Ελβετική Βιοτεχνολογία: Το φάρμακο αντισωμάτων μειώνει τη μέτρια πτώση του Αλτσχάιμερ


Ελβετική Βιοτεχνολογία: Ο διευθύνων σύμβουλος της AC Immune Andrea Pfeifer προειδοποίησε για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων της μελέτης. Το φάρμακο δεν κατάφερε να επιβραδύνει το ρυθμό της λειτουργικής πτώσης. Μια δοκιμή Φάσης 2 που περιελάμβανε ένα ερευνητικό φάρμακο μονοκλωνικών αντισωμάτων, semorinemab, που στοχεύει στην πρωτεΐνη tau, μείωσε τη γνωστική υποχώρηση μεταξύ ενηλίκων με ήπια έως μέτρια νόσο Alzheimer κατά περίπου 44%, ανακοίνωσε την Τρίτη η ελβετική βιοτεχνολογία AC Immune. Τα ευρήματα της ελεγχόμενης με εικονικό φάρμακο μελέτης Lauriet προήλθαν από 272 ενήλικες με ήπια έως μέτρια νόσο Αλτσχάιμερ σε 43 περιοχές μελέτης παγκοσμίως. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το φάρμακο, που αναπτύχθηκε από την Genentech (μέλος της ομάδας Roche) είχε ως αποτέλεσμα “στατιστικά σημαντική μείωση της γνωστικής υποβάθμισης” κατά 43,6% την εβδομάδα 49, ωστόσο το φάρμακο δεν κατάφερε να επιβραδύνει τον ρυθμό της λειτουργικής πτώσης ή να ανταποκριθεί σε άλλα τελικά αποτελέσματα αποτελεσματικότητας.

Το φάρμακο προτάθηκε να είναι ασφαλές και καλά ανεκτό, χωρίς απρόβλεπτα σήματα ασφαλείας, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας που δημοσιεύτηκε την Τρίτη. Η πρωτεΐνη tau είναι ένας από τους διάφορους παράγοντες που πιστεύεται ότι συμβάλλουν στη νόσο του Alzheimer όταν συσσωρεύεται σε τοξικά μπερδέματα, τα οποία μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να σκοτώσουν τους νευρώνες.

Το φάρμακο αντισωμάτων semorinemab λειτουργεί στοχεύοντας ένα μέρος της πρωτεΐνης tau, δεσμεύοντας την tau και επιβραδύνοντας την εξάπλωση μεταξύ των νευρώνων, ανέφερε η εταιρεία.

“Τα κορυφαία αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής Laoriet Phase 2 του semorinemab είναι αξιοσημείωτα στο ότι είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε ένα θεραπευτικό αποτέλεσμα από μονοκλωνική θεραπεία αντισωμάτων αντι-Tau”, είπε εν μέρει στην έκδοση ο καθηγητής Andrea Pfeifer, Διευθύνων Σύμβουλος της AC Immune SA. “Παρ ‘όλα αυτά, παρά αυτά τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα, είμαστε ακόμα επιφυλακτικοί σχετικά με το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τους ασθενείς καθώς δεν επηρέασε το ποσοστό της λειτουργικής πτώσης ή άλλα τελικά αποτελέσματα”, δήλωσε ο Pfeifer.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος έθεσε ελπίδες για το φάρμακο να προχωρήσει, καθώς η δοκιμή ήταν «σχετικά σύντομη» και το Αλτσχάιμερ είναι μια ασθένεια αργής κίνησης, προσθέτοντας εν μέρει: «… σε αυτόν τον πληθυσμό ασθενών».

Η Genentech είπε ότι το τμήμα μελέτης ανοιχτής ετικέτας θα προχωρήσει όπως είχε προγραμματιστεί και τα αποτελέσματα θα υποβληθούν για να εμφανιστούν στο συνέδριο Κλινικές δοκιμές για τη νόσο Αλτσχάιμερ Clinical Trials on Alzheimer Disease τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το AC Immune.

Μετά την αμφιλεγόμενη έγκριση του FDA για το Biogen’s Aduhelm (aducanumab) τον Ιούνιο, το πρώτο φάρμακο Αλτσχάιμερ σε σχεδόν δύο δεκαετίες, το οποίο λέγεται ότι μειώνει τις πλάκες μιας άλλης πρωτεΐνης στον εγκέφαλο, που ονομάζεται αμυλοειδές βήτα, ο νευρολόγος Douglas Scharre, εξήγησε ότι το Aduhelm λειτουργεί με καθαρισμό τοξικές πρωτεΐνες αμυλοειδούς από τον ιστό του εγκεφάλου, αν και οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ σε τελευταίο στάδιο είναι απίθανο να ωφεληθούν.

Ο Scharre, διευθυντής του τμήματος Γνωσιακής Νευρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Οχάιο και κλινικός ερευνητής στις μελέτες της Biogen, δήλωσε στο FOX News ότι το αμυλοειδές είναι “ένα βασικό συστατικό εκκίνησης” για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά είναι μόνο η αρχή.

Συγκρίνει την τοξική συσσώρευση πρωτεΐνης αμυλοειδούς με έναν ογκόλιθο που κατεβαίνει σε έναν λόφο: αν μπορούμε να αφαιρέσουμε τον ογκόλιθο, ίσως μπορούμε να αποτρέψουμε μια χιονοστιβάδα, η οποία υπογραμμίζει την ιδέα της πρώιμης αφαίρεσης του αμυλοειδούς από τον εγκέφαλο.

«Η αληθινή βοήθεια για το Αλτσχάιμερ νομίζω ότι θα έρθει όταν έχουμε πέντε ή έξι από αυτές τις θεραπείες [όπως ο μετριασμός της πρωτεΐνης tau, η μείωση της χρόνιας φλεγμονής, η διατήρηση υγιέστερων κυττάρων του εγκεφάλου και η αντιμετώπιση μεταβολικών προβλημάτων], όπου όλοι μπορούμε να εστιάσουμε σε αυτά τα άτομα , και στη συνέχεια θα δούμε πραγματικό, σημαντικό αντίκτυπο στην καταστροφή αυτής της ασθένειας», δήλωσε ο Scharre προηγουμένως μετά την έγκριση του FDA.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ