Μπάιντεν: Διάγγελμα για το Αφγανιστάν- O Αμερικανός προέδρος υπεραμύνεται του χάους που δημιούργησε


Mήνυμα στον αμερικανικό λαό απηύθυνε ο πρόεδρος Μπάιντεν, την ημέρα που και οι τελευταίοι στρατιώτες των ΗΠΑ εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν.

Μετά από δύο εβδομάδες πτήσεων εκκένωσης, μια τιτάνια προσπάθεια που αμαυρώθηκε απο μία βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σκότωσε 13 Αμερικανούς στρατιώτες και δεκάδες Αφγανούς, ο Μπάιντεν άφησε τους επικεφαλής του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να κάνουν την τελική ανακοίνωση αποχώρησης τη Δευτέρα.

Με τη σημερινή ομιλία του από το Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος που έχει βρεθεί στο στόχαστρο για τα λάθη και τις αστοχίες του στο Αφγανιστάν, επιχείρησε να εξηγήσει το όραμά του.

Οι Ρεπουμπλικανοί, με επικεφαλής τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, περιγράφουν την έξοδο ως μια ταπεινωτική αποτυχία, μια ήττα που ξεπερνά ακόμη και τη φυγή των Αμερικανών από τη Σαϊγκόν το 1975, και ένα μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες…εγκαταλείπουν

Ο Μπάιντεν εξέφρασε ενα εντελώς διαφορετικό επιχείρημα: ότι η διαφυγή από έναν πόλεμο στην άλλη άκρη του κόσμου δεν θα ήταν ποτέ ένα εύκολο εγχείρημα και ότι είναι ο πρώτος πρόεδρος εδώ και 20 χρόνια που είχε το θάρρος να ολοκληρώσει αυτό που όλοι ήξεραν ότι έπρεπε να συμβεί.

Στην ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε μεταξύ άλλων «τις ευχαριστίες του προς τους διοικητές και τα μέλη των υπηρεσιών που εκτέλεσαν μια επικίνδυνη αποστολή στην Καμπούλ και μετέφεραν περισσότερους από 124.000 ανθρώπους με ασφάλεια», καθώς επίσης και τους βετεράνους και τους εθελοντές που υποστήριξαν αυτήν την προσπάθεια».

Ο Μπάιντεν επίσης για μία ακόμη φορά υπεραμύνθηκε της απόφασής του «να τερματίσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν μετά από 20 χρόνια, αλλά και των δύσκολων επιλογών που χρειάστηκε να κάνει τους τελευταίους επτά μήνες από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του προκειμένου να ολοκληρώσει αυτόν τον πόλεμο».

Κατέστησε σαφές ότι ως πρόεδρος, θα συνεχίζει να προσεγγίζει την εξωτερική πολιτική μέσα από το πρίσμα του εθνικού συμφέροντος, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια του αμερικανικού λαού.

Το διάγγελμα του Τζο Μπάιντεν

«Χθες το βράδυ στην Καμπούλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν τέλος σε 20 χρόνια πολέμου στο Αφγανιστάν. Ο πιο μακροχρόνιος πόλεμος στην αμερικανική ιστορία. Ολοκληρώσαμε μια από τις μεγαλύτερες εναέριες επιχειρήσεις εκκένωσης στην ιστορία με περισσότερους από 120.000 ανθρώπους να μεταφέρονται με ασφάλεια. Αυτός ο αριθμός είναι υπερδιπλάσιος από αυτόν που οι περισσότεροι ειδικοί πίστευαν ότι ήταν πιθανός. Κανένα έθνος, κανένα έθνος δεν έχει κάνει ποτέ κάτι παρόμοιο σε όλη την ιστορία. Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν τη δυνατότητα και τη θέληση και την ικανότητα να το κάνουν. Το κάναμε σήμερα. Η εξαιρετική επιτυχία αυτής της αποστολής οφείλεται στην απίστευτη ικανότητα, γενναιότητα και ανιδιοτελές θάρρος του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών και των διπλωματών και των επαγγελματιών μας των πληροφοριών», είπε αρχικά ο Τζο Μπάιντεν.

Το Αφγανιστάν παραμένει πρόβλημα για τον Αμερικανό πρόεδρο

Λιγότεροι από 200 Αμερικανοί στρατιώτες παραμένουν πλέον στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Ο μακροβιότερος πόλεμος των ΗΠΑ- στον οποίο σκοτώθηκαν σχεδόν 50.000 Αφγανοί άμαχοι, 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες και χιλιάδες Αφγανοί στρατιωτικοί, αστυνομικοί και Ταλιμπάν – «τελείωσε», είχε δηλώσει ο Αμερικανος πρόεδρος στις 30 Αυγούστου.

Οι ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι του πρόσθετε, θεωρούν ότι «ο τερματισμός της στρατιωτικής αποστολής είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε τις ζωές των στρατευμάτων μας και να εξασφαλίσουμε τις προοπτικές αναχώρησης των πολιτών που θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες», πρόσθεσε.

Το Αφγανιστάν ειναι ο νέος μεγάλος «πονοκέφαλος» του προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος αντιμετωπίζει επίσης την πανδημία αλλά και τον τυφώνα Αϊντα που έπληξε με σφοδρότητα τη Λουιζιάνα.

Ο Μπάιντεν ενέκρινε ομοσπονδιακό κονδύλι και έστειλε επείγουσα βοήθεια μετά το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα Άϊντα απο τη Νέα Ορλεάνη. χιλιάδες σπίτια υπέστησαν ζημιές, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ρεύμα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ