Υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικοί: Αντίστροφη μέτρηση για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς [vid]


Υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικοί: Αντίστροφη μέτρηση για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς αλλά και τους εργαζόμενους στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας ώστε να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους για να μην τεθούν σε αναστολή εργασίας. Τα μέτρα της κυβέρνησης για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών έχουν ανακοινωθεί ήδη από τα μέσα Ιουλίου ώστε να δοθεί στους υγειονομικούς που έως τότε δεν είχαν εμβολιαστεί, να εξετάσουν τις επιλογές τους. Σήμερα, μάλιστα, το Συμβούλιο της Επικρατείας είπε «όχι» στο στο αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής που είχαν υποβάλει νοσοκομειακοί γιατροί και υπάλληλοι ώστε να «παγώσει» η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Παράλληλα, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν θα κάνει βήμα πίσω και άρα η αναστολή καθηκόντων για όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί θα εφαρμοστεί από 1η Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο παράτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στα νοσοκομεία, η υποχρεωτικότητα θα ξεκινήσει κανονικά από 1ης Σεπτεμβρίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. «Δεν θα κάνει πίσω η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα, είναι ζήτημα προστασίας των ίδιων των υγειονομικών και της υγείας των νοσηλευομένων», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Προλαβαίνουν όλοι οι ανεμβολίαστοι λίγες χιλιάδες, σήμερα και αύριο να εμβολιαστούν, δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τις δουλειές τους ούτε με τη λειτουργία του ΕΣΥ», συνέχισε.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών αναδείχθηκε σε βασικό ζήτημα και στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να ξεκαθαρίζει ότι «ο νόμος που προβλέπει την αναστολή των καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, θα εφαρμοστεί» και «θα εφαρμοστεί στο ακέραιο».

Όπως τόνισε επίσης, θα υπάρξει επιστροφή του μισθού που έχει καταβληθεί στα τέλη Αυγούστου περί τις 10 Σεπτεμβρίου ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας, δεν είναι βέβαιο ακόμη κι όταν επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά, ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις δεδομένου ότι ο χαρακτήρας, οι ανάγκες και η οργάνωση του ΕΣΥ, ως έναν βαθμό θα έχουν αλλάξει» .

Υποχρεωτικός εμβολιασμός και αναστολές: Το σχέδιο για να λειτουργήσει το σύστημα υγείας

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Οικονόμου έδωσε μία γενικότερη εικόνα του σχεδίου για τη λειτουργία του συστήματος υγείας στην περίπτωση που υπάρξουν κενά λόγω αναστολών εργασίας σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους και υγειονομικούς. «Υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναδιάταξη των δυνάμεων ώστε να λειτουργήσει το σύστημα υγείας αν κάποιοι, ανεξήγητα, επιμείνουν να μην εμβολιαστούν και υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Οι επιλογές περιλαμβάνουν είσοδο νέου δυναμικού, αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ, κάποιες διοικητικές υπηρεσίες κυρίως στον ιδιωτικό τομέα σε άλλες δομές για όσο χρειαστεί. Είναι ένα πλήρες σχέδιο για να αντιμετωπιστούν οι όποιες αρρυθμίες που ενδεχομένως προκύψουν. Το Υπουργείο Υγείας έχει επιχειρησιακό σχέδιο, είναι σε επικοινωνία με τους διοικητές των νοσοκομείων και τους ΥΠΕάρχες και θα κάνουμε ό,τι απαιτείται», περιέγραψε ενώ τόνισε ότι τα ποσοστά των εμβολιασμένων ειδικά στο ιατρικό προσωπικό είναι πολύ υψηλά και στους νοσηλευτές και το διοικητικό προσωπικό λίγο πιο κάτω.
Με αφορμή άλλη σχετική ερώτηση είπε ότι οι ανεμβολίαστοι στο χώρο της υγείας είναι μερικές χιλιάδες άνθρωποι ενώ για το τείχος ανοσίας απαιτείται να γίνουν ακόμα ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί. «Είναι άλλο αυτό και άλλο να θέλουμε να έχουμε απολύτως θωρακισμένο το σύστημα υγείας» επισήμανε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ