Γκίκας Μαγιορκίνης: Σαφή σημεία σταθεροποίησης της επιδημίας στην Ελλάδα-Συνετέλεσε ο εμβολιασμός των νέων


Ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης στη σημερινή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 219 εκατομμ. μολύνσεις και 4,5 εκατομμ. θάνατοι σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την τελευταία εβδομάδα, προσέθεσε, παρατηρείται μία μικρή πτώση των διαγνώσεων στην Ευρώπη. Ωστόσο, αύξηση καταγράφεται στους θανάτους μεσοσταθμικά. Ειδικότερα, όπως διευκρίνισε ο καθηγητής επιδημιολογίας την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται 4% συρρίκνωση σε διαγνώσεις στην Ευρώπη και 5% αύξηση των θανάτων μεσοσταθμικά.

Σημαντική βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης έδειξε η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γαλλία, ενώ σημαντική επιδείνωση παρατηρείται σε Βαλκανικές χώρες, Γερμανία και Νορβηγία.

Στην Ελλάδα, σύφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, παρατηρείται μικρή, αλλά σημαντική μείωση των διαγνώσεων. Συγκεκριμένα, αυτήν την εβδομάδα καταγράφηκαν 9% λιγότερες διαγνώσεις συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, σημεία σταθεροποίησης δείχνει και ο αριθμός των νέων θανάτων, με 2% λιγότερους θάνατους αυτήν την εβδομάδα.

Η πίεση στο ΕΣΥ δείχνει σημάδια επιβράδυνσης και σταθεροποίησης. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση σε ΜΕΘ αυξήθηκε περίπου 8%, αύξηση που είναι μικρότερη από αυτή που παρατηρήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ο αριθμός νέων εισαγωγών με τη νόσο παραμένει μεταξύ 200 300 ανά ημέρα. Το ισοζύγιο εισαγωγών-εξιτηρίων συγκλίνει προς τη μονάδα.

  • 42,7 εκατομμ συσκευές αυτοδιαγνωστικών ελέγχν έχουν διατεθεί.
  • 33 εκατομμ. δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
  • Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί από επαγγελματία υγείας φτάνει τις 91.000.

Σαφή σημεία σταθεροποίησης της επιδημίας στην Ελλάδα με τάση συρρίκνωσης.

Καθώς τον μήνα Ιούλιο εμβολιάστηκε το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων, είπε ο επιδημιολόγος, αναμένουμε υψηλότερο τοίχος ανοσίας. Το τείχος της ανοσίας των νέων φαίνεται ότι συμβάλλει σημαντικά στον έλεγχο που παρατηρούμε τις τελευταίες εβδομάδες.

Ωστόσο, καθώς η επιδημία είναι πολυπαραγοντική και είμαστε σε μία περίοδο μεταβατική υψηλής κινητικότητας, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Σε έναν μήνα αναμένουμε αύξηση της επιδημικότητας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ