Μελέτη Covid 19: Οι χειρουργικές μάσκες μειώνουν την εξάπλωση της νόσου

Μελέτη Covid 19: Μια νέα μελέτη που εξέτασε τις επιπτώσεις της χρήσης μάσκας στην εξάπλωση της COVID-19 διαπίστωσε ότι ακόμη και η μερική υιοθέτηση βοηθά στον περιορισμό της εξάπλωσης. Η μελέτη, υπό την ηγεσία ερευνητών του Stanford Medicine και του Πανεπιστημίου Yale, ήταν μια τυχαιοποιημένη δοκιμή μεγάλης κλίμακας, στην οποία συμμετείχαν 350.000 άνθρωποι από 600 χωριά στο αγροτικό Μπαγκλαντές. Σε εκείνους που ζούσαν σε χωριά ανατέθηκε τυχαία μια σειρά παρεμβάσεων για την προώθηση της χρήσης μάσκας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ζούσαν στα χωριά με τέτοιες παρεμβάσεις είχαν περίπου 11% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν COVID-19 από εκείνους που δεν το έκαναν.

Η αποτελεσματικότητα αυξήθηκε σχεδόν στο 35% για άτομα άνω των 60 ετών, σύμφωνα με το Stanford Medicine. “Η μελέτη μας είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που διερευνά εάν η μάσκα προσώπου εμποδίζει τη μετάδοση της COVID-19 σε κοινοτικό επίπεδο”, δήλωσε ο Ashley Styczynski, ένας από τους κύριους συγγραφείς μολυσματικής ασθένειας στο Στάνφορντ. “Είναι αξιοσημείωτο ότι παρόλο που λιγότερο από το 50% των ανθρώπων στα χωριά παρέμβασης φορούσαν μάσκες σε δημόσιους χώρους, εξακολουθήσαμε να βλέπουμε σημαντική μείωση του κινδύνου συμπτωματικής COVID-19 σε αυτές τις κοινότητες, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους, πιο ευάλωτους ανθρώπους”.

Η μελέτη εξέτασε επίσης την επίδραση της χρήσης υφάσματος αντί για χειρουργικές μάσκες: Οι υφασμάτινες μάσκες μείωσαν τη συνολική πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων αναπνευστικής νόσου, αλλά δεν ήταν τόσο αποτελεσματικές όσο η χρήση χειρουργικής μάσκας. “Είδαμε μια ευκαιρία να κατανοήσουμε καλύτερα την επίδραση των μασκών, που μπορεί να είναι ένας πολύ σημαντικός τρόπος για τα άτομα σε περιοχές με χαμηλούς πόρους να προστατευτούν ενώ περιμένουν εμβόλια”, δήλωσε η Λόρα Κβονγκ, πρώην μεταδιδακτορική μελετητής στο Στάνφορντ και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϋ.

“Συνεργαστήκαμε λοιπόν με επιστήμονες της συμπεριφοράς, οικονομολόγους, ειδικούς στη δημόσια υγεία και θρησκευτικά πρόσωπα για να σχεδιάσουμε τρόπους για την προώθηση της χρήσης μάσκας σε κοινοτικό επίπεδο”. Η μελέτη συνδύασε τα 600 χωριά, αναθέτοντας ένα με διανομή μάσκας και προώθηση πολιτικής, η οποία περιελάμβανε αξιόλογες προσωπικότητες του Μπαγκλαντές – όπως ο πρωθυπουργός, ένας παίκτης του κρίκετ και ένας ιμάμης – να φορά μάσκες και να εξηγεί γιατί η χρήση μάσκας ήταν σημαντική.

Επιπλέον, τα άτομα που δεν φορούσαν μάσκες ή δεν τηρούσαν κοινωνικές αποστάσεις υπενθυμίζονταν τακτικά να το κάνουν. Σε χωριά χωρίς αυτές τις παρεμβάσεις, περίπου το 13% των ανθρώπων φορούσαν σωστά μάσκες σε σύγκριση με το 42% στα χωριά με την καθοδήγηση. Η κοινωνική αποστασιοποίηση βελτιώθηκε ελαφρώς με 24,1% στα χωριά ελέγχου έναντι 29,2% στα χωριά παρέμβασης. “Αυτό είναι στατιστικά σημαντικό και, πιστεύουμε, πιθανότατα σε μια χαμηλή εκτίμηση της αποτελεσματικότητας των χειρουργικών μάσκων στις κοινότητες”, δήλωσε ο Styczynski.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here