Αθλητισμός: H τακτική άσκηση μειώνει τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου [vid]


Ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι ένας από τους 5 κύριους παράγοντες κινδύνου (μαζί με την υψηλή αρτηριακή πίεση, τις ανισσόροπες τιμές λιπιδίων του αίματος, το κάπνισμα και την παχυσαρκία) για καρδιαγγειακές παθήσεις. Στοιχεία από πολλές επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η μείωση αυτών των παραγόντων κινδύνου μειώνει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής ή άλλου καρδιακού επεισοδίου, όπως εγκεφαλικού επεισοδίου, και μειώνει την πιθανότητα να χρειαστούν οι ασθενείς επέμβαση στεφανιαίας επαναγγείωσης.

Η τακτική άσκηση έχει ευνοϊκή επίδραση σε πολλούς από τους καθιερωμένους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Για παράδειγμα, η άσκηση προάγει τη μείωση του βάρους και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η άσκηση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης στο αίμα (επίπεδο λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας [LDL]), καθώς και την ολική χοληστερόλη και μπορεί να αυξήσει την «καλή» χοληστερόλη (το επίπεδο λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL)).

Επιπλέον, σε διαβητικούς ασθενείς, η τακτική δραστηριότητα επηρεάζει ευνοϊκά την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί ινσουλίνη για τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Αν και η επίδραση ενός προγράμματος άσκησης σε οποιονδήποτε παράγοντα κινδύνου μπορεί γενικά να είναι μικρή, η επίδραση της συνεχούς, μέτριας άσκησης στον συνολικό καρδιαγγειακό κίνδυνο, όταν συνδυάζεται με άλλες τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής (όπως η σωστή διατροφή, η διακοπή του καπνίσματος και η χρήση φαρμάκων), μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά.

Οφέλη από την τακτική άσκηση στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου

  • Αύξηση της ανοχής στην άσκηση
  • Μείωση του σωματικού βάρους
  • Μείωση της αρτηριακής πίεσης
  • Μείωση της κακής (LDL και ολικής) χοληστερόλης
  • Αύξηση της καλής (HDL) χοληστερόλης
  • Αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη

 

Υπάρχουν πολλά οφέλη από την άσκηση. Δύο παραδείγματα είναι βελτιώσεις στη μυϊκή λειτουργία και δύναμη και βελτίωση στην ικανότητα του σώματος να λαμβάνει και να χρησιμοποιεί οξυγόνο (μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου ή αερόβια ικανότητα).

Καθώς βελτιώνεται η ικανότητα μεταφοράς και χρήσης οξυγόνου, οι καθημερινές δραστηριότητες μπορούν να εκτελούνται με λιγότερη κόπωση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο, των οποίων η ικανότητα άσκησης είναι συνήθως χαμηλότερη από αυτή των υγιών ατόμων.

Μελέτες που μετρούν τη μυϊκή δύναμη και ευελιξία πριν και μετά από προγράμματα άσκησης υποδεικνύουν ότι υπάρχουν βελτιώσεις στην υγεία των οστών και στην ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων, καθώς και μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης πόνου στην πλάτη και αναπηρίας, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Ασθενείς με νεοδιαγνωσθείσες καρδιακές παθήσεις που συμμετέχουν σε πρόγραμμα άσκησης αναφέρουν πρόωρη επιστροφή στη δουλειά και βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής, όπως περισσότερη αυτοπεποίθηση και λιγότερο άγχος.

Μάλιστα, σύμφωνα με ανασκοπήσεις μελετών, φαίνεται πως για άτομα με καρδιακή προσβολή που συμμετείχαν σε πρόγραμμα άσκησης, το ποσοστό θνητότητας μειύθηκε κατά 20% σε 25%. Αυτό αποτελεί ισχυρή απόδειξη για την υποστήριξη των συστάσεων φυσικής δραστηριότητας σε ασθενείς με καρδιακές παθήσεις.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ