Οι 8 πολύκροτες δίκες του 2021: Από το σκάνδαλο Folli-Follie στον Λιγνάδη και τον Φιλιππίδη


Σε άδειες δικαστικές αίθουσες λόγω της πανδημίας αναμένεται να εκδικαστούν σημαντικές υποθέσεις, που συγκλόνισαν το πανελλήνιο, τόσο τη χρονιά που πέρασε, όσο και προηγούμενα έτη. 

Ειδεχθείς δολοφονίες, σοκαριστικές επιθέσεις και οικονομικά σκάνδαλα βρίσκουν το δρόμο για το ακροατήριο τη νέα δικαστική σεζόν.

Το Newsbomb.gr προχωρά σε μια σύντομη αποτύπωση του νέου δικαστικού έτους και των υποθέσεων που θα βρεθούν στα ασφυκτικά γεμάτα πινάκια των ελληνικών δικαστηρίων. Στο εδώλιο θα βρεθούν οι πρωταγωνιστές υποθέσεων, που σόκαραν την κοινή γνώμη και πρωταγωνίστησαν με πηχυαίους τίτλους στα πρωτοσέλιδα του τύπου.

Η επίθεση με βιτριόλι

Στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας θα καθίσει στις 15 Σεπτεμβρίου η 36χρονη που ομολόγησε την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της 34χρονης Ιωάννας Παλιοσπύρου. Tρεις δικαστές και τέσσερις ένορκοι θα κληθούν να αποφασίσουν σχετικά με το εάν επρόκειτο για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση ή για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, όπως υποστηρίζει η κατηγορούμενη.

Θύμα και θύτρια θα συναντηθούν για πρώτη φορά στη δικαστική αίθουσα με την 34χρονη Ιωάννα να έχει δηλώσει πως θα ζητήσει απαντήσεις από τη γυναίκα που της άλλαξε τη ζωή ρίχνοντάς της το πρωινό της 20ής Μαΐου 2020, μεγάλη ποσότητα θειικού οξέος.

Την «αμετακίνητη βούληση φόνευσης της αντιζήλου της», τον «ανθρωποκτόνο δόλο» και «την κατάστρωση λεπτομερούς εγκληματικού σχεδίου» περιγράφουν οι δικαστές στο βούλευμα που εξέδωσαν, ζητώντας την παραπομπή της κατηγορουμένης σε δίκη. Σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα Γεώργιου Νούλη, την οποία είχε αποκαλύψει το Newsbomb.gr και υιοθετήθηκε στο σύνολό της από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, «είναι προφανής ο ανθρωποκτόνος δόλος της που ευκρινώς συνάγεται: α) από το μέσο της επίθεσης, ήτοι καυστική χημική ουσία μεγάλης επικινδυνότητας, β) από τη σοβαρή ποσότητα αυτής που έρριψε κατά της παθούσας και τη μεγάλη πυκνότητα της σύστασής της, γ) από την εγγύτητα και την ορμή της εκδήλωσης της επίθεσής της, δ) από τα ζωτικά σημεία του σώματος του θύματος στα οποία το έπληξε και ε) από την τελικώς επελθούσα βλάβη σε καίρια όργανα αυτού».

Έγκλημα στα «Γλυκά Νερά»

Το δρόμο για την δικαστική αίθουσα αναμένεται να βρει εντός του δικαστικού έτους και η αποτρόπαια δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν από τον σύζυγό της στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά και δίπλα στο ενός έτους παιδί τους. Αν και η έρευνα της αστυνομίας για την υπόθεση συνεχίζεται, ο 35χρονος καθ’ ομολογία δολοφόνος της Καρολάιν διανύει τον τρίτο μήνα στη φυλακή μετά την αποκάλυψη ότι ήταν εκείνος που αφαίρεσε με βίαιο τρόπο τη ζωή της νεαρής κοπέλας.

Την ίδια στιγμή, άμεσα αναμένεται να προσδιοριστεί και η δίκη που θα κρίνει οριστικά το ζήτημα της επιμέλειας του παιδιού της Καρολάιν και του 35χρονου συζυγοκτόνου. Αν και η προσωρινή επιμέλεια έχει ανατεθεί στη μητέρα της Καρολαίν, η οριστική απόφαση θα ληφθεί από Τριμελές δικαστήριο, το οποίο θα εξετάσει ενδελεχώς το φάκελο, καθώς και τις νέες εκθέσεις των κοινωνικών λειτουργών, με τη δίκη να αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Υπόθεση Πέτρου Φιλιππίδη

Εν αναμονή εισαγγελικής πρότασης βρίσκεται πλέον ο ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης, καθώς η ανάκριση για την υπόθεσή του περαιώθηκε. Μετά την έκδοση εισαγγελικής πρότασης, έπεται η έκδοση βουλεύματος σχετικά με την παραπομπή ή μη του κατηγορουμένου σε δίκη, η οποία αναμένεται να προσδιοριστεί εντός του έτους.

Ο άλλοτε δημοφιλής κωμικός κρίθηκε τον περασμένο μήνα προφυλακιστέος για μια υπόθεση βιασμού και δύο υποθέσεις απόπειρας βιασμού σε βάρος τριών γυναικών. Κατά την απολογία του αρνήθηκε την εμπλοκή του χωρίς όμως να καταφέρει να πείσει την 15η ανακρίτρια, αλλά ούτε και την εισαγγελέα που του έδειξαν το δρόμο για τη φυλακή, αφού τον έκριναν ύποπτο τέλεσης νέων αδικημάτων.

Η μακρά περίοδος δράσης του από το 2008 έως το 2014, κατά την οποία φέρεται εκμεταλλευόμενος τη θέση του σκηνοθέτη – θιασάρχη και ασκώντας εξουσία, να προχωρούσε στις πράξεις αυτές σε βάρος των θυμάτων του, λειτούργησαν επιβαρυντικά. Μάλιστα, φαίνεται πως οι δυο λειτουργοί της δικαιοσύνης διατύπωσαν την κρίση ότι αν επιστρέψει στην επαγγελματική του ζωή, θα επαναλάβει τέτοιου είδους αδικήματα.

Οι μαρτυρίες των θυμάτων του ηθοποιού περιέγραφαν μια ιδιαίτερη σκληρότητα στην τέλεση των πράξεων του, καθώς παρά τις παρακλήσεις των τριών γυναικών, εκείνος φέρεται να μην κάμφθηκε προχωρώντας κανονικά στην επίθεση σε βάρος τους. Το γεγονός αυτό, φέρεται να διαπίστωσαν και διασταύρωσαν οι δικαστικές λειτουργοί και από τις καταθέσεις των μαρτύρων που κατέθεσαν για τις δυο περιπτώσεις απόπειρας βιασμού. Πρόκειται για ανθρώπους που συνάντησαν τις δυο γυναίκες αμέσως μετά τις επιθέσεις που δέχτηκαν από τον ηθοποιό και περιέγραψαν με λεπτομέρειες την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα θύματα μετά την επίθεση από τον Πέτρο Φιλιππίδη, αλλά και όσα τους εξομολογήθηκαν τότε.

Ο «φάκελος» του Πέτρου Φιλιππίδη άνοιξε με τις καταγγελίες τριών πασίγνωστων ηθοποιών, που περιέγραψαν σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος τους αλλά και εργασιακό μπούλινγκ. Η Αννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Πηνελοπη Αναστασοπούλου και η Λένα Δροσάκη άνοιξαν το δρόμο για άλλες γυναίκες, οι υποθέσεις των οποίων δεν είχαν παραγραφεί. Από τις καταγγελίες που έγιναν σε βάρος του, τελικά του ασκήθηκε δίωξη για τρεις υποθέσεις, εκ των οποίων η πρώτη αφορά σε βιασμό που τελέσθηκε το 2008, ενώ οι άλλες δύο σε απόπειρες βιασμού τελεσθείσες το 2010 και το 2014. Μάλιστα, σε δύο από τις περιπτώσεις φέρεται να χρησιμοποίησε το καμαρίνι του για να προβεί -όπως καταγγέλλεται- σε ασελγείς πράξεις.

Υπόθεση Δημήτρη Λιγνάδη

Τον δρόμο του συναδέλφου του Πέτρου Φιλιππίδη αναμένεται να ακολουθήσει και ο συγκρατούμενός του στις φυλακές της Τρίπολης Δημήτρης Λιγνάδης. Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, που έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενος, αντιμετωπίζει συνολικά 4 υποθέσεις βιασμών ανηλίκων και ενηλίκων. Μάλιστα, η ανάκριση έχει προσωρινά «παγώσει» αφού ασκήθηκε έφεση κατά του βουλεύματος του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου, που είχε κρίνει ότι για νομικούς λόγους δεν «χωρεί» η επιβολή δεύτερης προσωρινής κράτησης σε βάρος του σκηνοθέτη.

Μετά την προφυλάκισή του τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Δημήτρης Λιγνάδης απολογήθηκε τον Ιούλιο για δύο ακόμα υποθέσεις. Η πρώτη δικογραφία σχηματίσθηκε έπειτα από μήνυση που κατατέθηκε από νεαρό άνδρα, ο οποίος ισχυρίζεται πως βιάσθηκε το 2018 από τον σκηνοθέτη μέσα στο σπίτι του. Σύμφωνα με όσα εμφανίζεται να καταγγέλλει ο Δ.Μ, η γνωριμία των δύο ανδρών φέρεται να έγινε στην πλατεία κοντά στο σπίτι του σκηνοθέτη, όταν ο τελευταίος φέρεται να τον προσέγγισε και να έπιασαν συζήτηση. Έπειτα -σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο μηνυτής- ο σκηνοθέτης του πρότεινε να πάνε στο σπίτι του, όπου τον «νάρκωσε» με αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες και στη συνέχεια τον βίασε. Η τελευταία υπόθεση προέκυψε από την κατάθεση στην 19η ανακρίτρια ενός 24χρονου άνδρα, ο οποίος φέρεται να κατηγορεί τον Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό πριν από 7 χρόνια, όταν βρισκόταν σε ηλικία 17 ετών. Στην κατάθεσή του, ο 23χρονος σήμερα μάρτυρας, ο οποίος φέρεται να «φιλοξενήθηκε» για επτά μήνες στο σπίτι του ηθοποιού το 2015, αναφέρεται στην κακοποίηση που υπέστη, ενώ περιέγραψε κι ένα «modus operandi» του σκηνοθέτη, υποστηρίζοντας ότι «ψάρευε» ανήλικα στην πλατεία κάτω από το σπίτι του.

Δίκη για την δολοφονία Τοπαλούδη

Στις 14 Φεβρουαρίου 2022 προσδιορίστηκε η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τον βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη τον Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, ομόφωνα επέβαλλε σε πρώτο βαθμό και στους δύο κατηγορούμενους τη μέγιστη προβλεπόμενη ποινή. Ειδικότερα, τους επιβλήθηκαν ισόβια για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και 15 έτη κάθειρξης για το αδίκημα του ομαδικού βιασμού. Οι δύο κατηγορούμενοι, ρίχνοντας ο ένας στον άλλο ευθύνες ακόμα και την τελευταία στιγμή, άκουσαν την τελική απόφαση ανέκφραστοι, στο άκουσμα της δικαστικής απόφαση το ακροατήριο είχε ξεσπάσει σε χειροκροτήματα.

Το κουβάρι της υπόθεσης ξετυλίχθηκε όταν βρέθηκε το Νοέμβριο του 2018 το άψυχο σώμα της Ελένης Τοπαλούδη από κλιμάκιο του Λιμενικού στη Λίνδο, στην περιοχή «Φώκια» στους Πεύκους. Το προηγούμενο βράδυ οι δύο καταδικασθέντες σε πρώτο βαθμό για τη δολοφονία της, ζήτησαν από την φοιτήτρια να συνευρεθούν ερωτικά στο σπίτι του ενός εκ των δύο. Η ίδια ακολούθησε τους δύο άντρες, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή, κάτι που οδήγησε σε βίαιη αντίδραση των δραστών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που εισφέρθηκαν στο δικαστήριο η νεαρή κοπέλα βιάστηκε ομαδικώς και στη συνέχεια δέχθηκε επίθεση με σιδερένιο αντικείμενο και έχασε τις αισθήσεις της, κάτι που οδήγησε τους δύο άντρες να μεταφέρουν το σώμα της στη παραλία σε κοντινή περιοχή και να την πετάξουν στη θάλασσα.

Δίκη για τη θανάτωση του Ζακ Κωστόπουλου

Τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει και εκδίκαση της υπόθεσης του Ζακ Κωστόπουλου, με κατηγορουμένους τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου και το γείτονά του, που κλωτσούσαν την τζαμαρία στο πρόσωπο του θύματος. Οι δύο κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, ενώ στο εδώλιο θα καθίσουν και τέσσερις από τους αστυνομικούς που πραγματοποίησαν τη σύλληψη του Ζακ Κωστόπουλου, ο οποίος βρισκόταν σε εμφανή ανάγκη ιατρικής βοήθειας. Οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως υπέθεσαν ότι ο νεαρός ακτιβιστής ήταν ληστής και επιχείρησαν να τον εμποδίσουν να διαφύγει.

Σκάνδαλο Folli Follie

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας αναμένεται να καθίσουν τρία μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Ο ιδρυτής της εταιρίας Δημήτρης, η σύζυγός του Καίτη αλλά και ο γιος τους Τζώρτζης, θα δικαστούν για σωρεία κακουργηματικών αδικημάτων. Μαζί τους παραπέμφθηκαν και δέκα ακόμη συγκατηγορούμενοί τους στελέχη του ομίλου από τους συνολικά 31 αρχικά εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

Στο βούλευμα, το οποίο ενδέχεται να προσβάλλουν οι κατηγορούμενοι, αναφέρεται ότι η ζημία που προκλήθηκε από τις πράξεις τους εκτιμάται πως ανέρχεται στα 413.078.346,17 ευρώ, χωρίς όμως να μπορεί να υπολογιστεί το ακριβές ποσό. Σύμφωνα με τους δικαστές, οι κατηγορούμενοι συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση -ηθικοί αυτουργοί της οποίας φέρονται οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος- και από το 2006 κατήρτιζαν πλαστά έγραφα τραπεζών προκειμένου να παρουσιάζουν, ψευδώς, ότι η εταιρεία ευημερούσε οικονομικά. Την ίδια στιγμή, παρουσίαζαν έναν δήθεν τεράστιο κύκλο εργασιών στη Κίνα με ανύπαρκτες εταιρίες, ενώ τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των δήθεν εταιρειών στη Κίνα, πατέρας και γιος Κουτσολιούτσος, τις έστελναν στην Ελλάδα και ζητούσαν να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του άλλου υπο- ομίλου που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τη Β. Αμερική, εξαπατώντας το επενδυτικό κοινό και χειραγωγώντας την αγορά.

Η δίκη για τις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας

Στο τελικό στάδιο μπαίνει και η δίκη για τις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας, η οποία ήταν και η μόνη από τις μεγάλες δίκες που συνεχίστηκε κανονικά καθ’ όλο το διάστημα της πανδημίας λόγω της επαπειλούμενης παραγραφής. Στο εδώλιο της πολύκροτης δίκης κάθονται συνολικά 21 πρόσωπα, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος για την πλημμύρα του 2017 που κόστισε τη ζωή σε 25 ανθρώπους. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι η τέως περιφερειάρχης Αττικής, ο τέως αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, οι τότε δήμαρχοι Μάνδρας, Ελευσίνας, Μεγαρέων, στελέχη της πολεοδομίας και των αρμόδιων δήμων. Η δίκη βρίσκεται πλέον στο στάδιο των μαρτύρων υπεράσπισης, με το δικαστήριο να επανέρχεται στην έδρα στις 6 Σεπτεμβρίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ