Αφγανιστάν- Επιχειρήσεις εκκένωσης: Τι έχει κάνει η κάθε χώρα


ΗΠΑ και συμμαχικές χώρες επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για απομάκρυνση πολιτών τους και ευάλωτων Αφγανών από το Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ και συμμαχικές χώρες επιδίδονται σε μια κούρσα με τον χρόνο για την απομάκρυνση όσων περισσότερων ανθρώπων είναι δυνατόν από το Αφγανιστάν ως τις 31 Αυγούστου. Την Παρασκευή ο Λευκός Οικος είχε ανακοινώσει πως, συνδυαστικά, είχαν απομακρυνθεί 114.000 άνθρωποι από τις 14 Αυγούστου.

Ακολουθεί λίστα του Reuters σχετικά με τις προσπάθειες κάθε χώρας.

ΗΠΑ: Η επιχείρηση θα συνεχιστεί ως τις 31 Αυγούστου, με προτεραιότητα στην απομάκρυνση στρατευμάτων και εξοπλισμού τις τελευταίες ημέρες. Από τις 14 Αυγούστου οι ΗΠΑ είχαν βγάλει 5.100 Αμερικανούς από το Αφγανιστάν. Υπήρχαν περίπου 1.500 ακόμα Αμερικανοί στη χώρα, και γίνονταν προσπάθειες για επαφή μαζί τους και αποστολή οδηγιών.

Βρετανία: Η επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων ολοκληρώθηκε το Σάββατο. Θα ακολουθήσει απομάκρυνση στρατιωτικών δυνάμεων. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, είχαν απομακρυνθεί 14.500 Αφγανοί και Βρετανοί μέσα στις δύο εβδομάδες από τότε που οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο της χώρας.

Καναδάς: Οι καναδικές δυνάμεις στην Καμπούλ ολοκλήρωσαν τις επιχειρήσεις τους την Πέμπτη. Ο Καναδάς απομάκρυνε ή διευκόλυνε την εκκένωση περίπου 3.700 Αφγανών και Καναδών.

Γερμανία: Τερμάτισε τις πτήσεις την Πέμπτη. Οι γερμανικές δυνάμεις έχουν απομακρύνει 5.347 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 4.100 Αφγανοί.

Γαλλία: Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι ως το βράδυ της Πέμπτης πάνω από 100 Γάλλοι και πάνω από 2.500 Αφγανοί είχαν φτάσει σε γαλλικό έδαφος.

Ιταλία: Η Ιταλία ανακοίνωσε πως ως τις 26 Αυγούστου 4.832 Αφγανοί είχαν απομακρυνθεί, Περίπου 4.575 είχαν φτάσει στην Ιταλία.

Σουηδία: Η Σουηδία τερμάτισε την αποστολή εκκένωσής της στην Καμπούλ, ανακοίνωσε η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών, Αν Λίντε, την Παρασκευή. Η ίδια είπε πως συνολικά 1.100 άνθρωποι είχαν μεταφερθεί από τη χώρα.

Βέλγιο: Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου είπε την Πέμπτη πως το Βέλγιο ολοκλήρωσε τις επιχειρήσεις εκκένωσης. Λίγα παραπάνω από 1.400 άτομα είχαν μεταφερθεί από τη χώρα.

Ιρλανδία: Το ΥΠΕΞ της χώρας απομάκρυνε 36 Ιρλανδούς μετά την ολοκλήρωση μιας έκτακτης προξενικής αποστολής την Πέμπτη.

Πολωνία: Η Πολωνία έχει βγάλει περίπου 900 άτομα από το Αφγανιστάν, μεταξύ των οποίων 300 γυναίκες και 300 παιδιά περίπου.

Ουγγαρία: Οι επιχειρήσεις ολοκληρώθηκαν μετά τη μεταφορά 540 ανθρώπων.

Δανία: Η τελευταία πτήση έγινε την Τετάρτη. Η χώρα έχει βγάλει περίπου 1.000 άτομα από το Αφγανιστάν από τις 14 Αυγούστου.

Ουκρανία: Η Ουκρανία έχει πάρει όλους τους πολίτες της που ήθελαν να φύγουν. Συνολικά έχει πάρει από το Αφγανιστάν πάνω από 600 άτομα, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, γυναίκες και παιδιά.

Αυστρία: 89 άνθρωποι με αυστριακή υπηκοότητα ή άδεια διαμονής έχουν μεταφερθεί εκτός χώρας.

Ελβετία: Η Ελβετία έχει βγάλει 292 ανθρώπους από το Αφγανιστάν, όπως γνωστοποιήθηκε την Τρίτη.

Ολλανδία: Η ολλανδική κυβέρνηση έχει απομακρύνει 2.500 ανθρώπους από το Αφγανιστάν από τις 15 Αυγούστου, και 1.600 έχουν μεταφερθεί στην Ολλανδία.

Ισπανία: Η Ισπανία έχει ολοκληρώσει την εκκένωση. Κατά τη διάρκεια της αποστολής απομάκρυνε 1.898 Αφγανούς που είχαν συνεργαστεί με δυτικές χώρες, τα Ηνωμένα Έθνη ή την ΕΕ.

Τουρκία: Η Τουρκία έχει βγάλει τουλάχιστον 1.400 ανθρώπους από το Αφγανιστάν, μεταξύ των οποίων περίπου 1.000 Τούρκοι πολίτες.

Κατάρ: Το Κατάρ ανακοίνωσε την Πέμπτη πως βοήθησε στη μεταφορά άνω των 40.000 ανθρώπων στη Ντόχα.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Είπαν την Πέμπτη πως βοήθησαν στην εκκένωση 36.500 ανθρώπων.

Ινδία: Έχει μεταφέρει 565 ανθρώπους από το Αφγανιστάν, οι περισσότεροι μέλη προσωπικού πρεσβειών και πολίτες που ζούσαν εκεί, μα και πολλοί Αφγανοί.

Αυστραλία: Ο πρωθυπουργός της χώρας είπε ότι απομακρύνθηκαν 4.100 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πάνω από 3.200 πολίτες και Αφγανοί με αυστραλιανές βίζες. Η χώρα έχει δεσμευτεί να φέρει τουλάχιστον 3.000 επιπλέον άτομα τους επόμενους μήνες στο έδαφός της.

Νέα Ζηλανδία: Τουλάχιστον 276 Νεοζηλανδοί πολίτες ή κάτοχοι άδειας διαμονής έχουν μεταφερθεί εκτός χώρας.

Ελλάδα: Όπως μετέδωσε το Mega, εντολή να επιστρέψει στην Αθήνα έλαβε αεροσκάφος της Π.Α. που πήγε στο Ισλαμαμπάντ προκειμένου να απεγκλωβίσει 20 άτομα από την περιοχή. Ο πρέσβης της Ελλάδας στο Πακιστάν που από την Τετάρτη βρισκόταν στην Καμπούλ προκειμένου να συντονίσει την επιχείρηση, επέστρεψε στο Ισλαμαμπάντ. Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η επιχείρηση του απεγκλωβισμού των ατόμων ελληνικού ενδιαφέροντος μεταξύ των οποίον οι δύο Αφγανοί διερμηνείς της Ελληνικής Δύναμης Αφγανιστάν και οι οικογένειές τους, θα συνεχιστεί με άλλα μέσα.

Τις προηγούμενες ημέρες είχαν επιστρέψει δύο Έλληνες πολίτες που εργάζονταν στο Αφγανιστάν (ένας το βράδυ του Σαββάτου 21 Αυγούστου και ένας την Κυριακή 22 Αυγούστου, μετά από επιχειρήσεις απεγκλωβισμού της Βρετανάις και των ΗΠΑ). Επίσης, στις 17 Αυγούστου ο Έλληνας πολίτης Agajan Farhad είχε μεταφερθεί με ασφάλεια από την Καμπούλ στο Ισλαμαμπάντ όπου τον υποδέχθηκαν αξιωματούχοι της ελληνικής πρεσβείας. Ακολούθως, στελέχη της πρεσβείας ασχολήθηκαν με την επιστροφή του στη χώρα μας.

Με επιπλέον πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ