Νέα Ζηλανδία: Καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να σταματήσει το ξέσπασμα του ιού


Νέα Ζηλανδία: Η Νέα Ζηλανδία έχει αναφέρει μόνο 26 θανάτους από COVID-19 σε πληθυσμό 5 εκατομμυρίων. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας οι Νεοζηλανδοί θα πρέπει να γνωρίζουν εάν ο αυστηρός νέος αποκλεισμός της κυβέρνησής τους λειτουργεί για να εξαλείψει το πρώτο ξέσπασμα του κορωνοϊού σε έξι μήνες. Μια επιτυχημένη προσπάθεια θα μπορούσε να κάνει και πάλι την αντίδραση του ιού στο έθνος φθόνο του κόσμου. Μια αποτυχία θα μπορούσε να εκθέσει ελαττώματα στο σύστημα υγείας του, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης νοσοκομειακών κλινών και μιας αργής διάθεσης εμβολίων.

Η εκστρατεία υψηλού κινδύνου εξαρτάται από το αν οι νέες μολύνσεις, που έχουν αυξηθεί τις τελευταίες 10 ημέρες, αρχίζουν να μειώνονται. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση έθεσε το έθνος σε πλήρη αποκλεισμό αφού εντοπίστηκε μόνο ένα κρούσμα της κοινότητας στην πόλη του Όκλαντ. «Είναι αντιθετικό», δήλωσε ο επιδημιολόγος Μάικλ Μπέικερ. “Όταν υπάρχει μεγάλη απειλή, συνήθως αυξάνετε την ανταπόκριση καθώς γίνεται πιο επικίνδυνη. Εδώ, κάνουμε το αντίθετο, με τη μέγιστη απάντηση όταν η απειλή είναι μικρή”. Είναι μια στρατηγική που λειτούργησε απίστευτα καλά για τη Νέα Ζηλανδία, αλλά αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη δοκιμασία της ενάντια σε έναν σκληρότερο εχθρό: την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή δέλτα του ιού. Ο Μπέικερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Οτάγκο, είπε ότι η στρατηγική ήταν η καλύτερη προσέγγιση και ήταν αισιόδοξος ότι θα πετύχει ξανά. Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, η Νέα Ζηλανδία έχει αναφέρει μόνο 26 θανάτους από τον ιό σε πληθυσμό 5 εκατομμυρίων. Το κατά κεφαλήν ποσοστό θνησιμότητας στη Βρετανία και τις ΗΠΑ είναι περίπου 400 φορές υψηλότερο. Αξιοσημείωτα, το προσδόκιμο ζωής για τους Νεοζηλανδούς αυξήθηκε πραγματικά το 2020 καθώς τα μέτρα για τον ιό συνέβαλαν στη μείωση άλλων εποχιακών παθήσεων όπως η γρίπη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στο χείλος ενός κύματος μόλυνσης που τροφοδοτείται από την παραλλαγή δέλτα, το οποίο έχει στείλει εκ νέου κρούσματα, θανάτους και νοσηλείες, εξαλείφοντας μήνες προόδου. Οι Νεοζηλανδοί ζούσαν χωρίς ιούς τους έξι μήνες πριν από την τελευταία έξαρση, πηγαίνοντας σε χώρους εργασίας, καταστήματα και αθλητικά γήπεδα χωρίς να χρειάζεται να φορούν μάσκες, ενώ τα παιδιά παρακολουθούσαν το σχολείο.

Στη συνέχεια, ένας ταξιδιώτης που επέστρεφε από το Σίδνεϊ έφερε την παραλλαγή δέλτα και κατά κάποιο τρόπο διέφυγε από ένα ξενοδοχείο καραντίνας. Το ξέσπασμα έχει αυξηθεί σε περίπου 350 γνωστά κρούσματα και καταπονεί το σύστημα εντοπισμού επαφών της Νέας Ζηλανδίας καθώς οι εργαζόμενοι προσπαθούν να εντοπίσουν 30.000 άλλους ανθρώπους που μπορεί να είχαν εκτεθεί.

Η Νέα Ζηλανδία έχει μεγάλη διασπορά από ανθρώπους στο νησί του Ειρηνικού.

Το ξέσπασμα έχει πλήξει ιδιαίτερα αυτήν την κοινότητα μετά την εξάπλωση σε εκκλησιαστική εκδήλωση της Σαμόα που συγκέντρωσε εκατοντάδες. Αυτό οδήγησε σε κάποιες ρατσιστικές επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

“Αυτό είναι απογοητευτικό και, ειλικρινά, άθλιο”, δήλωσε ο Ashley Bloomfield, γενικός διευθυντής δημόσιας υγείας. «Ζητώ από όλους στη χώρα να είναι ευγενικοί». Το κλείδωμα εμποδίζει τους περισσότερους ανθρώπους να φύγουν από το σπίτι εκτός από την άσκηση ή την αγορά τροφίμων ή φαρμάκων. Τα καταστήματα λιανικής είναι κλειστά, όπως και τα εστιατόρια – συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων – σχολείων και των περισσότερων επιχειρήσεων. Ενώ μεγάλο μέρος του κόσμου μαθαίνει να ζει με τον ιό και έχει απομακρυνθεί από τους σκληρούς αποκλεισμούς, οι περισσότεροι Νεοζηλανδοί εξακολουθούν να τους αγκαλιάζουν.

“Ευτυχώς, υπάρχει ένα μεγάλο ομαδικό πνεύμα”, δήλωσε ο Lesley Grey, ειδικός στη δημόσια υγεία στο Πανεπιστήμιο του Οτάγκο. “Είναι πολύ προφανές για μένα ότι η χώρα προτιμά να τον κρατήσει έξω. Θέλουμε να τον σβήσουμε, να τον κρατήσουμε έξω”.

Μεταξύ των άλλων τόπων που έχουν ακολουθήσει επιτυχώς στρατηγικές εξάλειψης του ιού είναι η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, η Ταϊβάν και η Σιγκαπούρη. Η κοντινή Αυστραλία εξάλειψε τις προηγούμενες εστίες, αλλά οι ηγέτες λένε ότι δεν μπορούν να απαλλαγούν από την παραλλαγή δέλτα, η οποία εξακολούθησε να εξαπλώνεται στο Σίδνεϊ παρά το δίμηνο κλείδωμα. Η πρωθυπουργός της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας Γκλάντις Μπερετζικλιάν λέει ότι θα χαλαρώσει τους περιορισμούς για τους εμβολιασμένους ενήλικες τον επόμενο μήνα, παρά τον αριθμό ρεκόρ λοίμωξης που ξεπερνά τους 1.000 την ημέρα.

Ο Τζορτζ Γουίλιαμς, ειδικός συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας είπε ότι ενώ υποστηρίζει το κλείδωμα του Σίδνεϊ, βλέπει επίσης κινδύνους στην κυβέρνηση να νιώσει πολύ άνετα στη χρήση των εξαιρετικών εξουσιών της. “Είναι αρκετά δρακόντεια, αρκετά αυταρχικά μέτρα, τα οποία θα ήταν αδιανόητα εκτός πανδημίας”, είπε, σημειώνοντας ότι σε αντίθεση με πολλές δημοκρατίες, οι Αυστραλοί δεν προστατεύονται από ένα νομοσχέδιο δικαιωμάτων. Ορισμένοι Αυστραλοί είναι επίσης κουραστικοί από τα lockdown. Εκατοντάδες συνελήφθησαν και τους επιβλήθηκαν μεγάλα πρόστιμα αυτόν τον μήνα για αψήφιση των διαταγών υγείας στις διαδηλώσεις. Στη Νέα Ζηλανδία, όπου το κλείδωμα είναι ακόμα πιο αυστηρό, ο αστυνομικός επίτροπος Άντριου Κόστερ είπε ότι περίπου 70 διαδηλωτές και άλλοι παραβάτες των κανόνων έχουν συλληφθεί από την αρχή, αλλά είναι ευχαριστημένος με το συνολικό επίπεδο συμμόρφωσης.

Με λίγα πράγματα να κάνουν, πολλοί Νεοζηλανδοί παρακολουθούν ημερήσιες συνεντεύξεις ειδήσεων που πραγματοποιούνται από την πρωθυπουργό Jacinda Ardern και άλλους.

Ως ένα αργό κινούμενο εγκληματολογικό δράμα, οι ενημερώσεις περιγράφουν τις τελευταίες μολύνσεις, τα μέρη που επισκέφθηκαν τα άτομα και τα αποτελέσματα της αλληλουχίας του γονιδιώματος.

Υπήρξαν στιγμές επιπολαιότητας, όπως όταν ο Υπουργός Ανταπόκρισης για την COVID-19 Κρις Χίπκινς έγραψε λάθος για την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, λέγοντας ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να «ανοίξουν τα πόδια τους»-ένα σχόλιο που χλευάστηκε γρήγορα στα κοινωνικά μέσα. Αλλά θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν το κλείδωμα αποτύχει.

Η διάθεση των εμβολίων της Νέας Ζηλανδίας ήταν η πιο αργή από κάθε ανεπτυγμένη χώρα, με μόνο το 39% των ανθρώπων να έχει κάνει τουλάχιστον ένα εμβόλιο και το 22% να έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Η χώρα επέλεξε να χρησιμοποιήσει μόνον το εμβόλιο της Pfizer και δεν ενέκρινε τη χρήση του παρά μόνο δύο μήνες αφότου οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές το ενέκριναν για πρώτη φορά για επείγουσα χρήση.

Η κυβέρνηση κατηγορεί την αρχική βραδύτητα της διάθεσης στο πρόγραμμα παράδοσης της Pfizer.

Αλλά ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Κρις Μπίσοπ είπε ότι η «αμέλεια εκτέλεσης της διάθεσης της κυβέρνησης άφησε τη Νέα Ζηλανδία καθιστή πάπια για την παραλλαγή δέλτα». Οι εμβολιασμοί επιταχύνθηκαν ραγδαία από την έναρξη της επιδημίας, με τους υγειονομικούς να δίνουν δόσεις σχεδόν στο 2% του πληθυσμού κάθε μέρα. Μια άλλη πρόκληση είναι η έλλειψη κλινών νοσηλείας εντατικής θεραπείας.

Μια πρόσφατη έκθεση μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων σημείωσε ότι στην αρχή της πανδημίας η Νέα Ζηλανδία είχε λιγότερο από το ένα τρίτο του αριθμού από τον μέσο όρο στις ανεπτυγμένες χώρες και λίγα είχαν αλλάξει από τότε.

“Το σύστημα υγείας της Νέας Ζηλανδίας εξακολουθεί να είναι ανεπαρκώς διαθέσιμο για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μεγάλη εμφάνιση μιας ασθένειας όπως η COVID-19”, διαπίστωσε η έκθεση. Πολλοί Νεοζηλανδοί είναι απελπισμένοι να επισκεφθούν συγγενείς στο εξωτερικό και θέλουν να μάθουν πότε θα τελειώσουν τα lockdown και θα ανοίξουν ξανά τα σύνορα.

Ο Άρντερν, ο πρωθυπουργός, έχει υποσχεθεί μια προσεκτική επαναλειτουργία στις αρχές του επόμενου έτους, αλλά έχει δώσει μερικές λεπτομέρειες. «Προς το παρόν, ενώ εμβολιάζουμε, ο αποκλεισμός είναι ο στόχος», είπε. «Και μπορούμε να τον κάνουμε».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ