουσα με ελικόπτερα που θα έριχναν σχοινιά και θα έπαιρναν τον κόσμο. «Όλα έχουν ένα βαθμό ρίσκου» λέει.

Η ελληνική συμμετοχή είχε διάρκεια ως το 2012. Η ελληνική δύναμη δεν ενεπλάκη σε πολεμικές ενέργειες, ωστόσο συμμετείχε σε αποστολές υποστήριξης ειρήνης χτίζοντας σχολεία, νοσοκομεία, δρόμους και προσφέροντας υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη σε Αφγανούς, κυρίως με το ΚΙΧΝΕ, το Κινητό Χειρουργείο Εκστρατείας, με δύο χειρουργικά τραπέζια και 20 θαλάμους ασθενών.

Πηγή: DW

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ