Διαλογισμός: O διαλογισμός αλλάζει περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κατάθλιψη [vid]


Η κατάθλιψη εξακολουθεί να αποτελεί μείζον ζήτημα υγείας για τους ηλικιωμένους. Επηρεάζει περίπου το 20% των ενηλίκων ηλικίας 65 ετών και άνω και η τακτική κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερους κινδύνους για καρδιακές παθήσεις και θάνατο από ασθένειες. Επηρεάζει επίσης την καθημερινή ζωή των ανθρώπων καθιστώντας τους πιο κοινωνικά απομονωμένους και επηρεάζοντας τη γνωστική λειτουργία, ιδιαίτερα τη μνήμη.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη 1.111 ατόμων (μέσος όρος ηλικίας 71 ετών), που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 9 Μαΐου 2018, από τo Neurology, διαπίστωσε ότι όσοι είχαν μεγαλύτερα συμπτώματα κατάθλιψης είχαν επίσης χειρότερη επεισοδιακή μνήμη – την ικανότητα ανάκλησης συγκεκριμένων εμπειριών και γεγονότων.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης της κατάθλιψης. Τα αντικαταθλιπτικά και η ψυχοθεραπεία είναι οι συνηθισμένες θεραπείες πρώτης γραμμής, αλλά η συνεχής έρευνα έχει δείξει ότι μια τακτική πρακτική διαλογισμού μπορεί να βοηθήσει αλλάζοντας τον τρόπο ανταπόκρισης του εγκεφάλου στο στρες και το άγχος.

Πώς αντιδρά ο εγκέφαλός σας

Το άγχος και το stress είναι οι βασικοί παράγοντες κατάθλιψης και ο διαλογισμός μπορεί να αλλάξει την αντίδρασή σας σε αυτά τα συναισθήματα. “Ο διαλογισμός εκπαιδεύει τον εγκέφαλο να επιτυγχάνει σταθερή εστίαση και να επιστρέφει σε αυτήν όταν η αρνητική σκέψη, τα συναισθήματα και οι σωματικές αισθήσεις επεμβαίνουν – κάτι που συμβαίνει πολύ όταν αισθάνεστε αγχωμένοι”, λέει ο Δρ John W. Denninger, διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο Benson-Henry for Mind Body Medicine στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης που συνδέεται με το Χάρβαρντ.

Έχει βρεθεί ότι ο διαλογισμός αλλάζει ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται ειδικά με την κατάθλιψη. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι ο έσω προμετωπιαίος φλοιός (mPFC) γίνεται υπερκινητικός σε καταθλιπτικά άτομα. Το mPFC συχνά αποκαλείται “το κέντρο μου” επειδή εδώ επεξεργάζεστε πληροφορίες σχετικά με τον εαυτό σας, όπως ανησυχίες για το μέλλον και το παρελθόν. Όταν οι άνθρωποι αγχώνονται για τη ζωή, το mPFC γίνεται υπερδραστήριο.

Μια άλλη περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την κατάθλιψη είναι η αμυγδαλή, ή «κέντρο φόβου». Αυτό είναι το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την απόκριση της μάχης ή της φυγής, η οποία ωθεί τα επινεφρίδια να απελευθερώσουν την ορμόνη του στρες κορτιζόλη σε απάντηση στον φόβο και τον αντιληπτό κίνδυνο.

Αυτές οι δύο περιοχές του εγκεφάλου λειτουργούν μεταξύ τους για να πυροδοτήσουν την κατάθλιψη. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ο διαλογισμός βοηθά στη διακοπή της σύνδεσης μεταξύ αυτών των δύο περιοχών του εγκεφάλου. «Όταν διαλογίζεστε, μπορείτε καλύτερα να αγνοήσετε τις αρνητικές αισθήσεις άγχους, γεγονός που εξηγεί, εν μέρει, γιατί τα επίπεδα άγχους μειώνονται όταν κάνετε διαλογισμό», λέει ο Δρ Denninger.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο ο διαλογισμός βοηθά τον εγκέφαλο είναι προστατεύοντας τον ιππόκαμπο (μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μνήμη). Μια μελέτη ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι που διαλογίζονταν για 30 λεπτά την ημέρα για οκτώ εβδομάδες αύξησαν τον όγκο της φαιάς ουσίας στον ιππόκαμπο τους και άλλες έρευνες έδειξαν ότι τα άτομα που υποφέρουν από υποτροπιάζουσα κατάθλιψη τείνουν να έχουν μικρότερο ιππόκαμπο.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ