Αυτός ήταν ο τελευταίος στρατιώτης των ΗΠΑ που έφυγε από το Αφγανιστάν


Η εικόνα του στρατηγού Κρις Ντόναχιου ενώ αποχωρούσε από το Αφγανιστάν έκανε τον γύρο του κόσμου.

Μετά από είκοσι χρόνια στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη χώρα, ο στρατηγός Κρις Ντόναχιου, διοικητής της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, έγινε ο Αμερικανός στρατιώτης που έφυγε τελευταίος από το Αφγανιστάν.

Ο αμερικανικός στρατός ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία του Ντόναχιου να επιβιβάζεται σε αεροπλάνο τη νύχτα, η οποία έκανε ταχύτατα τον γύρο του κόσμου.

Ο Ντόναχιου έχει μια μακρά καριέρα στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, έχοντας υπηρετήσει σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, βόρεια Αφρική και ανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα με βιογραφικό του στην ιστοσελίδα του στρατού, ήταν επικεφαλής της Special Operations Joint Task – Force Afghanistan στο ευρύτερο πλαίσιο της επιχείρησης Freedom’s Sentinel. Ο Ντόναχιου υπηρετούσε στο Πεντάγωνο την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Απεστάλη στο Αφγανιστάν το 2002. Επίσης, πέρασε μέρος της καριέρας του σε ειδικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και στη Συρία.

Ο Ντόναχιου φαίνεται στη φωτογραφία να επιβιβάζεται σε ένα C-17 με όπλο, κράνος και πλήρη εξάρτυση, μέσα από διόπτρα νυχτερινής οράσεως. Το τελικό του μήνυμα προς τους στρατιώτες του ήταν «η δουλειά έγινε σωστά. Είμαι περήφανος για όλους σας».

H τελική του εντολή ήταν «flush the force», μέσω ενός συστήματος μηνυμάτων, ενώ βρίσκονταν στον διάδρομο πέντε C-17, τα οποία απογειώθηκαν εντός 10 λεπτών. Το κάθε ένα από αυτά τα αεροσκάφη μεταφέρει περίπου 105 επιβάτες, κάτι που υποδεικνύει ότι σε εκείνη τη φάση βρίσκονταν στο έδαφος 500-600 στρατιώτες.

Με πληροφορίες από CBS News, Fox News, Guardian

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ