Διαλογισμός Mindfulness: Πώς μπορεί να επηρεάσει τις γνωστικές λειτουργίες [vid]


Τα οφέλη του διαλογισμού είναι εκτεταμένα – και υποστηρίζονται από την επιστήμη. Όσον αφορά την ψυχική υγεία περιλαμβάνουν καλύτερη εστίαση και συγκέντρωση, βελτιωμένη αυτογνωσία και αυτοεκτίμηση, χαμηλότερα επίπεδα άγχους.

Ο διαλογισμός έχει επίσης οφέλη για τη σωματική σας υγεία, καθώς μπορεί να βελτιώσει την ανοχή σας στον πόνο και να βοηθήσει στην καταπολέμηση του εθισμού στις ουσίες.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν αποδείξει τα οφέλη της πρακτικής του διαλογισμού. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν μειωμένο άγχος, βελτιωμένη συγκέντρωση, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης, για να αναφέρουμε μερικά.

  • Καλύτερη εστίαση και συγκέντρωση

Ο διαλογισμός σας βοηθά να εστιάσετε στο παρόν, το οποίο μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωσή σας σε άλλες εργασίες της καθημερινής ζωής.

Μια μελέτη του 2011 από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ εξέτασε τις επιδράσεις του διαλογισμού στον εγκέφαλο και βρήκε μια σχέση μεταξύ της συνειδητότητας (minfulness) και της επεξεργασίας νέων πληροφοριών.

Οι ερευνητές εξέτασαν τον εγκέφαλο 17 ατόμων πριν και μετά τη συμμετοχή σε πρόγραμμα διαλογισμού οκτώ εβδομάδων. Οι σαρώσεις εγκεφάλου έδειξαν αύξηση της φαιάς ουσίας στα μέρη του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τη μάθηση, τη μνήμη και τη συναισθηματική ρύθμιση.

Επιπλέον, μια μελέτη του 2016 από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon έδειξε πώς ο διαλογισμός της προσοχής μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση και τη λήψη αποφάσεων. Η μελέτη περιελάμβανε 35 άνεργους ενήλικες που αναζητούσαν εργασία. Η μία ομάδα συμμετείχε σε ένα τριήμερο πρόγραμμα χαλάρωσης χωρίς στοιχεία διαλογισμού mindfulness, ενώ η άλλη ομάδα συμμετείχε σε τρεις ημέρες διαλογισμού mindfulness. Οι σαρώσεις εγκεφάλου πριν και μετά έδειξαν αύξηση της συνδεσιμότητας μεταξύ τμημάτων του εγκεφάλου που ελέγχουν την προσοχή για την ομάδα διαλογισμού.

«Οι έρευνες δείχνουν ότι μπορούμε πραγματικά να εκπαιδεύσουμε την προσοχή μας και τη μετα-επίγνωσή μας, και ότι αυτό είναι μια ικανότητα μάθησης», λέει ο Richard Davidson, PhD, καθηγητής ψυχολογίας και ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison και ιδρυτής του Center for Healthy Minds.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ