Η Ελλάδα έχει αντλήσει 23,5 δισ. ευρώ από τις αγορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας


Ικανοποίηση έφερε στο υπουργείο Οικονομικών η επιτυχημένη επανέκδοση ομολόγων

Η έκδοση του 5ετούς ομολόγου έγινε με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό ανεξαρτήτως διάρκειας, ενώ του 30ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε επιτόκιο 1,67% χαμηλότερο από την προηγούμενη έκδοση. Η διπλή αυτή έξοδος προσέφερε στο ελληνικό Δημόσιο φθηνή, φρέσκια ρευστότητα ύψους 2,5 δισ. ευρώ και προστίθεται στο ταμειακό μαξιλάρι ύψους 35-37 δισ. ευρώ.

Η κίνηση από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους πραγματοποιήθηκε παρότι έχει καλυφθεί ο φετινός στόχος του δανειακού προγράμματος και οι εκδόσεις έγιναν κυρίως για να βελτιωθεί η καμπύλη στα δύο αυτά σημεία. Το υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείεται με τις νέες δημοπρασίες να καλύψει παρελθούσες λήξεις ομολόγων είτε και να ανανεώσει με χαμηλότερο κόστος μακροχρόνιες εκδόσεις. Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι ο βασικότερος λόγος που η έξοδος έγινε νωρίτερα από το προγραμματισμένο είναι περισσότερο τεχνικός.

Δηλαδή να ενισχυθεί και να βελτιωθεί η ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά. Αποτελεί δε ευκαιρία η τρέχουσα περίοδος λόγω του κλίματος, ενώ παράλληλα υπάρχει «δίψα» στην αγορά για ελληνικούς τίτλους και οι συνθήκες είναι ιδανικότερες σε σχέση με ένα δεκαπενθήμερο αργότερα, όταν γενικότερα οι μηχανές του κρατικού δανεισμού επιταχύνουν, καθώς το επόμενο διάστημα βγαίνουν στις αγορές μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, ζητώντας να αντλήσουν συνολικά 60 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε στην επανέκδοση υφιστάμενου ομολόγου, λήξης το 2026, με κουπόνι 0%, αλλά και στην επανέκδοση του 30ετούς τίτλου, λήξης στις 24 Ιανουαρίου 2052, με κουπόνι 1,875%.

Είναι η πέμπτη κατά σειρά έξοδος του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές από τις αρχές του 2021 και η χώρα, από τον Ιούλιο του 2019, έχει αντλήσει συνολικά 30 δισ. ευρώ από τις αγορές, εκ των οποίων τα 23,5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πέραν της παρούσας έκδοσης των 2,5 δισ. ευρώ, από τις προηγούμενες εκδόσεις το ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές περίπου 11,5 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται μια νέα έξοδος μέχρι το τέλος του έτους.

Κατά την έκδοση του Ιουνίου οι προσφορές στην επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασαν τα 29 δισ. ευρώ, η Ελλάδα άντλησε το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ με ευνοϊκό επιτόκιο κοντά στο 0,9%, ενώ και στην έκδοση του Ιανουαρίου σημειώθηκε επίσης ρεκόρ ζήτησης άνω των 29 δισ. ευρώ με απόδοση 0,807%.

Ομοίως στον δανεισμό του Μαΐου ύψους 3 δισ. ευρώ, με την έκδοση 5ετούς ομολόγου, η υπερκάλυψη έφτασε τα 20 δισ. ευρώ και για πρώτη φορά το επιτόκιο πλησίασε μηδενικά επίπεδα (0,17%). Επίσης 2,5 δισ. ευρώ μέσω του ομολόγου 30 ετών στις 17 Μαρτίου, με επιτόκιο 1,956%.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ